Dėl švelniakailių žvėrelių - Šiaulių verslininko ir bendruomenės dvikova

Lietuvos kaimuose gyvenančius jautrios uoslės žmones erzina ne tik daniškų kiaulidžių smarvė. Šiaulių pašonėje, Žeimių kaime, iškilusi švelniakailių žvėrelių ferma supriešino vietos bendruomenę. Žeimiškiai sukilo prieš jų nuomonės nepaisantį šiaulietį verslininką. Šis teigia, kad visas pasipriešinimas - tiktai dėl pavydo.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Mar 14, 2013, 7:36 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:20 AM

Keli kilometrai nuo Šiaulių esančių Žeimių gyventojai antrus metus bando kovoti, kad neiškiltų didžiulę smarvę esą skleisiantis kompleksas.

Teisiniais keliais verslininkui sukliudyti bandantys vietos gyventojai apstulbo, kad nepaisoma netgi oficialių institucijų draudimo tęsti statybas. Pernai įspėjimą gavęs verslininkas užbaigė statybas ir atsivežė į iškilusias stogines pirmąsias audines.

„Aš laikausi visų įstatymų. Kalčiausias yra žmonių pavydas“, - sakė D. Karlinskas.

Planai apstulbino kaimynus

Pirma protesto banga nuvilnijo 2011 metų pabaigoje, kai buvo paskelbti planai apie būsimą audinių auginimo ūkį.

Tada D. Karlinskas pristatė ketinimus įsigytame beveik 11 hektarų sklype pastatyti 66 stogines, o jose auginti 5000 motininių audinių ir 1000 veislinių patinų. Norėta įrengti audinėms net 25 tūkstančius vietų, o sanitarinę zoną siekta sumažinti nuo 300 iki 30 metrų.

Verslininko planus niekais pavertė Šiaulių visuomenės sveikatos centras, nusprendęs, kad vieta tokiai ūkinei veiklai yra netinkama. Audinių fermos kaimynystės kratėsi ir visa 280 gyventojų turinti Žeimių bendruomenė. Mat kaimo pakraštyje jau yra sena galvijų ferma, o už poros kilometrų – didžiulis paukštynas. 

„Ferma yra pietvakarių pusėje, iš kurios dažniausiai pučia vėjai. Tad žmonės nuolat turėtų kęsti didžiulę smarvę“, - sakė Ginkūnų seniūnė Vilija Kvasienė.

Verslininkas nepaisė draudimų

Neigiama higienistų išvada nepakeitė D.Karlinsko planų: pernai verslininko ūkyje užvirė darbas, imta stumdyti dirvožemį, vėliau - betonuoti, galiausiai iškilo ir žvėreliams skirtos stoginės.

„Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija yra priėmusi aiškų sprendimą – nevykdyti jokių darbų, kol nebus parengtas ir suderintas kaimo plėtros žemėtvarkos projektas. Tačiau šis sprendimas ignoruojamas“, - stebėjosi greta audinių fermos sodybą turintis Mindaugas Kavaliauskas.

Įrengus stogines, neseniai į fermą atgabenta pirmoji audinių partija, pašarai, o teritorija apjuosta nepermatoma plėvele.

Įsigytame 2 hektarų sklype kaimo turizmo sodybą planavęs statyti M.Kavaliauskas neslėpė, kad jo planai jau sužlugdyti: „Atsikrausčius tokiam kaimynui išsyk nuvertėjo visų žeimiškių nekilnojamasis turtas“.

Apkaltino verslo žlugdymu

D. Karlinskas patikino viską darantis teisėtai, bet tuoj pripažino, kad ne visi dokumentai sutvarkyti: „Valdininkai vėluoja atlikti projektą, o aš seniai pasirašiau sutartis dėl žvėrelių pirkimo. Todėl turiu kažką daryti, juk nepaleisiu audinių į vištidę“.

Ūkį įsigijęs šiaulietis tikino, kad į švelniakailių žvėrelių auginimo verslą pasiryžęs investuoti 5 milijonus litų ir sukurti 10-15 darbo vietų. „Tai – tik žmonių pavydas, siekis sutrukdyti dirbti“, - pareiškė D. Karlinskas.

Šiauliečio manymu, jo planams priešinasi anaiptol ne visa Žeimių bendruomenė, o tik keli žmonės: „Visur važinėja ir skundus rašo paukštyno savininkės sūnus M. Kavaliauskas su seniūne V. Kvasiene. Tai - akivaizdi korupcija“.

Verslininkas sakė jau atsisakęs auginti 25 tūkstančius audinių. Žvėrelių būsią gerokai mažiau – 8-10 tūkstančių.

Tyrimą pradėjo prokurorai

Ginkūnų seniūnė stebėjosi tokiais teiginiais. Gavusi žeimiškių skundą ir įstatymus išnagrinėjusi V. Kvasienė savo aptikusi spragą, kuria naudojasi šiaulietis: „Įstatymas reglamentuoja, kaip turi būti tvarkomasi 1200 ir daugiau audinių turinčiame ūkyje, o 1199 – jau nebe“.

Tačiau seniūnė pažymėjo, kad žemės ūkio paskirties žemėje vis tiek negalima tokia veikla: „Ūkininkams nereikia rengti detaliojo plano, bet būtina turėti kaimo plėtros žemėtvarkos projektą. Šiuo atveju jo nėra“.

Žeimių gyventojai parašė skundą dėl D. Karlinsko veiklos į Šiaulių apygardos prokuratūrą.

„Medžiaga yra tiriama, institucijos yra įpareigotos padaryti konkrečius veiksmus, o tada viską įvertinę spręsime, ar kreiptis į teismą dėl viešojo intereso gynimo“, - sakė Šiaulių apygardos prokuratūros atstovas spaudai Martynas Povilaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.