Abiturientas su 5 šimtukais stos į kelių ir geležinkelių inžineriją

Oksfordas, Kembridžas, kitas mokslo didmiestis? Teisė, medicina, politikos mokslai? Kokią aukštąją ir kokią profesiją renkasi aukščiausius egzaminų rezultatus gavęs Lietuvos abiturientas?

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Jul 16, 2013, 9:51 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:56 PM

„Pirmu numeriu užrašiau Vilniaus Gedimino technikos universitetą, kelių ir geležinkelių inžineriją“, - vaizduotės išpūstus burbulus sprogdina Mariušas Voitkunas.

Jis aukščiausią įvertinimą – 100 balų – gavo iš 5 egzaminų – matematikos, fizikos, chemijos, geografijos ir lietuvių kalbos. Tai geriausias įmanomas rezultatas. Juos vaikinas pasiekė pats, jam neprireikė jokių korepetitorių.

Rudaminos Ferdinando Ruščico gimnazijos gimnazistas – vienas iš 4 abiturientų, kurie gavo 5 šimtukus. Geriausios Vilniaus miesto mokyklos negali pasigirti tokiais auklėtiniais.

„Per dvylika mokslo metų Mariušas Voitkunas yra mūsų gimnazijos pažiba: puikūs mokymosi rezultatai, aukščiausi įvertinimai įvairiuose konkursuose bei olimpiadose ir pagaliau penki brandos egzaminų šimtukai. Šia sėkme didžiuojasi mokinio artimieji bei visa gimnazijos bendruomenė“, - internetinėje svetainėje skelbia gimnazija.

„Įdėjau daug darbo. Pastaruosius metus beveik visą savo laiką skyriau mokslams, tad ir rezultatas toks išėjo. Daug lėmė tai, kad nuo pat pirmų klasių man patiko mokytis. Buvau įpratęs visada atlikti tai, kas man užduota, kas pavesta. Toks įprotis lėmė mano rezultatus“, - pasakojo abiturientas.

Dvyliktoje klasėje jo diena prasidėdavo pamokomis, o baigdavosi namų darbų rengimu. „Iš ryto einu į mokyklą, grįžtu, pavalgau ir atlieku namų darbus. Tai tęsiasi iki pat vakaro“, - sakė vaikinas.

Moksleivis darydavo pertraukas. „Kai baigiu vieno dalyko pamokas, darau pertrauką, o tada ruošiu kitą dalyką. Pertraukos būdavo kas valandą, kas dvi. Per pertraukas eidavau pasidaryti arbatos ar naršydavau internete“, - prisiminė vienas geriausių Lietuvos dvyliktokų.

Draugai vadina Mariušą moksliuku. Anksčiau moksleiviai net tyčiodavosi iš jo. „Iki aštuntos klasės tai buvo patyčios. Klasės draugai erzindavo mane, sakydavo, kad graužiu knygas ir daugiau nieko neveikiu. Tai turbūt dėl amžiaus. Negalėdavau ramiai į tai žiūrėti“, - pasakojo abiturientas.

Vyresnėse klasėse patyčios aprimo. Bendraamžiai suprato, kaip svarbu yra gerai mokytis.

Tiksliuosius dalykus M. Voitkunas mėgsta labiau nei literatūrą. „Pagal pažymius sekdavosi labai panašiai. Kalbų pamokose labiau mėgau gramatiką nei literatūrą. Nelabai mėgau kūrinių, kur reikia ieškoti paslėptos minties, samprotauti, nelabai mėgau rašinių“, - prisipažino jaunuolis.

Dvyliktą klasę Mariušas baigė su vienu devynetu iš lietuvių kalbos. Visi kiti – dešimtukai. Vaikinas mokyklą baigė „raudonu“ diplomu.

Paklaustas, kodėl su tokiais gerais rezultatais renkasi kelių ir geležinkelių inžinerijos studijas, jis paaiškino, kad šios srities specialistų labai reikia. „Dabar technologijos studijos yra perspektyvios. Kiek girdėjau, inžinierių trūksta visoje Europoje. Manau, nesuklysiu pasirinkdamas tokias studijas“, - kalbėjo tiksliukas.

Vilniuje gimęs M. Voitkunas nesvajoja apie gyvenimą užsienyje. Planuoja likti Lietuvoje, Vilniuje arba Vilniaus rajone. „Vilnius – mylimiausias mano miestas“, - prasitarė abiturientas.

Vaikinas vaikystėje kelerius metus gyveno sostinėje. Paskui su visa šeima persikraustė į Vilniaus pakraštį, dar vėliau – prie Rudaminos.

Jo tėvas Ivanas turi įmonę, kuri montuoja plastikinius langus. Mama Violeta nebedirba. Prieš 5 metus vairavo troleibusą.

Šimtukininkas turi jaunesnę seserį. Joana rudenį eis į 6 klasę. Mergaitę, priešingai nei brolį, labiau traukia menai. Ji mėgsta piešti, papildomai lanko dailę.

Mariušo tėvai labai apsidžiaugė, kai sūnus pranešė apie 5 šimtukus. „Jie nustebo, sveikino mane su tokiais rezultatais. Aš tikėjausi, jog gali būti panašūs rezultatai. Gal ne tokie geri, kokie yra. Tėvai mažiau to tikėjosi“, - sakė vaikinas.

Dar trys 5 šimtukus surinkę abiturientai – Karolina Koženiauskaitė iš Panevėžio J. Balčikonio gimnazijos, Justas Žemgulys iš Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos ir Mažeikių „Gabijos” gimnazijos abiturientė Martyna Štakonaitė.

Dar 18 abiturientų surinko po 4 šimtukus, 69 – po tris, 226 – po du. Iš viso šimtukus gavo daugiau nei 1,5 tūkst. abiturientų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.