Sergantieji vėžiu meldžia vaistų ir sielai

Kasmet apie 17 tūkst. žmonių išgirsta negailestingą diagnozę „vėžys“. Susirgusieji onkologine liga liudija – tai kraupi patirtis, kai, rodos, žemė ima slysti iš po kojų. Ką daryti, kai diagnozė jau aiški, o gydymo tenka laukti kelis mėnesius? Kaip ištverti laukimą ir kankinančias procedūras, kaip nepalūžti kovojant su mirtina liga?

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jul 24, 2013, 7:15 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:09 PM

Vis garsiau prabylama apie tai, kad mūsų šalyje onkologiniams pacientams nėra užtikrinama psichologinė ir dvasinė pagalba.

Pirmąjį tokio pobūdžio pagalbos centrą kuriantys klaipėdiečiai ligonių ir jų artimųjų skambučių sulaukia kasdien, telefonai netyla ir savaitgaliais – žmonės meldžia padėti kovoti su liga, nori supratimo ir paramos.

Gniuždo laukimas

„Pacientui pranešama diagnozė ir pasakoma, kad po šešių mėnesių pradės gydymą, ką jam daryti visus tuos mėnesius? Pasinaudoję britų, amerikiečių patirtimi nusprendėme įkurti dienos centrą, kurio pagrindinė misija – teikti dvasinę pagalbą sergantiesiems ir jų artimiesiems. Kaip paaiškėjo, tokios pagalbos ne mažiau nei vaistų reikia mūsų žmonėms“, - kalbėjo Šv. Pranciškaus onkologijos centro projekto iniciatorius brolis Benediktas - Sigitas Jurčys.

Nors informacijos apie vėžį, jo gydymą netrūksta, onkologinės ligos diagnozė žmogų sukrečia nė kiek ne mažiau, o kai kuriuos palaužia psichologiškai, jie neberanda jėgų ir prasmės kovoti.

Pacientų organizacijų atstovus vienijanti Klaipėdos miesto savivaldybės Asmens sveikatos priežiūros komisija nuolat sulaukia skundų dėl to, kad su šia baisia liga susidūrę žmonės be didelių fizinių kančių patiria ir atsainumo iš medikų pusės. Tuo įsitikino ir jau daugelį metų su krūties vėžiu kovojanti Šv. Pranciškaus onkologinio centro viena įkūrėjų - Aldona Kerpytė.

„Diagnozė pacientui neretai pasakoma grubiai, nejautriai, o kai kada ir palatoje, girdint kitiems pacientams. Žmogus patiria tokį didelį smūgį, nuo kurio paskui negali atsigauti kelis mėnesius. Būtent jautrumo ir supratimo stoka yra viena iš priežasčių, dėl ko nemažai onkologinių ligonių nusigręžia nuo tradicinės medicinos ir imasi savigydos, galiausiai patenka pas visokius šarlatanus, o tokio „gydymo“ rezultatai būna liūdni“, - įsitikino A. Kerpytė.

Įveikę vėžį padės kitiems

Onkologijos centro įkūrėjai pabrėžė, jog centre nebus teikiama medicininė pagalba, čia atvykę ligoniai ir jų artimieji gaus psichologinę ir dvasinę pagalbą.

Per pastaruosius kelerius metus, kol Klaipėdoje kilo būsimojo centro pastatai ir koplyčia, paruoštas būrys savanorių, kurie dirbs su onkologiniais ligoniais. Visi jie patys jau yra įveikę vėžį. Tai, anot pagalbos organizatorių, itin vertina pacientai, jie tiki to paties likimo žmonėmis ir jų galia padėti kitam eiti kančios keliu.

Šv. Pranciškaus onkologijos centras įsikurs šalia Klaipėdos ligoninių komplekso, pasiekti centrą nesunkiai galima pėsčiomis. Centro įkūrėjai jau sudarė sutartį su Klaipėdos universitetine ligonine dėl informacijos teikimo ligoninėje besigydantiems žmonėms. Ateityje numatoma bendradarbiauti ir su kitomis gydymo įstaigomis.

Gydys ir muzika, ir tikėjimu

Žinia, jog jau šį rudenį dienos centras atvers duris, džiugina ir medikus. Valstybinių ligoninių funkcija – suteikti gydymą, kuris priklauso pacientui, tačiau socialinė ir psichologinė pagalba čia iki šiol nėra teikiama.

Anot pacientų organizacijų, trūksta ir paliatyviosios slaugos, reabilitacija daugeliui operacijas patyrusių pacientų taip pat nėra prieinama, nors ir labai reikalinga.

Šv. Pranciškaus onkologijos dienos centras Klaipėdoje bus atidarytas rugsėjo 20 dieną. Čia bus teikiamos muzikos, dailės, šokio terapijos paslaugos, veiks savipagalbos grupė, įvairiais klausimais konsultuos savanoriai ir socialiniai darbuotojai, dvasininkai.

Po poros metų centre bus atidarytas ir šiuo metu dar statomas korpusas, kuriame bus įrengta 16 kambarių. Juose gyvens po du žmones. Teigiama, jog viešbučio paslaugos bus įkandamos visiems – tereikės susimokėti už komunalines paslaugas.

Pasak S. Jurčio, siekiama, kad ateityje prie centro pradėtų veikti ir sveikatos paslaugų centras, sporto aikštynai, kuriuose sportuoti ir stiprėti galėtų ne tik onkologiniai ligoniai, bet ir neįgalieji. Šiam sumanymui dar turi pritarti Sveikatos apsaugos ir Socialinės apsaugos bei darbo ministerijos.

Šv. Pranciškau onkologijos centro projektas kainuos apie 7 mln. litų. Dalį lėšų pavyko gauti iš Europos Sąjungos fondų, kitą dalį paaukojo geros valios žmonės iš Lietuvos ir užsienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.