Į puotą prezidentūroje – be antrųjų pusių

Seimo pirmininko, premjero ir kitų aukštų pareigūnų žmonos, pasisiuvusios sukneles ES pirmininkavimui skirtam vakarėliui prezidentūroje, galėjo jas kabinti į spintą. Pasipuošti nereikėjo, nes prezidentė Dalia Grybauskaitė šįkart svečius kvietė be lydinčiųjų asmenų.

D. Grybauskaitė bendravo su vakaro svečiais.
D. Grybauskaitė bendravo su vakaro svečiais.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jul 5, 2013, 7:13 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 9:43 PM

Pobūvių savo darbovietėje nemėgstanti šalies vadovė šįkart padarė išimtį. Prasidėjusio Lietuvos pirmininkavimo ES proga premjeras, ministrai, Seimo nariai, diplomatai, verslo ir kultūros elito atstovai sukviesti į furšetą prezidentūros kieme.

Svečiams įteikti kvietimai buvo skirti tik vienam asmeniui – žmonos ir vyrai turėjo likti namuose. Kas lėmė tokį sprendimą: galbūt tai, kad prezidentė – pati be antros pusės, o gal todėl, kad Europos Komisijos atstovai irgi atvyko be žmonų ir vyrų?

Prezidentūra tokių klausimų nekomentuoja, todėl bent teoriškai pasvarstyti paprašėme protokolo žinovo, buvusio Seimo nario Armino Lydekos.

Šis paaiškino, jog prezidentė, neleisdusi svečiams atsivesti antrųjų pusių, bent jau protokolo prasme aukštuomenės ir diplomatinės etikos nepažeidė.

„Pagal oficialių pobūvių, priėmimų protokolą lydinčiuosius asmenis privalu kviesti, kai rengiamas vadinamasis sėdimas vakarinis pobūvis. Jei dieninis pobūvis sėdimas – šeimininkas nusprendžia pagal savo valią. Prezidentė šeštadienį rengia vakarinį stovimą priėmimą, ji gali nuspręsti, ar kvies su lydinčiais asmenimis, ar be jų“, - apie aukštuomenės etiketo reikalavimus pasakojo A. Lydeka.

Jeigu svečiai kviečiami su lydinčiais asmenimis, kvietimuose būtina tai nurodyti. Tik jei rengiamas kokteilių vakarėlis stovint, svečiai gali atvykti ir su antrosiomis pusėmis, ir be jų.

Kvietimuose į prezidentūrą pažymėtas aprangos kodas – tamsus kostiumas. Kaip paaiškino A. Lydeka, vyrai turi atvykti į prezidentūros kiemą apsirengę juodais ar tamsiai mėlynais, tamsiai pilkais kostiumais.

„Šis aprangos kodas reiškia tarpinį variantą tarp darbinio ir prabangaus kostiumo. Smokingas nebūtinas, bet balti marškiniai – privalu. Moterims tinka kokteilių pobūvio suknelės arba dalykiško stiliaus, bet prabangi apranga. Pavyzdžiui, prašmatnus kostiumėlis“, - sakė etiketo žinovas.

A. Lydeka nemano, kad D. Grybauskaitė svečius kvietė be žmonų ir vyrų, taupydama lėšas vynui ir užkandžiams. Jo nuomone, taip nuspręsta pabūgus didelės spūsties prezidentūros kieme, nes pakviesta daug asmenų.

„Ankstesniais laikais būdavo, kad aukštesnio rango svečiai, tarkime, premjeras kviečiamas su žmona, o ministrai – vieni. Bet XXI amžiuje, kai pabrėžiama kiekvieno žmogaus vertė, taip daryti nedera“, - pastebėjo A. Lydeka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę