Panevėžietis šakutę pilve nešiojosi dvejus metus

Į Panevėžio ligoninę vasario mėnesį kreipęsis 50 metų vyras nustebino chirurgus. Paaiškėjo, kad panevėžietis dvejus metus savo pilve nešiojosi metalinę šakutę.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2013-03-20 21:56, atnaujinta 2018-03-09 14:56

Į Panevėžio ligoninę vasario mėnesį kreipęsis 50 metų vyras nustebino chirurgus. Paaiškėjo, kad panevėžietis dvejus metus savo pilve nešiojosi metalinę šakutę.

Žmogus kreipėsi dėl inkstų negalavimo. Padarius rentgeno nuotrauką paaiškėjo, kad į vieną šio vyro inkstą smailiuoju galu atsirėmusi valgymui skirta šakutė.

Ji į vyro kūną pateko per išeinamąją angą. Kaip tai atsitiko, panevėžietis pasakojo neaiškiai. Iš pradžių jis aiškino, kad netyčia atsisėdo ant įrankio. Vėliau pasisakė, jog buvo nuskriaustas, kai girtavo su daug kartų teistais vyrais.

Kitas kolekcijos eksponatas - metaliniai magnetiniai rutuliukai - buvo išimti iš trimečio vaiko pilvo. Jie vos netapo berniuko mirties priežastimi. Į ligoninę atgabentas mažylis buvo sunkios būklės.

Paaiškėjo, kad berniukas žaisdamas vieną po kito prarijo smulkių magnetinių žaidimo detalių. Įvairiose žarnyno vietose pasiskirstę magnetai ėmė traukti vienas kitą.

Tai tapo žarnų nepraeinamumo priežastimi. Vaiką teko skubiai operuoti. Po operacijos jis sėkmingai pasveiko.

Panevėžio ligoninėje saugomos neįprastos žmonių kūnuose įstrigusių svetimkūnių kolekcijos pradininkas - prieškario metais Panevėžyje dirbęs gydytojas Jonas Statkevičius.

Jis pradėjo rinkti, datuoti ir aprašyti įvairius daiktus, kuriuos pats „sužvejodavo“ savo pacientų ausyse, nosyse, stemplėse. Visus šiuos eksponatus gydytojas patalpino į įstiklintus stendus.

Juose yra įvairiausių daiktų - pradedant raktu, komjaunuolio, socialistinio darbo spartuolio ženkliukais ir baigiant rankiniu laikrodžiu ir dantų protezais.

Kolegos pradėtą darbą nusprendė tęsti Panevėžio ligoninės bendrosios ir abdominalinės chirurgijos skyriaus vedėjas V. Panava. Šioje kolekcijoje - per 150 eksponatų. Kai kurie dar nėra tinkamai parengti eksponuoti.

V. Panavos surinkti medicinos eksponatai, tarp kurių yra ir senovinių medicinos įrankių, receptų, baldų bei kitokių įdomių daiktų, bus eksponuojami Respublikinėje Panevėžio ligoninėje.

Kol kas jie sukrauti buvusioje požeminėje slėptuvėje, sovietmečiu skirtai slėptis nuo galimo atominio karo. Patalpas suremontavus, eksponatai bus demonstruojami ligoninės svečiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.