Aistros dėl Seimo fontano: prancūziška pieva ar bulvių laukas?

Paminklas žuvusiems Bermudų trikampyje, pastatytas piktžolėmis apžėlusiame lauke. O gal ateivių atskraidinta Egipto piramidė lietuviškos vasaros pievoje? Vilniečiai neapsisprendžia: ar patinka, ar nepatinka smulkiažiedėmis gėlėmis apsodintas Seimo fontanas, iš kurio kyšo apdaužyti purkštuvai.

Seimo fontanas apsodintas pievą primenančiomis gėlėmis.<br>D. Umbrasas
Seimo fontanas apsodintas pievą primenančiomis gėlėmis.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jun 16, 2013, 9:30 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:25 AM

Vilniaus savivaldybės užsakymą įvykdę gėlininkai teigė eksperimentavę, Seimo fontaną apsodinę prancūziškos pievos stiliumi. Seimo nariai pasirodė esantys ribotos vaizduotės, nes jie nemato nieko prancūziško, tik lietuvišką pievą.

Seimo narys Jurgis Razma kraipė galvą, apžiūrinėdamas šią savaitę gėlynu paverstą Seimo fontaną.

„Nesuprantu, koks čia jovalas. Panašu į apžėlusį sovietinio kolchozo dirvoną. Kaip mes parodysime tokį, atsiprašant, rūtų darželį svečiams iš užsienio, kai prasidės pirmininkavimas ES? Nors palaistytų tą pievą, gėlės nugeibusios,“ – piktinosi J. Razma.

Fontanu galėjo pasirūpinti Seimas

Jis priekaištavo ir Seimo vadovybei bei kanceliarijai – jo nuomone, Seimas turėjo perimti savo arba perduoti Vyriausybės žinion fontaną, kuris užkrautas ant skolose skendinčios Vilniaus savivaldybės pečių.

Fontanas prie Seimo apsodintas ramunėmis, dekoratyviniais dobilais ir kitomis smulkiažiedėmis gėlėmis – vaizdas neįprastas, nes želdynas kitoks, nei esame įpratę matyti skverus, apsodintus pelargonijomis ir našlaitėmis.

Seimo nariams ypač nepatinka, kad augalai – skirtingo aukščio, atrodo lyg išaugę kuokštais.

Vaizdas priklauso nuo skonio ir žiūrėjimo kampo: vieniems Seimo gėlynas primena romantiškas vaikystės pievas, kitiems – piktžolėmis apžėlusį bulvių lauką. Norėjo sukurti savitą gėlyną

Fontaną apželdinusios firmos „Oliseta“ vadovė Violeta Olisevičienė tvirtino, jog ji norėjusi apželdinti fontaną originaliai.

„Tai prancūziškos pievos stilius, dabar madingas Vakarų Europoje. Mes pasodinome senovinių, užmirštų gėlių. Jų šaknų sistema labai stipri, gėlėms nereikia ypatingos priežiūros. Dabar dar nematyti tinkamo vaizdo, reikia, kad gėlės suaugtų, susilietų su aplinka. O svarbiausia, kad miesto valdžia kuo greičiau apdengtų ištrupėjusių purkštuvų piramidę, vaizdas bus tikrai kitoks“, - tikino floristė.

Ta pati firma apželdino ir buvusį fontaną prie Operos ir baleto teatro. Čia buvo pasirinktas dar kitas floristikos stilius.

„Išėję iš Operos ir baleto teatro žmonės man dėkojo už gražų ir savitą gėlyną“, - tikino V. Olisevičienė.

Pieva neatrodo prancūziškai?

Gėles auginti mėgstanti parlamentarė Dalia Teišerskytė tvirtino, kad nors ji ir liberalė, turėtų būti imli naujovėms, bet želdyno naujovė prie Seimo jai visiškai nepatiko.

„Galbūt ši pieva Prancūzijoje atrodo prancūziška, bet Vilniuje ji labai jau lietuviška ir ne gerąja šio žodžio prasme. Pasodinta be tvarkos, nesuderintos gėlių spalvos. Jau verčiau mane būtų pasamdę, būčiau apsodinusi fontaną taip gražiai, kaip savo sodyboje Kauno rajone“, - kalbėjo D. Teišerskytė.

Socialdemokratė Seimo narė Irena Šiaulienė buvo atlaidesnė į eksperimentus linkusiems gėlininkams.

„Žydinti pieva geriau, nei juoda žemė. Tiesa, aš nebūčiau sodinusi tokių gėlių. Verčiau apsodinti vienaspalvėmis pelargonijomis, kaip įprasta“, - sakė I. Šiaulienė.

Piktina

Visiškai kitokį požiūrį pareiškė parlamentarė Dalia Kuodytė. Ją apskritai piktino nervingas pasirengimo ES pirmininkavimui vajus.

„Mes aiškiai neišsivadavę iš provincialų sindromo. Nejaugi svečiai vaikščios, žiūrėdami, kur koks rūtų darželis pasodintas? Vilnius atrodo kaip sovietų karinis dalinys, laukiantis atvykstant generolo. Visas Vilnius perraustas, perkastas, isterija kažkokia“, - ironiškai pastebėjo D. Kuodytė.

Vilniaus miesto savivaldybė užtikrino, jog vaizdą gadinanti Seimo fontano purkštuvų piramidė bus apdengta lakštais kitą savaitę. Tada ir bus suskaičiuota, kiek miestui kainavo užpilti žemėmis ir apsodinti gėlėmis fontanus prie Seimo ir Operos ir baleto teatro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.