Skurstančio Vilniaus kiemsargio dilema: už ką reikės pirkti dešrą?

Išgirdę, kad pusę metų negaus algų, skurstantys gatvių šlavėjai trečiadienį susirinko į piketą. Tarp jų buvo Virgilijus Bakšys, jau ir dabar parduotuvėse ieškantis tik besibaigiančio galiojimo maisto produktų, rašo „Lietuvos rytas”.

Šlavėjas glaudžiasi Žvėryno name, kurį jau du kartus nuniokojo gaisras. Jis čia kyla antrą kartą. Nudegusį stogą V. Bakšiui teko uždengti savo lėšomis.<br>R. Danisevičius
Šlavėjas glaudžiasi Žvėryno name, kurį jau du kartus nuniokojo gaisras. Jis čia kyla antrą kartą. Nudegusį stogą V. Bakšiui teko uždengti savo lėšomis.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2013-07-21 09:29, atnaujinta 2018-03-02 21:03

„Premjere, gelbėk Vilnių”, – tokį plakatą su savo bendradarbiais sostinės Vinco Kudirkos aikštėje prieš porą dienų rankose laikė V. Bakšys.

48 metų vyras prisipažino, kad užmokesčio už darbą užtenka tik maistui ir būsto nuomai.

O neseniai kiemsargiai sužinojo, kad per milijardą litų skolinga savivaldybė nesugeba sumokėti už gatvių valymą, tad įmonė „Naujamiesčio būstas” nebeturi pinigų ir pusę metų atlyginimo už darbą geriau net nelaukti.

Kaip V. Bakšys žada pragyventi? Išgirdęs klausimą vyras pagūžčiojo pečiais. „Jau ir dabar tikrai ne ekologiškus produktus valgau. Anądien atsipjoviau pusryčiams virtos dešros, skaitau etiketėje, kad toje „šlapiankėje” – tik 8 procentai mėsos. Tai kas 92 procentai? Kaip negaunant algos reikės prasimaitinti – nežinau.”

Nežino, kaip įsigyti malkų

Kadaise iš Ukmergės rajono į Vilnių atkeliavęs ieškoti geresnio gyvenimo jis rado tik darbą už elgetišką atlyginimą. Niekas nelaukia ir gimtuosiuose Krikštėnuose – darbo ten nerasi.

Tūkstantis litų ant popieriaus, 800, daugiausia 830 litų – į rankas. Toks yra kiemsargio V. Bakšio atlyginimas.

Jo darbo diena prasideda 6 valandą ryto, o prižiūrėti paskirta teritorija vis didėja.

Todėl po darbo užsukęs į parduotuvę V. Bakšys ieško maisto produktų sumažintomis kainomis. Pigesnė duona, dešrelės, pieno produktai, kuriuos tą dieną reikia suvartoti, – dažniausias valgis ant kiemsargio stalo.

Be to, dar 350 litų tenka atiduoti už kambario nuomą sukrypusiame Žvėryno mediniame name.

V. Bakšiui net baisu pagalvoti, už ką reikės pirkti malkas.

Trobos stogą uždengė pats

Būstas, kuriame jis gyvena, – ir miegamasis, ir virtuvė. Šluodamas aplink stotį jis susipažino su namo šeimininke, kuri jam ir išnuomojo kampą.

Bet vėl nutiko nelaimė – žiemą nudegė stogas. Gaisras Žvėryno mediniame name kyla jau antrą kartą. Kad galėtų toliau glaustis, V. Bakšiui teko pačiam uždengti dalį trobos stogo.

Tai – vėl papildomos išlaidos.

Kasdien pinigų reikia ir kelionei į darbą. Ji kainuoja 4,4 lito, jei yra bilietų Vilniečio kortelėje. Dirbti kiemsargis privalo ir šeštadieniais.

V. Bakšys neperka beveik jokių daiktų. Šluodamas kiemus jų dairosi paliktų prie konteinerių. Ten aptinka ir dar gerų drabužių.

Už darbą centre dar mokėjo

V. Bakšiui ir į piketą prie Vyriausybės rūmų susirinkusiems jo bendradarbiams dar pasisekė, nes „Naujamiesčio būstas” atlyginimus iki šiol mokėjo.

Nors vėluodavo, ne visada atsiskaitydavo iki mėnesio 10 dienos, bet pinigus kiemsargiai gaudavo.

Taip yra dėl to, kad V. Bakšys dirba miesto centre.

Kad bent čia būtų švaru, „Naujamiesčio būstas” buvo paėmęs paskolą, skolinosi iš kitų įmonių, kad tik sumokėtų algas kiemsargiams.

Tačiau kiti kiemsargiai algų negauna jau tris mėnesius.

Dabar „Naujamiesčio būstas” pinigų atlyginimams nebeturi, o savivaldybė įmonei skolinga apie 14 mln. litų.

Jei užmokesčio už darbą negaunantys kiemsargiai protestuos, savivaldybė baus „Naujamiesčio būstą” už teritorijų nepriežiūrą.

„Naujamiesčio būsto” direktorės pavaduotojas Mindaugas Strigockis ramino, kad kiemsargiams algų teks laukti mažiau nei kelis mėnesius. Su savivaldybe nuolat tariamasi grąžinti bent dalį skolos.

Benamiai primėto šiukšlių

V. Bakšiui tenka šluoti rajoną, kurį jis juokais vadina elitiniu. Tai – stoties prieigos.

Pradeda nuo V. Šopeno gatvės. Po to Šv. Stepono, Punsko gatvės iki autobusų stoties.

Dar jam tenka sutvarkyti Mindaugo ir Kauno gatves. Be to, jo prižiūrimoje teritorijoje yra devyni kiemai. Juos taip pat būtina pašluoti.

Penkerius metus šį rajoną šluojantis Virgilijus labiausiai piktas ant benamių. Rausdamiesi konteineriuose jie šiukšles meta ant žemės. Vėjui pučiant jos toli pasklinda.

Kiemsargis pastebėjo, kad benamių aplink stotį vis daugėja, o šiukšlės iš konteinerių išvežamos vis prasčiau.

O jam dar reikia ir žolę iš šaligatvių tarpų išravėti, tad dirbti papildomo darbo dažnai jau nebėra jėgų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.