Atsakingų mamų keliama vystyklų revoliucija

Kas galėtų suskaičiuoti, kiek įvairių šiuolaikinių sauskelnių sunaudoja mamos, kol užaugina vaiką, kai jis sugeba pasiprašyti į tualetą?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 20, 2013, 5:06 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:44 PM

Tokios statistikos, ko gero, dar nėra. Tik, žinoma, viskas priklauso nuo mažylių tėvų piniginės storio – vieni gali sau leisti sauskelnes augantiems vaikams per dieną pakeisti kelis kartus, o kiti – gal net keliolika.

Šeštadienį Vilniaus Mokytojų namų kiemelyje šurmuliavusioje Atsakingų mamų sambūrio surengtoje mugėje, galima buvo rasti revoliuciją kūdikių sauskelnių pasaulyje keliančių daugkartinių sauskelnių, savo forma primenančių praėjusio amžiaus viduryje mamų vaikams siuvamas kelnaites.

Daugkartines sauskelnes su bambukinio audeklo įklotais galima skalbti. Ir ne vieną kartą. Jas naudojančios mamos teigė, kad tokių daugkartinių sauskelnių iki kol kūdikis užauga iki „savarankiško piliečio“, galinčio nueiti į tualetą, prireikia tik 16-18.

O, štai, net patys amerikiečiai, kurie dar prieš dešimtmetį labiausiai reklamuodavo įvairių firmų vaikiškas sauskelnes, dabar jau skambina pavojaus varpais: 1999 m. JAV atlikti tyrimai parodė, kad daugumos rūšių sauskelnėse naudojami cheminiai junginiai ir sintetiniai dažai gali kūdikiams sukelti net astmos priepuolius.

Vis labiau Vakaruose populiarėjančioms daugkartinėms sauskelnėms ir vystyklams naudojami tokie audiniai, kurie kontaktuodami su šlapimu, nesukelia jokios vaikų odelės reakcijos.

Kaip teigė Mokytojų namų kiemelyje susirinkusios patyrusios mamos, jau ne po vieną kūdikį užauginusios su daugkartinėmis sauskelnėmis ir vystyklais, atsisakius vienkartinių sauskelnių, namie reikia tik vieno pagalbininko – skalbimo mašinos. Kažin, ar ji kainuotų daugiau, nei per kelerius metus panaudotų ir išmestų į šiukšlyną sauskelnių kalnas?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.