Lietuvą gerbiantys žmonės neturėtų žygiuoti kartu su J. Panka

Tokių teisingų idėjų, kokias skleidžia nacionalistas Julius Panka, negirdėjau jau seniai. Nuo tada, kai pirmą kartą internete pamačiau kalbantį Josephą Goebbelsą. Perfrazavęs filme „Diktatorius“ nuskambėjusią frazę, pasakyčiau net drąsiau: visus juodaodžius, musulmonus, gėjus, lenkus, rusus, žydus, tuos mėlynus iškrypėlius iš „Avataro“ reikėtų vadinti teroristais. Juk jie siekia sunaikinti Lietuvą. Todėl Kovo 11-osios eitynės yra gyvybiškai svarbus renginys.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Mar 11, 2013, 1:05 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 5:39 AM

Žygiuočiau ir aš iki ausų apsiklijavęs fašistiniais lipdukais, bet turiu vieną teroristų savybių. Pase parašyta, kad mano tautybė yra lietuvis. Tačiau venomis taip pat teka rusiškas, lenkiškas, net žydiškas ir vokiškas kraujas. Mano tėvas - sentikis, mama – evangelikė, o aš – katalikas. Tikiu, kad esu lietuvis, bet mano mėsa juk nėra grynaveislė.

Todėl niekada ir nedalyvauju jaunųjų nacionalistų eitynėse. Tik stebiu iš šalies ir pavydžiai varvinu seilę. Gera mėsa, galvoju.

Nacionalistų vadas J. Panka ne kartą yra sakęs, kad kviečia žygiuoti ir kitų tautinių mažumų atstovus. Bet jo lūpomis kalba tik įgimtas gerumas, tolerantiškumas ir nenoras įžeisti silpnųjų. Supraskit, jis gi nėra nacis.

Bet jei atimsime iš nacionalistų šūkį „Lietuva – lietuviams“, fašistinę simboliką ir agresyvią meilę tautybei, renginys neteks prasmės. Tada žygiuos visa Lietuva. Dings išskirtinumas, kurio siekiama tokiomis eitynėmis. Kam tada išvis žygiuoti? Nebūtų įtampos. Nebūtų konfliktų. Valstybė nebūtų plėšoma iki atviro nervo. Žiniasklaida tą renginį nušviestų geriausiu atveju kaip kokį tradicinį minėjimą – tik iš pagarbos.

Jei Kovo 11-osios eitynės virstų valstybę vienijančiu renginiu, ką tada veiktų J. Panka? Tokiu atveju organizatorius reikėtų vadinti ne nacionalistais, bet patriotais. O kokia prasmė demonstruoti patriotizmą? Juk tai nėra politinė idėja. Tai pasaulėjauta, kuri atsispindi kasdieniuose veiksmuose.

Ir kas tada šertų Lietuvių tautinio jaunimo sąjungą ir panašias nacionalistines organizacijas? Juk taikus ir vienijantis renginys nebūtų naudingas politikos paraščių gyviams. Be to, tai nepatiktų vyrukams iš Latvių gatvės ir Kremliaus.

Rusijos politikai ir žiniasklaidos atstovai Lietuvą siekia pavaizduoti kaip fašistinę valstybę. Esą nacius palaiko ne tik didelė dalis lietuvių, bet ir valdžios aparatas. Absurdiška? Tačiau eiliniam rusui, kuris apie Lietuvą sužino tik iš žiniasklaidos, tas vaizdas atrodo įtikinantis. Apie tai kalba didžiausios šalies televizijos, rašo laikraščiai ir naujienų portalai.

Spėkite, kokiais vaizdais Rusijos žiniasklaidoje iliustruojamas nacius garbinančios Lietuvos paveikslas?

„Lietuvos tautinio jaunimo sąjunga išgarsėjo tuo, kad kasmet Nepriklausomybės dieną rengia skustagalvių eiseną Vilniaus centre. Per ją skanduojamas šūkis „Lietuva – lietuviams“. Prieš keletą metų, per ankstesnes eisenas, buvo skanduojama „Lietuva gera be rusų“, „Užmuškite šitą žyduką“ ir bendras lozungas „Žydai – lauk“, – rašė Rusijos naujienų agentūra regnum.ru.

Tame pačiame tekste pasakojama, kad per šių metų nacionalistų eiseną Kaune buvo pastebėta grupė skustagalvių vaikinų, kurių rūbus puošė tradiciniai fašistiniai antsiuvai su svastika. „Lietuvoje šį ženklą vadina „tradiciniu baltiškuoju“. Jie neigia ryšį su fašistine svastika“, – pasigardžiuodama pasakoja regnum.ru.

Jeigu peržiūrėtumėte portale „Youtube“ publikuotas Rusijos televizijų laidas apie Lietuvą, suprastumėte, kad mes esame fašistai nuo senų senovės.

„Svastikos šiame regione buvo populiarios dar tada, kai Adolfas Hitleris net nebuvo gimęs“, – pasakojo Vakaruose transliuojamos televizijos „Russia Today“ žurnalistas. Savo teiginius jis iliustravo Vilniaus gatvėje esančio šimtamečio namo balkono vaizdu – turėklus puošė ornamentai, kurie primena svastiką. Suprask, nacių garbinimas – Lietuvos istorijos, kultūros ir net architektūros dalis.

Tame  reportaže dar pasakojama, kad lietuviai protestuoja prieš valdžios draudimą viešai demonstruoti fašistinius simbolius. Kaip pagrindžiamas toks bukas teiginys? Rodomi keturi rusakalbiai studentai, kurie piketuoja prie Prezidentūros ir rankose laiko plakatus su nacių simboliais. Suprantama, reportaže parodyti ir vaizdai iš nacionalistų eitynių Vilniaus gatvėmis.

Norite daugiau?

Yra tokia Kremliaus finansuojama organizacija „Pasaulis be nacizmo“. Jos lyderis Lietuvoje yra politikos užribio veikėjas Algirdas Paleckis. Tos organizacijos interneto puslapyje pateiktas žemėlapis, kuriame pavaizduota nacizmo grėsmė pasaulio valstybėms. Lietuva čia švyti ryškiausiai. Suprask, mūsų šalyje labai stiprios neonacių organizacijos. Grėsmė tokia didelė, kad net pasiekė kritinę ribą – 75 procentus kažkokių neapibrėžtų vertinimo vienetų.

Ten aiškinama, kad Lietuvos įstatymai palaiko nacizmo atgimimą, vokiečių nacionalsocialistai yra garbinami, valdžia priiminėja nacionalistams palankius sprendimus, rengiami masiški neonacių pasirodymai, kurstoma rasinė nesantaika, persekiojami Antrojo pasaulinio karo veteranai ir partizanai.

Organizacijos „Pasaulis be nacizmo“ atlikto migloto tyrimo išvadose rašoma: „Lietuvos valdžia eilinį kartą išdavė leidimą eitynėms, o paskui veidmainiškai nepritaria joms, nors nieko nedaro, kad jų nebūtų. Taip pat nekreipia dėmesio į kai kurių Lietuvos ir užsienio organizacijų rekomendacijas jas uždrausti. Kasmet eitynėse dalyvauja vis daugiau žmonių. Pirmose eitynėse žygiavo vos 50, o dabar 1500 dalyvių.“

Rusijos viešojoje erdvėje tokių pasakojimų apie fašistinę Lietuvą tiek daug, kad norint juos visus pacituoti, reikėtų sukurti atskirą portalą. Beveik visų reportažų ir straipsnių kertinis akmuo – nacionalistų eitynės, viešas fašistinių simbolių demonstravimas ir šūkis „Lietuva – lietuviams“.

Žinau, kad Kovo 11-osios eitynėse dalyvauja daug žmonių, kurie neturi nieko bendro su nacionalistais. Tiesiog nori parodyti, kad jiems svarbi Lietuva. Tačiau net ir tomis idėjomis netikintiems dalyviams tenka dalis atsakomybės. Savo buvimu jūs prisidedate prie kritinės masės sukūrimo. Niekas nepaklaus, ar jūs tikite J. Panka ir panašiais veikėjais. Jus suplaks į bendrą nacionalistų skaičių. 

Ar tikrai norite, kad Kovo 11-oji būtų siejama ne su didele Lietuvos pergale, bet su prieštaringai vertinamomis nacionalistų eitynėmis? Juk yra šimtai tikrų būdų, kaip parodyti meilę ir pagarbą savo šaliai.

Netrukus Lietuvos televizija rodys dokumentinį filmą apie projektą „Misiją Sibiras“. Tie jaunuoliai trenkiasi į kitą pasaulio kraštą tam, kad pagerbtų nukankintų tautiečių atminimą. Jų idėjose nėra jokios neapykantos. Jie neskaldo visuomenės ir net užčiaupia burnas Lietuvai priešiškoms jėgoms.

Kitas pavyzdys: Vasario 16-ąją, kai Kaune vyko prieštaringai vertinamos nacionalistų eitynės, dalis Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnų surengė iškilmingą vakarienę. Draugų būryje kalbėjosi apie Lietuvą, savo vaidmenį valstybėje. Tame renginyje taip pat nebuvo neapykantos ar fašistinių simbolių. Priešingai, vakarienėje dalyvavo ir karys iš Jungtinių Valstijų.

Kovo 11-osios eitynės jau seniai skaldo mūsų visuomenę. Nacionalistų vadas J. Panka ir toliau ciniškai aiškins, kad taip demonstruojama meilė tėvynei. Tačiau tai niekada nebuvo Lietuvą vienijantis renginys. Priešingai – tokios demonstracijos kiršina visuomenę. Jeigu tie nacionalistai būtų patriotai, tai jau seniai būtų ėmęsi kitokios, tautą vienijančios, idėjos.

Viešojoje erdvėje vis pasvarstoma, kad protestuojantys prieš skalūnų dujas yra kurstomi „Gazprom“. Tačiau dar niekas nesvarstė, kodėl Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga taip atkakliai kelia įtampą mūsų visuomenėje ir suteikia galimybę priešiškoms jėgoms kalbėti apie tariamą nacių garbinimą Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.