Sereikiškių parkas turės ir savo sodininkus

Vilniaus Sereikiškių parke dvelkia įkurtuvėmis. Jau sutvarkyti visi takai ir paruošti užpilti specialia pilko granito skalda, išvedžiotos naujos komunikacijos, sustatyti žibintai ir suvežti suolai. Čia kiekvieną dieną pluša apie penkiasdešimt darbininkų, rašo „Lietuvos rytas”.

Sereikiškių parke vilniečiai galės pasigėrėti nedidelio, bet kruopščiai įrengto botanikos sodo augalija.<br>J. Stacevičius
Sereikiškių parke vilniečiai galės pasigėrėti nedidelio, bet kruopščiai įrengto botanikos sodo augalija.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė

Jul 20, 2013, 7:55 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:12 PM

„Po atidarymo parkas nakčiai bus rakinamas, o jame nuolat budės keli sodininkai”, – kaip apie savo namų sodą kalbėjo bendrovės „LitCon”, rekonstruojančios Vilniaus Sereikiškių parką, vadovas Linas Piliponis.

2012 m. pavasarį Sereikiškių parke, kuris vadinsis Bernardinų sodu, prasidėjusią rekonstrukciją ketinama baigti iki rugsėjo mėnesio.

Nors pašaliečio akiai atrodo, kad 9 hektarų parko plote dar daugybė darbų, L. Piliponis šyptelėjo: „Jei būtumėte apsilankę praėjusiais metais, vaizdas būtų buvęs visai kitoks, o dabar teliko malonūs darbai.”

Darbus sutrikdė orai

Rekonstrukciją Sereikiškių parke sutrukdė užtrukusi žiema ir šaltas pavasaris.

Be to, darbus beveik pusmečiui teko sustabdyti po to, kai archeologai 2012 m. viduryje parke atkasė anksčiau nežinomą Vilniaus miesto kvartalą, kuris buvo sugriautas vadinamojo tvano laikotarpiu. Čia buvo rasta miesto gynybinė ir vėlesnių sienų likučiai.

Archeologai Sereikiškėse dirba iki šiol. Šiuo metu kasinėjama netoli Liaudies kultūros centro pastato, kur, manoma, yra buvusi senoji parko oranžerija.

Poilsiui – daug erdvių

Rudeniop, atvėrus pagrindinius parko vartus, senieji vilniečiai jo neatpažins – jis atgaus autentišką XIX a. pabaigos dvasią ir bruožus: atvirų ir uždarų erdvių sistemą su saulėtomis pievomis ir gėlynais, dailininko Alexanderio Strausso kurtą centrinę aikštę, alpinariumus, rožyną, tvenkinį su plaukiojančiu fontanu.

Iš viso parke bus įrengti keturi fontanai, dvi vaikų žaidimų aikštelės su specialia minkštąja danga, kuriose veiks karuselės, bus sūpynių bei laipynių.

Keliose pievelėse vilniečiai galės rengti iškylas.

Dalis visų takų bus skirta dviratininkams, atsiras ir specialūs dviračių stovai.

Pasivaikščiojimo takams bus skirtas 18 tūkst. kvadratinių metrų plotas.

Parke veiks išskirtinė apšvietimo sistema – naujais šviestuvais ir prožektoriais bus apšviesti ne tik takai, bet ir medžiai bei krūmai.

Todėl vakare Sereikiškės bus ne mažiau patrauklios ir žavios nei saulėtą dieną.

Šiuo metu taip pat baigiamas rekonstruoti parke esantis tualetas, tvirtinama senojo Bernardinų sodo tvora, pro kurią atsiveria vaizdas į Vilniaus dailės akademijos (VDA) pastatų ansamblį.

Pavyko išsaugoti ąžuolą

Prie išėjimo iš parko naujojo VDA pastato pusėje pavyko išsaugoti senąjį buvusio Bernardinų sodo ąžuolą. Nors jo šakos apipjaustytos, o kamienas sutvirtintas, parko senolis pavasarį sužaliavo ir jau pilnas gilių.

Už tvoros, parką skiriančios nuo čia veikiančio teniso aikštyno, šiuo metu vyksta išskirtiniai darbai – sodinami botaninės kolekcinės Sereikiškių dalies augalai ir medžiai.

Specialiose dalyse augs šešių šeimų augalija, pavyzdžiui, astriniai, erškėtiniai, migliniai, vėdryniniai ir kiti augalai.

Prie jų atsiras kortelės, kuriose parko lankytojai ras įdomios informacijos, o ji galbūt pravers apželdinant savo sodus ar sodybas.

Sereikiškių botanikos sode atsiras ir nedidelis baseinėlis, kuriame bus įdomi vandens augalų kolekcija – įvairios nendrės, švendrai, vandens vilkdalgiai, pupalaiškiai.

Aplink botanikos sodą numatyta susodinti įvairių krūmynų, kurie suformuos tarsi atskirą nuo pramogų dalies zoną.

Iki rugsėjo Sereikiškėse dirbantys botanikai ir kraštovaizdžio architektai planuoja spėti susodinti visus augalus, medžius ir krūmus.

Bus atstatyta oranžerija

Kaip ir dera tikram parkui su botanikos sodu, Sereikiškėse nuolat dirbs sodininkų brigada. Ji įsikurs atstatomuose ūkiniuose pastatuose.

Ateityje, kai baigsis archeologiniai tyrimai, parke ketinama pastatyti šildomą oranžeriją, kuri bus atkuriama pagal senąsias nuotraukas.

Tuomet Sereikiškėse atsiras ir egzotiškesnių, ne vien Lietuvos klimatui tinkamų augalų ar medžių.

Rėmė Europos Sąjunga

Sereikiškių parko rekonstrukcijos darbai kainuos apie 19 mln. litų.

11 mln. litų skyrė Europos Sąjungos struktūriniai fondai, apie 8 mln. – Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.