A. Butkevičiaus kalbos apie taupymą gali būti ir netiesa

Premjeras Algirdas Butkevičius mėgsta pabrėžti, kad dabartinė valdžia taupo pinigus ir, skirtingai nei Andriaus Kubiliaus Vyriausybė, nešvaisto milijonų ekspertams ir konsultantams samdyti. Tačiau tikrovė yra visai kitokia – naujoji valdžia ekspertams išleidžia daugiau nei buvusi.

Ekspertų samdymui ministerijos kasmet išleidžia milijonus litų.<br>M. Patašius
Ekspertų samdymui ministerijos kasmet išleidžia milijonus litų.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 18, 2013, 7:05 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:30 AM

Seimo Audito komiteto duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį valdžios įstaigos pasamdytiems ekspertams atseikėjo 2,7 mln. litų. Tuo tarpu lygiai prieš metus, per pirmuosius tris mėnesius, tam išleista 2,4 mln. litų – 12,5 proc. mažiau.

Šie skaičiai visiškai neatitinka premjero Algirdo Butkevičiaus teiginių apie naujosios Vyriausybės taupumą. Paskutinį kartą premjeras dėl to gyrėsi praėjusią savaitę po prezidentės Dalios Grybauskaitės metinio pranešimo.

D. Grybauskaitės sukritikuotas dėl daugybės darbo grupių kūrimo, premjeras aiškino, kad jų reikėjo norint parengti naujus įstatymų projektus, sėkmingai pradėti daryti reformas. Esą buvusi Vyriausybė leido milijonus ir samdė brangius konsultantus ir ekspertus, o dabartinė valdžia viską daro savo jėgomis.

„Mes nesamdome jokių konsultantų ir neleidžiame po 20 ir daugiau milijonų. O konsultantai reikalingi tada, kai valstybės tarnyboje dirba žmonės be kompetencijos“, - šių metų sausį kalbėjo premjeras, teisindamasis, kodėl naujoji valdžia dalindamasi postus ministerijose įsteigė daugiau viceministrų etatų.

Darbo konsultantams netrūksta

Daugiausia ekspertams šių metų pradžioje išleido Energetikos ministerija – 690 tūkst. litų – tris kartus daugiau nei praėjusiais metais tuo pačiu metu.

Energetikos ministro patarėja Daiva Rimašauskaitė sako, kad ministerija jau seniai samdo teisininkus ginčams arbitraže su „Gazprom“.

„Mokėjimai priklauso nuo ginčų eigos, todėl sumos skiriasi. Mūsų ministerijos teisininkai neturi kompetencijos tokiose bylose, todėl tenka samdyti“, - sakė ministro patarėja.

Finansų ministerija ekspertams sumokėjo 452 tūkst. litų – beveik dvigubai daugiau nei praėjusiais metais tuo pačiu metu. Lietuvos mokslo taryba išleido – 431 tūkst. litų, o pernai tuo pat metu išlaidų neturėjo.

Žemės ūkio ministerija šių metų pradžioje ekspertams išleido 367 tūkst. litų. Pernai tuo pat metu išleista 872 tūkst. litų. Mažiau išleido ir Ūkio, Aplinkos ministerijos. Tuo tarpu Kultūros ministerijos išlaidos ekspertams padidėjo dešimt kartų nuo 4 iki 41 tūkst. litų.

Ministerijų atstovai tvirtina, kad papildomos žmogiškosios paslaugos samdomos ne tik teisiniams ginčams, bet ir įvairioms studijoms, analizėms, moksliniams tyrimams - tai būtina diegiant naujoves.

Išlaidavimą ketina pažaboti

Seimo Audito komiteto pirmininkė Jolita Vaickienė pripažįsta, kad ir pasikeitus valdžiai ministerijos toliau dosniai moka ekspertams, tačiau ateityje šiuos procesus bus bandoma sustabdyti.

„Dalis sutarčių yra tęstinės, pasirašytos anksčiau, todėl pinigai mokami toliau. Sunku pasakyti, kiek pinigų dabar mokama dėl dabartinės valdžios sprendimų“, - sakė komiteto pirmininkė.

Audito komitetas paprašė, kad ministerijos atsiųstų detalią informaciją, kokie ekspertai teikia paslaugas ir kam jie yra samdomi.

„Tada pamatysime, ar jų paslaugos realiai yra naudingos ir reikalingos, ką galima keisti viešųjų pirkimų tvarkose, ką daryti, kad pačios ministerijos padarytų kaip galima daugiau darbų“, - sakė J. Vaickienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.