Britai spaudžia Lietuvą garsioje ginklų kontrabandos byloje

Per Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos (ES) Tarybai Keltų lyga kreipėsi į Lietuvos Vyriausybę prašydama ne vien tik kalbėti apie žmogaus teises, bet ir imtis realių veiksmų. Kreipdamasi į Lietuvos ambasadorių Junginėje Karalystėje ir teisingumo ministeriją Keltų lyga ragino Lietuvą atkreipti dėmesį į Lietuvoje nuteisto brito Michaelo Campbello sulaikymo aplinkybes ir kalinimo sąlygas.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Aug 12, 2013, 11:09 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:20 AM

Lietuvos apeliacinis teismas baigė nagrinėti vadinamosios „Tikrosios Airijos respublikonų armijos“ ginklų kontrabandos bylą, kurioje Vilniaus apygardos teismas M.Campbellą pripažino kaltu dėl paramos teroristinei grupei suteikimo, ginklų laikymo ir rengimosi vykdyti ginklų kontrabandą.

Baigdamas bylą teismas pripažino, kad per pusantrų metų trukusį tarptautinį susirašinėjimą nei ekstradicijos, nei teisinės pagalbos prašymai neįvykdyti, todėl paskelbė, kad rugpjūčio pabaigoje M.Campbellas sakys baigiamąją kalbą, o rugsėjo mėnesį teismas skelbs nuosprendį.

Nuteistasis neigia savo kaltę, jo advokatė Ingrida Botyrienė teismą tikino, kad nusikaltimai buvo išprovokuoti britų saugumo tarnybos MI-5, o juos įgyvendinant neteisėtai veikė ir Lietuvos valstybės saugumo departamento pareigūnai.

Teisingumo ministerijai ir Lietuvos ambasadai Didžiojoje Britanijoje siųstame laiške Keltų lyga taip pat užsimena, kad britų piliečio M.Campbello suėmimas buvo politiškai motyvuotas ir neteisėtas.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko įsitikinimu, toks Keltų lygos kreipimasis į Lietuvos Vyriausybę – ne itin korektiškas.

„Bet koks politikų kišimasis į bylą būtų suprastas kaip Europos žmogaus teisių konvencijos 6 straipsnio – teisės į nepriklausomą teismą, pažeidimas. Atsakydama į tokį kreipimąsi, mano supratimu, Teisingumo ar Užsienio reikalų ministerijos turėtų paaiškinti organizacijai, kad Lietuva yra teisinė valstybė ir asmuo savo nekaltumą turėtų įrodinėti teismuose“, – kalbėjo jis.

Politikas priminė, kad Lietuva jau yra pralaimėjusi keletą bylų Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl teisės į nešališką ir teisingą teismą, todėl bet koks kišimasis į bylą, politiko įsitikinimu, pakenktų Lietuvai.

Tuo tarpu M.Campbello advokatė I.Botyrienė teigia, kad organizacija mėgina atkreipti dėmesį į absurdišką situaciją, kai žmogus suimtas daugiau nei penkeri metai, nors teismo sprendimas nėra įsiteisėjęs.

„Mes pusantrų metų siekėme sulaukti teisinės pagalbos iš Jungtinės Karalystės, tačiau jos negavome. Mano ginamasis daugiau nei penkerius metus yra suimtas, nors Vilniaus apygardos teismo sprendimas neįsiteisėjęs“, – kalbėjo ji.

M.Campbellas buvo suimtas 2008 metų sausį Vilniuje, kai galimai įsigijo ginkluotės iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento.

Prokuroras anksčiau yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad M.Campbellas domėjosi, kiek sprogmenų reikėtų susprogdinti vyriausybinį automobilį, ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

Lietuvos prokurorai teigia, kad ginklų įsigijimo operaciją organizavo jo brolis Lama Campbellas, vadinamas vienu iš „Tikrosios Airijos respublikonų armijos“ vadovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.