Daugiau drausmės? Seimas – prieš

Kokią auksinę taisyklę žino ir mažvaikis darželyje, ir tautos išrinktasis parlamente? Jei nežinai, kaip elgtis patekus į gąsdinančią ar keblią situaciją, slėpkis po lova.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

May 29, 2013, 7:42 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:51 AM

Vakar Seimas atmetė statuto pataisas, numatančias griežtesnes sankcijas už piktybišką posėdžių nelankymą. Neužteko balsų.

Už tai, kad Seimo narys už kiekvieną be pateisinamos priežasties praleistą posėdį būtų baudžiamas nubraukiant 5 procentus jo algos, balsavo vos 51 politikas, vienas buvo prieš, 7 susilaikė. Kad statuto pataisos būtų palaimintos, turėjo balsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Todėl dabar Seimo nariai už piktybišką veltėdžiavimą ir toliau neteks daugiausia trečdalio algos.

Į krūmus dėjusius išrinktuosius, be abejo, išgąsdino ne tik dingusios N. Venckienės šmėkla, kuri ir paskatino šių pataisų atsiradimą. Juk kiekvienas, nespaudęs mygtuko „už”, suprantama, galvojo ir apie save: „O jeigu ir iš manęs, neduokdie, galės atimti ne tik 40 ar 50, bet ir visus 100 proc. algos?!”

Taip mąstė dauguma tokių šaunių partijų kaip „drąsuoliai”, „darbiečiai” ir „tvarkiečiai” atstovų.

Gal iš tiesų negalima taip barbariškai elgtis su parlamentaru? Tiesa, kai kurios, lietuvių požiūriu, minios instinktams itin pataikaujančios valstybėlės taip daro. Pavyzdžiui, Čekijoje ar Slovakijoje vos už 4 prabimbinėtus posėdžius per mėnesį gali nurėžti visą atlyginimą, o tokiuose laukiniuose kraštuose kaip Austrija, Portugalija ar Suomija už piktybišką posėdžių nelankymą net mandatą atima!

O štai mūsų išmintingasis Seimas apėjo N. Venckienės šmėklą, atsispyrė minios ir žiniasklaidos diktatui.

Tiesa, mūsų parlamentarizmo istorijoje būta ir kitokių atvejų: praėjusios kadencijos paskutinėmis dienomis nebuvo priimtas naujas Seimo narių gerovę smarkiai pagerinantis ir lėšas parlamentinei veiklai padvigubinantis įstatymas. Skandalinga? Bet faktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.