Meškučių cirkas surado atpirkimo ožį – vaiką

Pasisemti gerų emocijų tikėjusis ukmergiškių šeima iš Kauno Ąžuolyno meškučių cirko išėjo sugadintos nuotaikos ir patyrusi 370 litų nuostolį.

Kauno Ąžuolyno meškučių cirko pasirodymas praėjusį savaitgalį Ukmergėje vienai šio miesto šeimai apkarto.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno Ąžuolyno meškučių cirko pasirodymas praėjusį savaitgalį Ukmergėje vienai šio miesto šeimai apkarto.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė („Lietuvos rytas“)

2013-05-08 13:17, atnaujinta 2018-03-07 01:57

Su VIP cirko pasirodymo programa neseniai gastroliuoti pradėjęs ir iki spalio visą Lietuvą apvažiuoti planuojantis Kauno Ąžuolyno meškučių cirkas praėjusį savaitgalį pasirodė Ukmergėje.

Čia ir įvyko incidentas, apkartinęs vienai šeimai pramogą, – už dvejų metų vaiko netyčia sugadintą lazerio aparatą cirko vadovai išsireikalavo 370 litų.

„Į cirką ėjome gerai praleisti laiko, o išėjome ne tik sugadintos nuotaikos, bet ir gavę brangiai kainavusią pamoką.

Esu daug kur buvusi ir netgi dirbusi užsienyje, todėl manau, kad nė vienoje šalyje nieko panašaus nebūtų nutikę.

Jei vaikas netyčia prisiliestų prie visiškai neapsaugotos aparatūros, cirko atstovai atsiprašytų, kad nesiėmė apsaugos priemonių, o ne atvirkščiai – grasintų vaiko tėvams teismais ir didžiulėmis baudomis.

Todėl noriu įspėti visas mamas, kurios su savo vaikais eis į šį cirką, kad būtų budrios ir saugotų savo mažylius”, – sakė Ukmergėje gyvenanti 33 metų E. Grikšaitė.

Įsitaisė brangesnėse vietose

Cirke patirtą incidentą E. Grikšaitei ir jos penkeriais metais jaunesniam vyrui Eugenijui bei jųdviejų vaikams 4 metų Emai ir 2 metų sūnui Benediktui dar ilgai primins namuose atsiradęs neįprastas daiktas – lazerio įrenginys.

Ukmergėje, prekybos centro „Eifelis” teritorijoje, surengtą VIP cirko pasirodymą E. Grikšaitė su abiem savo vaikais stebėjo praėjusį šeštadienį.

Moteris nupirko dvigubai brangesnius negu įprasti – po 30 litų kainuojančius bilietus pirmoje eilėje, kad tik jos mažamečiai geriau viską matytų.

Ėmė grasinti teismais

Baigiantis beveik dviejų valandų cirko programai, finalinio pasirodymo metu, judriam Benediktui pabodo sėdėti ant mamos kelių – nušokęs mažylis pasirėmė ant maniežo.

„Aš nemaniau, kad jis daro ką nors bloga, gal pavargo sėdėti ir nori trumpai pailsėti. Juk jam tik dveji, nelaikysi vaiko surišęs.

Beišeinančius mus pasivijo cirko darbuotojas ir pareiškė, kad mano sūnus sugadino lazerį, todėl aš turiu sumokėti 600 litų.

Man pabandžius ginčytis, tas vyras pradėjo grasinti teismais ir rėkti, kad neprižiūriu ir neauklėju savo vaiko, kad privalėjau jį visą laiką laikyti ant kelių”, – pasakojo E. Grikšaitė.

Vaikai ėmė verkti

Išsigandusi moteris paskambino savo vyrui ir iškvietė policiją.

E.Grikšaitė tvirtino neatsisakiusi atlyginti padarytos žalos, bet siekė, kad dalį atsakomybės už tai prisiimtų ir cirko šeimininkai, neapsaugoję savo įrangos.

Moteris taip pat norėjo žinoti, už ką moka, tad reikalavo pateikti lazerio įsigijimo sąskaitą.

Ąžuolyno meškučių cirko savininkai Agnė ir Nikolajus Zobovai ukmergiškei jos paprašytų dokumentų nepateikė, teisindamiesi, kad cirko buhalteriją tvarko samdoma įmonė, kuri savaitgaliais nedirba.

„Mano vyras elektrikas, tad apžiūrėjęs tą sugadintą lazerį iškart pastebėjo, kad nulaužtas vienas jo veidrodėlis.

Kai pasiteiravome, gal galime jį pataisyti, Zobovai kategoriškai atsisakė, teigė, kad negali laukti – kitą dieną suplanuotas pasirodymas, tad teks lazerį iš ko nors nuomotis.

Kai užtrukusio ginčo metu vaikai, išsigandę, kad mamą išsiveš policininkai, ėmė graudžiai verkti, vyras juos išsivežė namo, o aš, nenorėdama turėti didesnių problemų, sumokėjau jiems galutinę pareikalautą sumą – 370 litų”, – pasakojo moteris.

Įrenginį greitai sutaisė

Stebint policijos pareigūnams E. Grikšaitė ir A. Zobovienė pasirašė ant popieriaus lapo, kad viena sumokėjo, o kita gavo pinigus už padarytą žalą, kad viena kitai neturi jokių pretenzijų.

Namo parsineštą lazerį E. Grikšaitės vyras tą patį vakarą sutvarkė – iškirpo naują veidrodėlį ir klijais priklijavo.

„Lazeris veikia. Dabar vaikams įjungiame, kad pasidžiaugtų šviesos šokiais”, – apie namuose atsiradusį neplanuotą pirkinį pasakojo E. Grikšaitė.

Moteris neatlaikė spaudimo

E. Grikšaitė teigė policiją iškvietusi dėl savo saugumo – tiesiog nežinojo, ką daryti esant tokiai situacijai.

Atvykę pareigūnai moteriai pirmiausia paaiškino, kad jie nėra kompetentingi spręsti, kas dėl šio įvykio yra kaltas.

Dėl kilusio ginčo jie pasiūlė kreiptis į teismą arba viską išspręsti taikiai.

Pasak jų, tuo atveju, jei E. Grikšaitė sugalvotų kreiptis į teismą, ji turėtų parašyti pareiškimą policijai, o pareigūnai – surašyti įvykio apžiūros aktą.

„Kai pradėjau svarstyti galimybę bylinėtis teisme, A. Zubovienė ėmė mane gąsdinti, jog turėsiu padengti dar didesnes jos patirtas išlaidas, kad prasidėjus teismams bus jau nebe šimtai, o tūkstančiai skaičiuojami.

Nors policininkai siūlė palaukti ir reikalaujamą sumą sumokėti tiktai gavus iš cirko paruoštą sąskaitą, neatlaikiusi daromo spaudimo, nusprendžiau sumokėti iš karto”, – prisipažino E. Grikšaitė.

Patarė neiti į cirką

„Incidentas Ukmergėje įvyko dėl vaiko nepriežiūros.

Per maniežą į areną persisvėręs berniukas įkišo ranką į lazerio prietaisą ir jį nepataisomai sugadino – nusuko veidrodėlį, todėl nustojo veikti ir lazerio variklis.

Kiekvieno tėvo pareiga prižiūrėti savo vaikus, ypač iki 3 metų, o jei jie ką nors padaro, už tai atsakyti.

Juk ta moteris pati pripažino, kad sūnus yra hiperaktyvus.

Žinodama šią problemą turėjo ypač jį saugoti ir galbūt neiti į tokius renginius viena su dviem mažamečiais vaikais”, – kalbėjo viena Ąžuolyno meškučių cirko bendraturčių 33 metų Agnė Zobovienė.

Kratosi apsaugos priemonių

Paklausta, kodėl nepasirūpino gana žemo, vos 40 centimetrų aukščio maniežo apsauga, pavyzdžiui, apsauginėmis grotelėmis, pro kurias vaikas neturėtų jokios galimybės pasiekti cirko įrangos, A. Zobovienė atsakė, kad tai nereikalinga.

Pasak jos, pirmiausia, grotelės trukdys tinkamai šviesti lazeriui – lūš jo spinduliai, antra, visa arenoje sustatyta įranga yra saugi ir jai nieko neatsitiks, jeigu tik ji nebus laužoma tyčia.

„Pirmoje eilėje, vos 80 centimetrų nuo arenos, sėdintys žiūrovai yra saugūs, nes visos pavojingos ir karštos lempos jiems nepasiekiamos – pakabintos gana aukštai.

Nepaklusniems, tėvų neprižiūrimiems vaikams negaliu pristatyti prižiūrėtojų aplink visą maniežą – žiūrovai nieko nematys.

Nesame tas cirkas, kuris varžo savo žiūrovus”, – sakė A. Zobovienė.

Ji patikino, kad neprivalo drausti cirko įrangos, ir pabrėžė, jog su ukmergiškių Grikšų šeima pasielgė labai žmogiškai, paimdama pinigus tik už tai, kiek vertas sugadintas lazerio įrenginys.

„Aš patyriau kur kas didesnių nuostolių, todėl nuotaika sugadinta ir man.

Turėsiu gaišti laiką, važiuoti į Vilnių, kur neseniai pirkome du tokius pat lazerio įrenginius.

Ukmergė buvo antras miestas, kur šiuos įrenginius naudojome, netgi Kaunas jų dar nematė”, – skundėsi cirko šeimininkė.

Sužinojusi, kad ukmergiškiui be didelių pastangų pavyko greitai suremontuoti lazerio prietaisą, A.Zobovienė labai nenustebo: „Jeigu jau sutaisė, galėjo tą patį vakarą ar sekmadienį, kol dar buvome Ukmergėje, jį mums atvežti.”

Turi būti teikiamos saugios paslaugos

Neringa Ulbaitė, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Maisto produktų, turizmo ir rekreacinių paslaugų departamento direktorė

„Produktų saugos įstatymas nustato, kad paslaugų teikėjas privalo vartotojams teikti tik saugias paslaugas.

Taip pat paslaugų teikėjas privalo suteikti išsamią informaciją apie paslaugų pobūdį, nurodyti saugaus elgesio taisykles, įspėti apie galimus pavojus.

Šiuo atveju, kadangi paslaugos (cirko pasirodymas) iš esmės teikiamos vaikams, saugos reikalavimai yra itin svarbūs.

Reikėtų objektyviai įvertinti visas Ukmergėje įvykusios situacijos aplinkybes ir nustatyti, ar teiktos paslaugos atitiko teisės aktuose nustatytus reikalavimus (ar buvo tinkamas cirko maniežo aukštis, įrenginiai ir panašiai).

Civilinis kodeksas numato pareigą atlyginti žalą, tačiau visais atvejais žalą padariusio asmens kaltė turi būti įrodyta. Šiame kodekse skelbiama, kad asmuo kaltu laikomas tuomet, jeigu, atsižvelgiant į prievolės esmę bei kitas aplinkybes, jis nebuvo tiek rūpestingas ir apdairus, kiek atitinkamomis sąlygomis buvo būtina.

Ten pat numatyta ir nuostolių sumažinimo galimybė ar netgi atleidimas nuo atsakomybės, jei dėl žalos padarymo kaltas ir pats paslaugos teikėjas.

Taigi sprendžiant atsakomybės taikymo klausimą ir atlygintinų nuostolių dydį turi būti išsamiai įvertintos visos aplinkybės.

Nepavykus ginčo su paslaugos teikėju išspręsti taikiai, vartotojas turi teisę kreiptis į teismą.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.