Šiauliai laikinai liko be savo simbolio – „Šaulio“ skulptūros

Auksiniu berniuku praminta Šiaulių miesto simboliu tapusi skulptūra „Šaulys“ iškeliavo į restauravimo dirbtuves.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Apr 23, 2013, 3:51 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:47 PM

Antradienį nuo 18 metrų kolonos nukelta skulptūra buvo išgabenta į bendrovės „Šiaulių vandenys“ gamybinę bazę, ten ji bus padengta nauju aukso sluoksniu.

Baiminosi, kad nelūžtų kojos

Skulptūros nukėlimo operacija truko kiek daugiau nei valandą. Iš pradžių darbininkai aprišo „Šaulio“ skulptūrą diržais, juos prikabino prie krano strėlės.

Po to į viršų pakilo ir skulptūrą dar kartą apžiūrėjo ją auksuosiantis restauratorius Arvydas Paulionis bei rekonstrukcijos darbus atliksiančios įmonės „Restauravimo projektai“ vadovas Stasys Pocius.

Galiausiai skulptūra kranu buvo palengva nukelta nuo kolonos ir paguldyta į padangomis išklotą sunkvežimį.

Šią sceną stebėję dar „Šaulio“ atsiradimą pamenantys vyresnio amžiaus šiauliečiai svarstė, ar nuimant nelūš jo kojos.

Paaiškėjo, kad 1986 metais vežant šią skulptūrą į Šiaulius lūžo abi jos kojos. Lūžusias dalis teko iš naujo suvirinti, o po suvirinimo atsiradusias siūles – vėl auksuoti.

Nukeliant skulptūrą nuo kolonos jai nieko blogo neatsitiko.

Valdžia skyrė 97 tūkst. litų

Iškilaus skulptoriaus Stanislovo Kuzmos sukurtas keturių metrų „Šaulys“ Saulės laikrodžio aikštėje buvo pastatytas 1986 metų rugsėjo 12 dieną minint Šiaulių miesto 750 jubiliejų.

Saulės spinduliuose švytėjusi skulptūra buvo padengta aukštos prabos rusišku auksu. Tačiau laikui bėgant skulptūros paviršius ėmė oksiduotis, atsirado dėmių.

Dar pernai rudenį „Šaulį“ apžiūrėję S. Kuzmos sūnus Algirdas Kuzma ir šią skulptūrą auksu dengęs restauratorius A. Paulionis konstatavo, kad ją būtina padengti nauju aukso sluoksniu.

Skulptūrai atnaujinti prireiks apie 60 gramų gryno aukščiausios prabos aukso. Jo restauratoriai parsivežė iš Vokietijos. Skulptūrai paauksuoti bus naudojamas 960 prabos auksas.

„Šaulio“ skulptūrai restauruoti Šiaulių miesto savivaldybės šių metų biudžeto projekte buvo numatyti 97 tūkst. litų.

Restauruoti skirtas auksas kainuos apie 17 tūkst. litų. Darbų sąmatą sudarys ne tik skulptūros restauravimo, bet ir jos nuėmimo, transportavimo ir montavimo išlaidos.

Tikisi spėti iki miesto gimtadienio

Skulptūros restauravimo darbai truks apie tris mėnesius.

„Pirmiausia reikės patikrinti skulptūros karkasą, specialiais prietaisais peršviesti suvirinimo siūles. Po to teks pašalinti senąją aukso dangą ir tik tada – vėl „Šaulį“ paauksuoti“, - portalui lrytas.lt sakė įmonės „Restauravimo projektai“ vadovas S. Pocius.

Prieš 27 metus rusišku auksu „Šaulio“ skulptūrą dengęs, o dabar ją restauruosiantis A. Paulionis sakė, kad pašalinus senąjį aukso sluoksnį skulptūra bus padengta antikorozine danga.

Vėliau „Auksinis berniukas“ dar bus padegtas gintarinio lako sluoksniu ir, galiausiai – naudojant vadinamąjį auksinį laką ant skulptūros bus klijuojami vos kelių mikronų storio aukso lapeliai.

„Iš aukščiausios prabos aukso pagaminta danga praktiškai nesioksiduoja, tačiau ji gali būti pažeista mechaniškai - ploną paauksavimo sluoksnį bėgant laikui pažeidžia paukščiai, vabzdžiai, kruša, atsiranda suodžių.

Todėl prabėgus 30-35 metams paauksuotas skulptūras vėl tenka rekonstruoti, - portalui lrytas.lt sakė A. Paulionis.

Jei nieko nenumatyto neatsitiks, atnaujintas „Šaulys“ į Saulės laikrodžio aikštę sugrįš dar prieš 777 metų Šiaulių gimtadienį, kurį šiauliečiai ir miesto svečiai minės rugsėjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.