Skandalingo konkurso šešėlyje - ir viceministras

Sukruto konkursų prievaizdai

Viceministras A. Petkus ilgus metus dirbo įmonėse, kurios susijusios su atliekų rūšiavimo gamyklos konkurso nugalėtoja.<br>V.Balkūnas
Viceministras A. Petkus ilgus metus dirbo įmonėse, kurios susijusios su atliekų rūšiavimo gamyklos konkurso nugalėtoja.<br>V.Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Jul 22, 2013, 7:25 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 8:05 PM

Jis daug metų yra dirbęs „Vėtrūnai“ priklausančiose įmonėse. Būtent su „Vėtrūna“ siejama ir atliekų gamyklos konkurso laimėtoja „Energesman“.

„Vėtrūnos“ vadovo ir akcininko Vytauto Banio, kurio sąsajos su „Tvarkos ir teisingumo“ lyderiu Rolandu Paksu nuolat viešai aptariamos, įmonei „Versina“ priklauso 19 proc. konkurso laimėtojos „Energesman“ akcijų.

Anksčiau „Versina“ vadinosi „Vėtrūnėle“, o jai dvejus metus yra vadovavęs A. Petkus.

Maža to, trys ekspertai, turėję pateikti nepriklausomą pasiūlymų Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) vykdomam konkursui vertinimą, turi įvairių sąsajų su „Vėtrūna“.

Kai paaiškėjo vėliau, konkurso nugalėtojos „Energesman“ siūloma gamyklos statybos ir atliekų rūšiavimo kaina yra kur kas didesnė nei kito konkurse besivaržiusio dalyvio.

Sukruto konkursų prievaizdai

Praėjusios savaitės ketvirtadienį po pietų Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nurodė stabdyti įtarimų sukėlusį Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos statybos ir valdymo konkursą.

Tai padaryta po portalo lrytas.lt straipsnio apie tai, kad konkurso laimėtoju pirmadienį slapčia paskelbtas tik vienas eilėje iš 7 pretendentų paliktas dalyvis, su „Vėtrūnos“ valdybos pirmininku V. Baniu siejama bendrovė „Energesman“.

Be V. Banio su savo įmone „Versina“, valdančių 19 proc. įmonės akcijų, panašų skaičių akcijų turi ir trys bendrovės: „Segestra“ (valdanti sporto salę netoli Telšių, jai priklauso 20 proc.), „AEnergija“ ir „New Energy Group“.

Dar 15 proc. akcijų turi verslininkas Adolfas Ginaitis, 5 proc. - Vaiva Ginaitytė.

„Energesman“ yra įkurta specialiai atliekų įmonei steigti, ji buria kelias įmones - „Hidrostatyba“, „Archiplana“, „Versina“, atliekų operatorę „Ladurner“, įrangos gamintoją „Atzwanger“.

Konflikto neįžvelgia

„Kai Viešųjų pirkimų tarnyba vykdo tyrimą, mūsų institucijos laukia. Mano turimais duomenimis, Vilniaus atliekų tvarkymo centras yra pateikęs Aplinkos tvarkymo projektų agentūrai užbaigto pirkimo dokumentus. Ir kol Viešųjų pirkimų tarnyba nepateikia savo nuomonės šiuo klausimu, mes nevykdome jokios veiklos“, - kalbėjo aplinkos viceministras A. Petkus.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis dėl atliekų tvarkymo sistemos projektų jau kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, Valstybės saugumo departamentą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą.

Praėjusią savaitę, jau paskelbus nugalėtoją, A. Petkus viešai ragino greičiau baigti atliekų tvarkymo įmonių konkursus, mat nebus spėta panaudoti ES pinigų, skirtų tam reikalui.

„Tikrai uždelstas įgyvendinimas. Finansavimo sutartys pasirašytos dar 2010-aisiais. Ir iki dabar tie pirkimai nėra įvykdyti, išskyrus Panevėžį ir Alytų, ir tai Alytuje dar ne viskas baigta.

Turime ir „avarinį“ pinigų panaudojimo būdą - panaudoti pinigus vandentvarkos srityje, bet, mūsų požiūriu, tai nebūtų pats racionaliausias būdas, nes atliekų sektorius yra mažiau gavęs investicijų ir jų poreikis yra didesnis“, - pabrėžė A. Petkus.

Daug metų dirbęs su konkurso nugalėtoja siejamose įmonėse viceministras tikras, kad etikos ribos nebuvo peržengtos.

„Jau praėjo septyneri metai, kai nebedirbu tose įmonėse. Ir nuo pat pirmos dienos, kai išėjau į valstybinį sektorių, deklaruoju savo viešuosius ir privačius interesus, tarp jų - ir buvusias darbovietes. Jei iškyla toks konfliktas, nusišalinu. Kol kas tokio sprendimo nereikėjo priimti“, - sakė A. Petkus.

Veda keistos gijos

Šioje istorijoje yra ir dar viena Lietuvos įmonė - „Groslita“. Ji taip pat dalyvavo atliekų rūšiavimo gamyklos konkurse, nors ir yra susijusi su jo laimėtoja „Energesman“. Pagal taisykles, susijusios įmonės negali dalyvauti viename konkurse.

Maža to, trys ekspertai, turėję pateikti nepriklausomą pasiūlymų vertinimą, turi įvairių sąsajų su „Vėtrūna“. Bendrovės „Nacionalinių projektų rengimas“ (NPR) vadovas Nerijus Juškaitis rengė Kauno arenos ir „Girstučio“ investicinius projektus, kurių statybos įmone tapo „Vėtrūna“.

Mindaugas Kvasauskas projektuose pristatomas kaip NPR aplinkosaugos specialistas.

Advokatas Dainius Kenstavičius priklauso kontorai „Raidla, Lejins & Norcous“, kuri rengė „Vėtrūnos“ restruktūrizavimą ir refinansavimą.

Laimėjo brangesnis projektas?

Iškilus įtarimams dėl galimai neskaidraus Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos statybos ir valdymo konkurso, praėjusį trečiadienį savivaldybės posėdyje užvirė karšta diskusija.

Dėl to, kad konkurse liko tik viena įmonė iš 7, o viena iš išbrauktųjų pareiškė pretenzijas, Vilniaus merui Artūrui Zuokui bei miesto tarybai aiškinosi VAATC direktorius Nerijus Žilius ir Darbo partijos narys, vicemeras Jonas Pinskus.

Kai pirmadienį buvo atplėštas vienintelis konkurse likusios bendrovės vokas, paaiškėjo, kad „Energesman“ pasiūlė gerokai didesnę gamyklos statybos kainą (119 mln. Lt), kai viena iš diskvalifikuotų įmonių gamyklą siūlė pastatyti už 99 mln. litų.

J. Pinskus tvirtino nesikišęs į konkursą ir žino apie jį tik tiek, kiek priklauso pagal jo pareigas kontroliuoti atliekų tvarkymą Vilniaus apskrityje.

Jis negalėjo dorai paaiškinti, kaip atsitiko, kad konkurse liko tik vienas dalyvis, pasiūlęs anaiptol ne mažiausią kainą. Vicemeras teigė nežinąs, ar vilniečiams pabrangs atliekų išvežimas.

Politikas tik ragino kuo greičiau užbaigti atliekų tvarkymo įmonių konkursus, kad nebūtų prarasti ES pinigai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.