Ar ant „kalakuto šlaunelės paslydusi“ B. Vėsaitė išsilaikys poste?

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ trečiadienį teigė, kad ūkio ministrė B. Vėsaitė padarė klaidą. Ji pripažino, kad tokiame ministrės elgesyje galima įžvelgti viešųjų ir privačių interesų konfliktą, ir tikisi, kad B. Vėsaitei ir kitiems politikams tai bus didelė pamoka.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 22, 2013, 6:05 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:01 AM

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ trečiadienį teigė, kad ūkio ministrė B. Vėsaitė padarė klaidą. Ji pripažino, kad tokiame ministrės elgesyje galima įžvelgti viešųjų ir privačių interesų konfliktą, ir tikisi, kad B. Vėsaitei ir kitiems politikams tai bus didelė pamoka.

Ragina neatsistatydinti

„Matyt ministrė galvojo, kad svarbiau dėl ko skrenda, o ne su kuo skrenda ir tiesiog tenka apgailestauti, kad buvo tiek neatsargi, neapdairi ir žinodama, kad yra pakankamai, kaip sakoma, medžiojama ir mušama, įteikė dar kartą pagaliuką, kuriuo jai galima trinktelėti“, - apie skandalu virtusį B. Vėsaitės skrydį lėktuvu kalbėjo I. Šiaulienė. Ji mano, kad ministrė pasirinko privačios kompanijos užsakytą lėktuvą, nes nuskristi į Kazachstaną yra sudėtingiau. I. Šiaulienė pridūrė, kad ministerija sumokės už ministrės kelionę.

Laidoje dalyvavęs buvęs susisiekimo ministras, Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis situaciją vertino kur kas griežčiau.

„Manau, kad ministrei nereikėtų išsisukinėti ir ieškoti pasiteisinimų, o tiesiog po šito įvykio, matyt, jei tai yra garbingas politikas, jis turi pripažinti savo klaidas, tiesiog nevilkinti situacijos, grįžus gražiai atsiprašyti visos Lietuvos visuomenės ir atsistatydinti iš pareigų“, - sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Jo neįtikina ministrės aiškinimai, kad skristi į Kazachstaną jai pasiūlė ministerijai paslaugas teikianti kelionių planavimo agentūra.

Prisimindamas darbą Susisiekimo ministerijoje, E. Masiulis teigė, kad paprastai kelionių planavimo agentūros prieš rezervuodamos bilietus ministrams pasiūlo kelis skrydžių variantus. Be to, kelionių planavimo agentūros niekada nesiūlo įsigyti bilietų į privačių bendrovių verslo skrydžius.

Du kartus Kazachstane buvęs E. Masiulis teigė, kad iš Lietuvos yra gana daug galimybių nuskristi į Kazachstaną – per Maskvą, Kijevą, Frankfurtą ar kitus miestus. Juo labiau, kad visa Lietuvos delegacija į Kazachstaną šįkart taip pat skrido per Kijevą. Verslininkų paslaugomis naudojosi tik ministrė ir dvi jos patarėjos.

Bilieto kaina kelia įtarimų

Liberalas taip pat stebėjosi, kodėl už ministrės skrydį oficialiai reikalaujama tik kiek daugiau nei 2 tūkst. litų. Jis skaičiuoja, kad jei mažo privataus lėktuvo skrydis kainuoja apie 100 tūkst. litų, tai vieno keleivio skrydis turi kainuoti daugiau kaip 10 tūkst. litų. „Kas padengė kitas sąnaudas, nes skrido tik aštuoni žmonės? - klausė E. Masiulis. - Man atrodo, kad B. Vėsaitė, galima sakyti, gal ne iš patyrimo, nors nepavadinsi jos nepatyrusia, gal iš neapdairumo, gal iš nesuvokimo situacijos, „paslydo paprastuoju būdu ant paprastos kalakuto šlaunelės“ („Arvi“ augina ir kalakutus. - Red.). Šiuo atveju dabar, matyt nelieka kito kelio, kaip prisiimti atsakomybę už tai“.

Dienraščio „Verslo žinios“ vyriausiasis redaktorius Rolandas Barysas neatmetė galimybės, kad „Arvi“ vadovai patys pasiūlė ūkio ministrei skristi kartu. Jis pripažino, kad verslininkai visada ieško kontaktų su valdžios atstovais, išnaudoja politikų patiklumą, naivumą. Tai jie daro tikėdamiesi naudos verslui.

Jis pripažino, kad užsienyje ministrai skraido su verslininkais, tačiau tokios kelionės organizuojamos visai kitaip – bendrai išnuomojamas lėktuvas ir visi susimoka.

„Mūsų politikai, kai patenka į valdžią, kažkaip ima ir staiga užmiršta, kaip turėtų elgtis Lietuvos Respublikos politikas. Ypač tokiuose jautriuose srityse kaip santykiai su verslininkais“, - kalbėjo žurnalistas.

Likimas paaiškės pirmadienį?

Manoma, kad ministrės likimas gali paaiškėti jau ateinantį pirmadienį, kai premjeras Algirdas Butkevičius aptarti jos likimo susitiks su šalies vadove.

Dalia Grybauskaitė trečiadienį pareiškė, kad ministrės elgesys, kai jis skrido į renginį Kazachstane privačios kompanijos „Arvi“ užsakytų lėktuvu yra netoleruotina praktika, kuri meta šešėlį visai Vyriausybei.

„Tokia praktika tikrai netoleruotina. Tai tiesioginė sąsaja su verslu ir tai tikrai meta labai didelį šešėlį, būtent neskaidrų šešėlį ant visos Vyriausybės“, - teigė D. Grybauskaitė.

Premjeras paprašė, kad B. Vėsaitės elgesį įvertintų Vyriausioji tarnybinė etikos komisija. Po šios išvadų panašiomis aplinkybėmis iš posto buvo priversti pasitraukti kelis ankstesnių Vyriausybių ministrai.

Trečiadienį taip pat paaiškėjo, kad „Arvi“ turi nemažai interesų Ūkio ministerijoje. Nuo šios sprendimo priklausys, ar kompanija gali tapti kuriamos Marijampolės laisvosios ekonominės zonos valdytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.