Britų euroskeptiko taikiklyje – dar vienas Lietuvos valdininkas

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Jul 15, 2013, 7:36 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 1:26 AM

Lietuvoje kilus diskusijai dėl Užsienio reikalų viceministro Vytauto Leškevičiaus pasisakymo Europos Parlamento (EP) Konstitucinių reikalų komitete, žibalo į gęstančią ugnį šliūkštelėti nusprendė viceministrui klausimą uždavęs EP narys Stuartas Agnew.

Tiesa, jo kritikos strėlės skrenda ne V. Leškevičiui, o kritiškai apie jį „Facebook“ tinkle pasisakiusiam Ūkio ministerijos valdininkui Mindaugui Daniui.

Trečiadienį socialiniame tinkle „Facebook“ komentuodamas Andriaus Užkalnio tekstą „Buki sodiečio juokai – ankstyvas pirmininkavimo akcentas“ Smulkaus ir vidutinio verslo departamentui Ūkio ministerijoje vadovaujantis M. Danys parašė, kad „... čia jau kaip visas interneto meinstrymas pavarei, nors visuomet turėjai kitą nuomonę nei dauguma, o mūsų viceministras tiesiog pabandė ironiškai, bet gal per daug lėtai, pasodinti į vietą britų išsišokėlį (Gražulio atitikmuo), į kurį EP nieks rimtai nežiūri“. 

Perskaitęs šio komentaro vertimą į anglų kalbą, penktadienį euroskeptiškos frakcijos „Laisvės ir demokratijos Europa“ narys S. Agnew išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad Lietuvos Ūkio ministerijos valdininkas jį išjuokė.

Labiausiai britų politikas piktinasi fraze, kad Lietuvos valstybės tarnautojas jį pavadino išsišokėliu britu, į kurį niekas EP rimtai nežiūri.

Išplatintame pranešime S. Agnew pareiškė, kad valstybės tarnautojai, turintys būti politiškai neutralūs, neturėtų pulti teisėtai išrinkto EP nario iš kitos ar iš jo paties šalies.

„Jis turi teisę turėti savo asmeninę nuomonę, bet kaip valstybės tarnautojas neturi teisės jos reikšti viešai“, - rašo EP narys.

Diskusijos Lietuvoje kilo po to, kai būtent S. Agnew EP komiteto posėdyje Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos viceministrui Vytautui Leškevičiui uždavė klausimą, ar šis nebijantis prarasti darbo. Savo klausime politikas teigė, kad jei ir toliau bus kuriama bendra ES užsienio ir saugumo politika, ateityje nebeliks atskirų šalių užsienio reikalų ministrų. Lėta anglų kalba V. Leškevičius atsakė, kad darbo prarasti nebijo.

„Ruošdamasis šiam pokalbiui sudariau savo žodyną. Vienas žodžių yra „toksiškas“, „toksiška byla“ – „toksiška bėda“. Nebijau būti atleistas, jūs turėtumėte bijoti, jei mane atleistų, nes turėsite su manimi išspręsti daug klausimų. Aišku, aš juokauju, bet žinutė tokia“, - tokį atsakymą iš V. Leškevičiaus išgirdo euroskeptiškų pažiūrų S. Agnew.

„Laisvės ir demokratijos Europa“ narys iš Didžiosios Britanijos rašo, kad viceministro atsakymas rodo, jog Lietuvos politikai „neketina kovoti dėl Lietuvos nepriklausomybės ir demokratijos“.

Pranešime nurodoma, kad S. Agnew ketina iš Lietuvos ūkio ministerijos reikalauti atsiprašymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.