LRT vadovu gali tapti ir JAV pilietis, iš kažkur gavęs lietuvišką pasą

Į Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) generalinio direktoriaus kėdę mėginantis patekti Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) pilietis, Nepriklausomybės akto signataras Virginijus Pikturna organizatoriams pateikė Lietuvos diplomatinį pasą. Kaip atsitiko, kad JAV pilietis turi Lietuvos valstybės diplomatinį pasą, nors nėra šalies pilietis, niekas negali paaiškinti.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Mar 24, 2013, 5:41 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:03 AM

Užsienio reikalų ministerijos išduotas asmens dokumentas, patvirtina, kad jį gavęs asmuo yra Lietuvos Respublikos pilietis. Taip pat, kad šis asmuo yra diplomatas arba turi teisę naudotis diplomatiniu pasu.

LRT tarybos pirmininko pavaduotoja, laikinai einanti LRT tarybos pirmininkės pareigas, Lolita Jablonskienė portalui lrytas.lt patvirtino, kad V. Pikturna komisijai pateikė Lietuvos valstybės galiojantį pasą.

„Mes netikrinome ar tai diplomatinis pasas ar ne, pažiūrėjome tik datą, pagal ją – pasas galiojantis. V. Pikturna pateikė visus reikiamus dokumentus, tarp jų ir Lietuvos valstybės pasą, todėl ši kandidatūra ir buvo priimta“, – portalui lrytas.lt kalbėjo L. Jablonskienė.

Užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje skelbiama, kad Diplomatinio paso išdavimą reglamentuoja Diplomatinės tarnybos įstatymas bei Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministro įsakymas „Dėl diplomatinio paso išdavimo, keitimo, paskelbimo negaliojančiu ir naikinimo tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Tarp asmenų, galinčių gauti diplomatinį pasą, įvardyti ne tik Lietuvos prezidentas, Seimo pirmininkas, Vyriausybės nariai, Konstitucinio teismo pirmininkas, valstybės pripažįstamų tradicinių Lietuvos bažnyčių ir religinių organizacijų aukščiausieji vadovai, bet ir 1990 metų kovo 11 dienos Nepriklausomybės atstatymo akto signatarai.

V. Pikturna 1990-1992 metais buvo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatas, Nepriklausomybės akto signataras, 2002 metų lapkritį priėmęs JAV ir 2011 metų rugpjūtį netekęs Lietuvos pilietybės.

LRT taryba kovo 26 dieną ketina pakviesti reikalavimus atitinkančius kandidatus pokalbiui. Į LRT generalinio direktoriaus postą kandidatuoja 7 kandidatai.

Balandžio 1-ąją baigiasi dabartinio LRT generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus kadencija.

Pagal Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymą, generalinį direktorių viešo konkurso būdu penkeriems metams skiria LRT taryba daugiau kaip pusės visų tarybos narių balsų dauguma. Negavus tokio balsų skaičiaus, rengiamas naujas konkursas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.