Buvusį Alytaus merą teisia už pradangintus pinigus

Buvęs Alytaus meras ir šio miesto garbės pilietis 49 metų Valdas Kuzabavičius teisiamas už 4 mln. litų pasisavinimą iš kito gerai žinomo šalies verslininko – „Šiaulių plento” grupės vadovo Alfonso Armalo, rašo „Lietuvos rytas”.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Jul 31, 2013, 7:43 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:14 PM

V. Kuzabavičius su A. Armalu susipažino 2007-aisiais Šiauliuose vykusio vieno pokylio metu ir pasiūlė pelningai investuoti pinigus.

Alytiškis gyrėsi statysiąs prekybos centrą Kaune, T. Masiulio gatvėje, jam priklausančiame žemės sklype. Netrukus verslininkai susitiko Vilniuje.

V. Kuzabavičius rodė pastato projektą, o netrukus jo sąskaitoje atsidūrė 4 milijonai litų, kuriuos pervedė A. Armalas.

Labai greitai paaiškėjo, kad prekybos centro statybos net neprasidėjo, o V.Kuzabavičius partneriui pareiškė pinigų jau neturįs. Gautos lėšos esą buvo investuotos Brazilijoje, Egipte, Indijoje, Kinijoje, tačiau projektai žlugo ir pinigų nėra.

Kauno apygardos teismas bylos nagrinėjimą nukėlė rudeniui – neatvyko teisiamojo advokatas.

Šiame teisme jau beveik dvejus metus nagrinėjama byla, kurioje V. Kuzabavičius ir jo įkurtos statybos paslaugų įmonės RVK direktorius Arūnas Umbrasas kaltinami sukčiavimu, turto iššvaistymu ir pasisavinimu.

Prokurorai nustatė, jog statybininkams už darbą apie 120 tūkst. litų buvo išmokėta vokeliuose. Pinigus pavyko išgryninti atsiskaičius su bendrovės RVK darbuotoja už fiktyvų rinkos tyrimų darbą ir nupirkus du paveikslus iš darbuotojų giminaičių.

Nors už juos įmonė sumokėjo apie 90 tūkst. litų, ekspertai paskelbė, kad vienas meno kūrinys gali kainuoti 8 tūkst. litų, o kitas – vos 300 litų. Vertingiausia pastarojo dalis yra rėmai.

Liudininkai nurodė, jog paveikslai seniai kabojo įmonės biure, o fiktyvus pirkimas atliktas prireikus grynųjų pinigų.

V. Kuzabavičius įgaliojo kurį laiką RVK direktoriumi dirbusį A. Umbrasą prieš pat įmonės žlugimą už 800 tūkstančių litų nupirkti nemokios bendrovės „Diastena” akcijų. Pusę jų valdė pats V. Kuzabavičius.

Tikroji įmonės vertė siekė vos 39 tūkst. litų.

Prokurorai apskaičiavo, jog teisiamieji savo veiksmais bendrovei ir valstybės biudžetui padarė beveik 1 mln. litų žalos.

Bylos nagrinėjimas teisme daug kartų buvo atidėtas dėl teisiamųjų ligos ir papildomų ekspertizių.

V. Kuzabavičius Alytaus meru dirbo 1994–1995 metais. Tuo metu jis taip pat buvo ir Druskininkų miesto tarybos narys.

Kurį laiką alytiškiui buvo patikėtos itin atsakingos pareigos – jis buvo paskirtas bendrovės „Lietuvos geležinkeliai” valdybos pirmininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.