Elektroninius kelrodžius keikia ir kaimiečiai, ir buldozerininkai

Snieginga žiema, vėluojantis pavasaris suteikia progą rajonų savivaldybių kelių valytojams užsidirbti papildomai, nors ir nelegaliai. Pinigus taupančios savivaldybės neišgali nuvalyti visų atokių kaimelių ir vienkiemių keliukų. Tuo tradiciškai skuba pasinaudoti traktorininkai, kurie už sutartą sumą nuvalo keliuką ir įsideda į kišenę laisvus nuo mokesčių litus.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-04-02 14:23, atnaujinta 2018-03-08 23:27

Tačiau gauti papildomą uždarbį trukdo naujos technologijos, konkrečiau – GPS navigacija, pastebinti ir menkiausią sniegvalio nukrypimą nuo maršruto.

„Kuo daugiau tos velnio kompiuterijos, tuo žmogui blogiau, - kasdamas užpustytą keliuką miško pakraštyje antradienį niršo Ragučių kaimo (Rokiškio r.) gyventojas Raimundas Garška. – Anksčiau duodavau buldozerininkui 50 litų, o jei geras žmogus pasitaikydavo, už litrą naminės ir tris alaus pūsles 500 metrų keliuką link mano namų nuvalydavo. O šiemet bijo, nes nelemta GPS viską fiksuoja, rajono valdžia už nukrypimą nuo maršruto baudžia. Pagalvokit, kiek kartų turėjau lenkti nugarą šiais metais – žiemą pustė, pavasarį pusto.“

Rokiškio rajono savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros vyriausioji specialistė Regina Malcienė pripažino, kad rajono kelius valanti technika aprūpinta GPS, traktorininkai griežtai kontroliuojami.

Rokiškio rajonas šiais metais gavo vieną didžiausių sniego dozių.

„Privalome taupyti kiekvieną centą, nors jų ir nebeliko. Ilga snieginga žiema surijo visus vietinės reikšmės rajono keliams valyti skirtus 400 tūkst. litų“, – sakė savivaldybės darbuotoja.

Tačiau atokiuose vienkiemiuose gyvenantys rokiškėnai neturėtų skųstis rajono valdžios palikti sniegynuose. Sumokėjus pinigų seniūnijai, keliukai sunkiai prieinamose vietovėse nuvalomi legaliai.

Paslaugos įkainis nedidelis – 8 Lt už 1 tūkst. kvadratinio metro (10 arų) ploto nuvalymą.

Tradiciniu būdu, įkišant traktorininkui į kišenę banknotą, išsivaduoti iš sniego blokados dar galima Molėtų rajone – taip pat viename labiausiai apsnigtų Lietuvos vietų.

Molėtų rajone yra daugybė atokių sodybų paežerėse, o tokia paslauga kaip Rokiškyje – užsisakyti valymo techniką per seniūnijas, čia nesiūloma. Kaimų keliai valomi savivaldybės lėšomis, o vienkiemių gyventojams tenka patiems samdyti techniką, tartis su kuria nors iš penkių konkursą laimėjusių bendrovių.

„Seniūnai sniego valytojų maršrutus žino geriau už bet kokį GPS. Savivaldybė nemoka už papildomus nuvažiuotus kilometrus, juk rangovų reikalas sužiūrėti, ar jų traktorininkai neuždarbiauja iš šalies“, - aiškino Molėtų rajono Statybos ir vietinio ūkio skyriaus inžinierius Sigitas Vaizgilevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.