Alytiškis karpius tvenkiniui siuntėsi net iš Japonijos

Pirmasis Lietuvoje savo namo kieme Alytuje įkūręs japonišką sodą, Kęstutis Ptakauskas džiaugiasi gegužę iš šios šalies sulaukęs išskirtinės dovanos – 65 įvairiaspalvių šilkinių karpių, rašo „Lietuvos rytas”.

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Jun 12, 2013, 7:25 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:37 PM

Japoniškame sode „Ryto rasa” įrengęs šilkiniams karpiams tinkamą trijų metrų gylio tvenkinį su filtravimo įranga, K. Ptakauskas į jį pirmiausia įleido toje pačioje vietoje dar sename tvenkinyje penkiolika metų gyvenusius savo penkiolika ne tokių kilmingų karpių.

O gegužės viduryje šis tvenkinys sulaukė ir iš Japonijos atkeliavusių 65 įvairaus dydžio šilkinių karpių, dar vadinamų imperatoriškaisiais.

Jų kelionė iš Japonijos į Alytų užtruko ilgokai, bet visiems baigėsi laimingai.

Žuvys buvo įleistos į specialius deguonies pripūstus maišus, pripildytus druskos tirpalo, ir lėktuvu atskraidintos į Vokietiją, kur mėnesį praleido karantine.

Po to K. Ptakauskas automobiliu jas parsivežė, kelionėje nė karto net nestabtelėjęs.

„Galėjau ramiai užmigti tik tuomet, kai jau mano tvenkinyje jos pasijuto gerai ir visos pradėjo maitintis. Gavau įspūdingą dovaną, nes vienas šilkinis karpis kainuoja nuo 1000 eurų, o parodiniai – ir iki 30 tūkstančių eurų”, – sakė alytiškis.

Dabar šeimininkas per rytines meditacijas šiame sode vis ilgiau užtrunka prie tvenkinio.

„Žiūrėdamas į žuvis atsipalaiduoju, nusiraminu, pailsiu. Neatsižaviu formų elegancija, spalvų įvairove ir jų deriniais. Žuvys labai mielos. Pačios čiumpa maistą iš mano rankų.

O netrukus šiomis žuvimis besirūpinančio rėmimo centro vienas vadovų Yoshi Takada atvyks pasižiūrėti, kaip jo augintinės įsikūrė naujoje vietoje”, – pasakojo K. Ptakauskas.

Svečias taip pat padės atrinkti iš šio būrio 10–15 tinkamiausių parodai Alytaus miesto teatre birželio 14–16 dienomis ir sukurti čia tvenkinį su mažyčiu japonišku sodu.

Jis papuoš miesto gimtadienio šventės metu Alytuje vyksiantį pasaulio menų ir kultūros festivalį, o kartu – ir bonsų bei suisekių parodą.

250

Prieš tiek metų sugavę išskirtinės formos spalvotą karpį japonų selekcininkai išvedė apie 200 rūšių žuvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.