Seimo fontano bėdas palaidojo po skalda ir juodžemiu

Kam išleisti 10 milijonų litų remontui, jei galima atvežti 10 tonų

Prieš pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai nuspręsta Seimo fontaną sunaikinti.<br>V. Balkūnas
Prieš pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai nuspręsta Seimo fontaną sunaikinti.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

May 24, 2013, 6:14 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:35 AM

Vilniečiai, karštomis dienomis mėgę atsigaivinti prie fontano čiurkšlių šalia Seimo rūmų, dabar galės akis paganyti žiūrėdami į gėles. Kelias dienas savivaldybės įmonės „Grinda“ darbininkai triūsė, kol fontano baseiną pavertė gėlių darželiu.

Tuo tarpu fontano kūrėjas skulptorius Gediminas Karalius ir Nepriklausomybės aikštę suprojektavęs architektas Algimantas Nasvytis neslėpė pykčio.

Keletą pastarųjų metų fontanas prie Seimo rūmų neveikė. Metalinės jo konstrukcijos aprūdijo, o vandens baseine atsirasdavo nebent smarkiau palijus.

G. Karalius prisiminė nesenus laikus, kai fontanas dar veikė. Iš daugybės purkštukų purškiamas vanduo gaivindavo, o vilniečiai dar mėgdavo ir kojas į baseiną sumerkti.

Įvairiais skaičiavimais, fontano remontui reikėjo nuo 2 iki 10 mln. litų. Seimas ir Vilniaus savivaldybė šį objektą stumdė vienas kitam, nenorėdami prisiimti atsakomybės.

G. Karaliaus nuomone, užversti baseiną skalda - ne išeitis. Juk ją anksčiau ar vėliau teks iškasti. Tad pinigai bus paleisti vėjais.

A. Nasvytis dar šiemet savivaldybei siūlė baseiną tiesiog pripildyti vandens. Anot jo, fontanas, nors ir neveikiantis, ne taip jau ir darko vaizdą.

Savivaldybė, užversdama baseiną skalda, neatsižvelgė į tai, kad fontanas įrašytas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. G. Karalius apgailestavo, kad kartu su A. Nasvyčiu sukurtą kūrinį, uždengiantį didžiulę tuščią erdvę, sostinės valdžia taip be skrupulų palaidojo.

Beje, piramidė simbolizuoja gyvybę, vandenį ir žemę. Prieš užpildama skalda, savivaldybė nei į G. Karalių, nei į A. Nasvytį patarimo nesikreipė.

Vilniaus valdžia, nerasdama pinigų fontano remontui, jau prieš porą metų siūlė jį uždengti.

Fontanas nukentėjo per riaušes, prie Seimo kilusias 2009 metų sausį. Riaušininkai lupo dolomito plokštes ir jas mėtė į Seimo rūmų langus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.