„Misija Sibiras 13“ dalyvės: „Sibire subliuško mitai apie rusus“

Grįžusios iš „Misija Sibiras 13“ tremtinių produkraitės it susitarusios sako: „Sibire mes atsikratėme stereotipų apie rusus.“ Lietuvės sako norėjusios pažinti šalį, į kurią 1941 metais buvo ištremti jų seneliai. Ketvirtadienį „Misija Sibiras 13“ dalyviai po beveik poros savaičių vykusios ekspedicijos Tiumenėje grįžo į Lietuvą.

Ekspedicijos dalyvius Vilniaus traukinių stotyje sutiko artimieji ir draugai. Lietuviai Sibire ne tik aplankė lietuvių kapus, bet ir susitiko su šiose vietovėse gyvenančiais lietuviais ir vietiniais gyventojais.<br>J. Stacevičius
Ekspedicijos dalyvius Vilniaus traukinių stotyje sutiko artimieji ir draugai. Lietuviai Sibire ne tik aplankė lietuvių kapus, bet ir susitiko su šiose vietovėse gyvenančiais lietuviais ir vietiniais gyventojais.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-08-01 15:48, atnaujinta 2018-03-02 11:10

Merginos tvirtina, kad Sibire nėra taip baisu, kaip buvo kalbama Lietuvoje, tačiau lietuvių kapinės itin apleistos – nuvirtę kryžiai, apleistos ir išnykusios kapavietės: „Didmiestyje gražu ir tvarkinga, tačiau nutolus nuo Tiumenės srities centro – nyku.“

„Misija Sibiras 13“ dalyves nustebino turtingi miškai, kur grybai ir uogos – didesni nei Lietuvoje.

„Apskritai Lietuvoje apie rusus girdėjau daug visokiausių dalykų, tačiau nuvykus į Tiumenę gajūs mitai apie rusus tiesiog subliuško“, – sakė ekspedicijos dalyvė Ieva Matulevičiūtė.

Aštuonerius metus Italijoje gyvenanti lietuvė Kotryna Vilkaitė dėl šios ekspedicijos trumpam grįžo į Lietuvą ir porai savaičių mažametę dukrą palikusi savo tėvams pasuko Sibiro link.

„Nebijojau palikti dukros savo mamai. Buvo labai gera proga anūkei pabūti su seneliais, o man geriau susipažinti su savo senelių istorija“, – kalbėjo moteris.

K. Vilkaitė dvejus metus mėgino dalyvauti projekte „Misija Sibiras“, tačiau pirmąjį kartą negalėjusi keliauti bandomajame žygyje buvo neatrinkta. Šis kartas jai buvo itin sėkmingas.

Nors prieš kelionę moteris sakė, kad ją labiausiai jaudina ne fiziniai krūviai, bet psichologinis stresas, grįžusi iš ekspedicijos sakė, kad konfliktų nebuvo, o norėdama pabūti vienumoje skaitydavo knygą.

„Mums reikėjo pildyti dienoraštį, kuris vėliau bus išleistas. Tai – labai geras būdas permąstyti įvykius, atsipalaiduoti“, – sakė moteris.

Išlydėdamas „Misija Sibiras 13“ dalyvius užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sveikino dalyvius ir gyrė juos už drąsą ir ryžtą: „Mes atvykstame jūsų išlydėti ne todėl, kad vien tik kalbate apie vienybę, jūs imatės realių veiksmų. Jei mes kiekvienas nors kažką padarytumėme dėl vienybės, tai būtų labai daug.“

Sibire jaunimas tvarkė ištremtų lietuvių kapus. Lietuviai buvo  Vakarų Sibiro regionui priklausančioje Tiumenės srityje Rusijoje.

Paskutinį kartą Lietuvių ekspedicija Tiumenėje lankėsi prieš daugiau nei dešimtmetį. Nuo to laiko nelankomos tremtinių amžino poilsio vietos itin sparčiai nyksta. Lietuvių kapinės išliko tik taigos gūdumoje, pamiškėse.

Liepos 17-ąją į ekspediciją iš Vilniaus geležinkelio stoties išvyko 16 žmonių komanda, kurios vedlys – keliautojas Gintaras Alekna. Lietuviai traukiniu vyko iki Maskvos, vėliau persėdo į lėktuvą, kuris skraidino misijos dalyvius į Tiumenės miestą.

Tiumenės srityje lietuvaičiai tvarkė 1794, 1830-31, 1863 metų sukilimų dalyvių ir knygnešių, 1947-1948 metais masiškai į šią, per 3 tūkst. kilometrų nuo Lietuvos, nutolusią sritį tremtų lietuvių kapus.

Dvyliktąjį kartą vykstančio projekto „Misija Sibiras“ dalyvius išlydėjo europarlamentarai Radvilė Morkūnaitė, Vytautas Landsbergis, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Ekspedicijos dalyviai misijoje ne tik aplankė lietuvių kapus, bet ir susitiko su šiose vietovėse gyvenančiais lietuviais ir vietiniais gyventojais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.