Girtaujančius sargus iš mokyklų stumia technologijos

Ar gali mokyklos saugumu pasirūpinti močiutė, kuri net įžūliems moksleiviams nedrįsta atsikirsti? Mokyklų vadovai vieningos nuomonės neturi. Vieni samdo sargus, o kiti rengia signalizaciją.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė („Lietuvos rytas“)

Mar 11, 2013, 10:13 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 5:00 AM

Švietimo sritį kuruojantys tarnautojai svarsto, kad nuo ilgapirščių, pašalinių žmonių vidurines mokyklas veiksmingiau apsaugotų profesionalios saugos tarnybos. Todėl kiaurą parą budinčių sargų, neretai garbaus amžiaus arba mėgstančių kilnoti taurelę, reikėtų atsisakyti.

Kai kurių mokyklų vadovai profesionalų saugos tarnybų darbą jau įvertino ir nė už ką nebesamdytų sargų.

Tačiau tokiai minčiai pritaria ne visi.

Sargai mokykloje girtaudavo

Šilainiuose veikianti Kauno Jono Basanavičiaus gimnazija jau dešimtmetį nebesamdo sargų. Už savivaldybės skirtus 16 tūkst. litų šioje įstaigoje buvo įrengta signalizacijos sistema ir vaizdo stebėjimo kameros. Suveikus pavojaus signalui, į jį reaguoja saugos tarnyba „Jungtis“.

„Aišku, kad geriau signalizacija nei sargas. Pamenu, kad ir girtaujančių sargų turėjome, ir tokių, kurie pamiršta ateiti į darbą, o vietoj jo sėdi valytoja“, – pasakojo gimnazijos direktorius Antanas Račkelis.

Per mėnesį saugos tarnybai gimnazija sumoka 390 litų. Anksčiau gimnazija turėjo tris sargų etatus, per mėnesį jų algoms reikėdavo surasti daugiau kaip 2 tūkst. litų.

„Anksčiau būdavo bandymų įsibrauti į mokyklą, tačiau saugos tarnybos įvaizdis padarė savo. Dabar ilgapirščių noras grobti svetimą turtą išgaravo“, – džiaugėsi A. Račkelis.

Kas kainuoja pigiau?

Savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas įsitikinęs, kad visose Kauno mokyklose reikėtų įrengti modernias signalizacijos sistemas, o moksleivių ir turto saugumą patikėti profesionalams.

„Paprastas pavyzdys: jeigu koks prašalaitis norėtų į mokyklą įnešti narkotikų, tai budinti močiutė tikrai neatsilaikytų“, – vaizdžiai kalbėjo tarnautojas. Vis dėlto A. Bagdonas pripažino, kad pasirūpinti saugumu švietimo įstaigos direktoriaus pareiga, todėl ir dėl samdomų sargų turi apsispręsti būtent vadovas.

„Neatmeskime ir ekonominio motyvo: kažin ar pavyktų susitarti su saugos tarnyba, kad ši kaip sargas dirbtų už minimumą“, – svarstė skyriaus vedėjas.

Įleidžia ir po pamokų

Panemunėje įsikūrusioje Kauno Vaidoto pagrindinėje mokykloje apsaugininkų pagalbos reikėjo prieš kelerius metus. Tačiau ne dėl turto apsaugos, o dėl nuolat kylančių konfliktų tarp moksleivių.

„Nemaža dalis mokinių čia – iš globos įstaigų“, – pasakojo A. Bagdonas. Dabar ši mokykla samdo tris sargus ir jų paslaugų atsisakyti nenorėtų.

„Mokykla juk 17 valandą durų neuždaro: vyksta užklasinė veikla, sporto salė išnuomojama juridiniams ir privatiems asmenims. Jie pastate užsibūna iki 20 – 21 valandos. Kas juos įleis, jeigu bus įjungta signalizacija, kas paprasčiausiai atidarys duris?“ – klausė mokyklos direktorė Gražina Šliužienė.

Ji skaičiuoja, kad saugos tarnybos paslaugos kainuotų panašiai kaip ir sargų atlyginimai. Šioje mokykloje pakaitomis kiaurą parą budi trys sargai. Visi jie – vyrai, vyriausiam – 40 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.