V. Daujotytė apie M. Martinaitį: „Jis siekė teisingumo visa kūryba ir visu gyvenimu“

Velionis poetas Marcelijus

M. Martinaičio gyvybė užgeso penktadienio vakarą.<br>V. Balkūnas
M. Martinaičio gyvybė užgeso penktadienio vakarą.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-04-06 13:59, atnaujinta 2018-03-08 18:07

„Netekome didelio poeto ir didelio žmogaus - žmogaus, kuris labai seniai, savo viename iš ankstyvųjų eilėraščių „Motina žemė“ ištarė tokius žodžius: „Teisingumo nieks kaip arklo man iš rankų neišmuš“.

Iš „Saulės grąžos“ yra šis eilėraštis - iš ankstyvojo rinkinio. Jei žmogus taip anksti gali pavadinti eilėraštį „Motina žemė“ ir kai gali pasakyti taip apie teisingumą, tai rodo, koks tai buvo žmogus“, - apie poetą BNS kalbėjo V. Daujotytė.

„Jis to teisingumo siekė visa savo kūryba, visu gyvenimu. Buvo vienas iš tų, kurie priėjo 1988-ųjų metų ribą ir drąsiai atsistojo ten, kur turėjo atsistoti: Sąjūdžio žmogus, Sąjūdžio veikėjas ir vienas iš tų nedaugelio žmonių, kurie tada, kai, atrodo, jau buvo laimėta, už ką buvo kovota, vėl grįžo į Lietuvių literatūros katedrą, savo darbą, nenorėjęs nieko iš to, kas buvo jau duoda tarsi galimybė pasinaudoti - grįžęs į savo kūrybą“, - prisimena literatūrologė.

Jos teigimu, poeto sukurtas garsusis veikėjas Kukutis - nemirtingas personažas.

„Kūrybos centru ir kūrybos esme laikau M. Martinaičio atvertus labai gilius prigimtosios kultūros klodus: iš tos patirties, iš to gyvenimo - ne tik graudumo, bet ir karnavališkumo - sukurtą jo nemirtingąjį Kukutį. Galiu pasakyti, kad M. Martinaitis yra poetas, kuris sukūrė nemirtingą savo poezijos veikėją“, - teigė V. Daujotytė.

M. Martinaičio gyvybė užgeso penktadienio vakarą. Jis buvo poetas, eseistas ir vertėjas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.