Koks yra lietuvis - sėslus sodietis ar pasaulio individualistas? (apklausa)

Ar kada nors susimąstėte, kokios vertybės jums yra svarbiausios gyvenime? Kaip manote, ar lietuvių tauta išlaikė senąsias kolektyvines vertybes, ar esame individualistinės Europos dalis? Šie klausimai aktualūs ne tik emigrantams, bet ir kiekvienam gyvenančiam Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 17, 2013, 4:41 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:24 PM

Musų istorija rodo, kad esame tvirta ir nepriklausoma tauta, išlaikiusi didelį kultūrinį paveldą. Nors ir žinome, kokiomis vertybėmis remiantis reikėtų ugdyti jaunuosius lietuvius, tačiau vis sunkiau sau atsakome į klausimą - ką reiškia būti lietuviu?

Neretai lietuviai vaizduojami kaip į šeimą ir kolektyvines vertybes orientuota tauta, tačiau būtų sunku atsakyti į klausimą, ar toks stereotipas atspindi dabartinę situaciją. Stebina ir tai, kad naujausi straipsniai šia tema buvo parašyti 1997 ir 2004 metais.

Straipsniuose neįtraukta karta, kuri gimė po nepriklausomybės. Tai reiškia, jog šie tyrimai gali neatspindėti esamos padėties.

Nors kiekviena karta užaugo skirtingose ir iš dalies panašiose socialinėse, bei kultūrinėse aplinkybėse, kiekvienas iš mūsų turime įtakos vienas kitam ir kuriame bendrą lietuvių tautos vertybių sistemą.

Galime susimąstyti, ar mums, kaip tautai, būdingos vienodos vertybės, o galbūt egzistuoja keletas skirtingų vertybių sistemų. Taip pat galima iškelti klausimą: ar šiame globalizacijos ir pokyčių amžiuje išlaikėme kolektyvinį mąstymą, ar linkstame Vakarų link ir esame individualistinio pasaulio piliečiai?

Neatsakytų klausimų ir intriguojančių diskusijų besivadovaujančių stereotipais apie lietuvių tautos kultūrines vertybes yra, tačiau mažai iš jų yra paremta tikrovę atspindinčiais faktais.

Akivaizdu, jog norint iš tiesų sužinoti, ką reiškia būti lietuviu, reikia išgirsti žmonių nuomonę. Šiuo metu yra vykdomas tyrimas, kuriuo siekiama išsiaiškinti dabartines lietuvių tautos kultūrines vertybes.

Savo nuomonę apie lietuvybę galite išreikšti atsakydami į klausimus čia.

Šiame tyrime yra naudojamas Shwartz vertybių klausimynas, kuris yra patikrintas daugiau nei 20 šalių.

Klausimynas yra sukurtas, kad galėtume suprasti, kas mums vertinga ir kartu suvokti, kokioje kultūroje gyvename.

Tyrimo rezultatai skaitytojams bus pateikti naujienų portale lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.