Šalia Garliavos įkurs policijos tvirtovę

Kelti riaušes ir priešintis pareigūnams Garliavoje taps sunku ar net neįmanoma: vos už dviejų kilometrų ketinama sutelkti policijos pajėgas. Mastaičiuose įsikurs mokymo centras ir patrulių štabas, rašo "Lietuvos ryto" priedas "Laikinoji sostinė".

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Aug 17, 2013, 11:39 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:51 PM

Garliavos kaimynystėje, kitoje magistralės „Via Baltica“ pusėje, įsikūrusi Mastaičių gyvenvietė iki šiol žinoma dėl joje veikiančios Kauno kolegijos Kraštotvarkos fakulteto ir šiai mokymo įstaigai priklausančio modernaus baseino.

Netrukus Mastaičiai gali sulaukti rimtų permainų – geodezininkus ir sodininkus rengusio fakulteto vietoje ketinama įkurti modernią policijos mokymo bazę, iš Klaipėdos, Trakų ir Kauno perkelti Lietuvos policijos mokyklos padalinius.

Šalia bus pastatyta šaudykla, specialiame poligone pareigūnai galės įgyti ekstremalaus vairavimo įgūdžių. Įkaitams vaduoti ir specialiosioms užduotims jie galės rengtis iškilsiančiame butaforiniame miestelyje-poligone.

Įsikurs patrulių rinktinė

Garliavos pakraštyje planuojama dislokuoti ir pagrindines Kauno policijos pajėgas – patrulių rinktinę, kurioje dirba apie 200 pareigūnų. Mastaičiuose turėtų įsikurti ir Kauno rajono policijos komisariatas, viešosios ir kriminalinės policijos padaliniai.

Mažai kam žinomą pakaunės gyvenvietę stipriausia Lietuvos policijos tvirtove paverčiančios permainos jau įgavo pagreitį. Rugsėjo viduryje Vyriausybė turėtų pritarti baigtam rengti sprendimo projektui ir kolegijos fakulteto mokymo bazę iš Švietimo ir mokslo ministerijos žinios perduoti Vidaus reikalų ministerijai.

Vyriausybei pritarus Mastaičiuose prasidės parengiamieji darbai, jeigu užteks lėšų, planuojama, kad policijos mokymo centras pakaunėje pradės veikti jau kitą rudenį.

Fakultetas keliasi į miestą

Esminė permainų Mastaičiuose priežastis yra ta, kad sovietmečiu statytas milžiniškas buvusio technikumo kompleksas jį perėmusiai Kauno kolegijai tapo it akmuo po kaklu.

„Studentų skaičius ne auga, o stabilizuojasi, todėl buvo nuspręsta fakultetą iš Mastaičių perkelti į Kauną. Šis didžiulis kompleksas buvo statomas sovietmečiu, viską lėmė to meto didybės manija. Išlaikyti tuščias didžiules erdves mums per didelė našta“, – „Laikinajai sostinei“ sakė Kauno kolegijos direktoriaus pavaduotojas Antanas Vaidelys.

Pasak kolegijos atstovo, sprendimas į Pramonės prospekte esančias patalpas perkelti Mastaičiuose ligi šiol veikusią mokymo bazę ekonomiškai naudingas. Taip pavyktų optimizuoti išlaidas, sumažinti administravimo sąnaudas.

Didžiausi ginčai – dėl baseino

Švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus „Laikinajai sostinei“ sakė, kad sprendimas dėl patalpų perdavimo Policijos departamentui tvirtinti Vyriausybei bus teikiamas jau rugsėjo 15-ąją, o esminių sprendimų tikimasi spalį.

Iš Mastaičių besitraukianti ir pastatus pareigūnams atiduodanti kolegija norėtų išsaugoti šalia įkurtą mokymo bazę – sodą ir šiltnamį, visa kita turėtų atitekti policininkams.

Šiuo metu vyksta ginčai dėl bene vertingiausio objekto – kolegijai priklausančio rentabiliai veikiančio baseino. Jo nori ne tik policija, bet ir Kauno rajono savivaldybė, o kolegija neketina atiduoti.

„Įkūrus policijos mokymo bazę Mastaičiai taptų bene saugiausia gyvenviete Lietuvoje. Pagalvokite, koks vagis drįstų kišti nosį į rajoną, kuriame dislokuota keli šimtai policininkų“, – juokavo Švietimo ir mokslo ministerijos atstovas R.Vaitkus.

Bijo nusikaltėlių antplūdžio

Alšėnų seniūnijos, kurios teritorijoje yra Mastaičių gyvenvietė, seniūnas Arūnas Stašaitis pripažino, kad vietos bendruomenė policijos planus buvusio technikumo teritorijoje įkurti savo tvirtovę vertina dvejopai.

„Vieni džiaugiasi, kad atsiras papildomų darbo vietų, bus saugiau. Kiti su nerimu laukia, kas bus, kai čia persikels policijos komisariatas. Kai visus nusikaltėlius iš Kauno rajono suveš ir paleis Mastaičiuose, ar nuo to bus saugiau? Namo jų niekas neišvežioja, palaiko už grotų ir 6 valandą ryto išspiria. Jeigu kokį narkomaną paleis, ką jis darys – eis vogti?“ – naivokai svarstė seniūnas.

Laikinasis šalies policijos vadovas Algirdas Stonšaitis vietos gyventojų nuogąstavimus, kad perkėlus rajono policijos komisariatą Mastaičius kankins iš areštinės paleidžiami nusikaltėliai, pavadino niekuo nepagrįstais.

„Taip nebūna, kad kažkas prigaudo nusikaltėlių, suveža juos į vieną vietą ir visus iš karto paleidžia. Normalus pilietis turėtų tik džiaugtis, kad čia įsikurs policijos mokymo centras. Ši gyvenvietė, ko gero, taps pačia saugiausia visame Kauno rajone. Sąžiningam, geram piliečiui tai tik į naudą. Be to, vietos žmonėms atsiras papildomų darbo vietų. Čia matau tik daugybę pliusų ir nė vieno minuso“, – sakė policijos generalinio komisaro pavaduotojas A.Stončaitis.

Ambicingi planai

Būtinybė centralizuoti pareigūnų mokymą ir jų kvalifikacijos kėlimą brendo jau seniai. Policijos vadovų netenkina uostamiestyje veikiančio mokymo padalinio, per metus galinčio parengti vos šimtą pareigūnų, pajėgumai.

Taip pat kasmet kvalifikaciją būtina kelti per 7 tūkstančiams pareigūnų.

„Mūsų netenkina situacija, kai mokymo centrai išmėtyti visoje Lietuvoje, net keturiose vietose, todėl Mastaičiuose norime įrengti centralizuotą mokymo bazę. Ten planuojame įkurti ir mokomąjį policijos komisariatą, čia perkeltume Kauno rajono policijos padalinius, kur būsimieji pareigūnai galėtų atlikti praktiką“, – sakė policijos generalinio komisaro pavaduotojas A.Stončaitis.

Mokyklą ir seniūniją iškels

Policijos vadovų planai – Mastaičiuose dislokuoti Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato patrulių rinktinę, budėtojų dalį. Su pareigūnais dirbsiantys policijos mokyklos auklėtiniai galės ne tik įgyti praktinių įgūdžių, bet ir talkinti užtikrinant viešąją tvarką.

Policijai perėmus kolegijos mokymo bazę, naujos vietos tektų ieškoti iki šiol joje veikiančiai vietos mokyklai, seniūnijai. Sutartinai pripažįstama – civilinės įstaigos sunkiai galėtų funkcionuoti patalpose, kur saugomi ginklai, specialiosios priemonės, kur vyks policininkų rengimas.

Kauno rajono valdžia puoselėja planus šalia statyti daugiafunkcį pastatą, kuriame įsikurtų net kelios įstaigos – seniūnija, kultūros centras, biblioteka, vaikų darželis ir pradinė mokykla. Šiuo metu jau rengiamas techninis projektas, surastas žemės sklypas. Darbus ketinama finansuoti rajono savivaldybės ir ES paramos lėšomis.

Tikisi didesnio saugumo

Valerijus Makūnas

Kauno rajono meras

„Ilgą laiką savivaldybė iš kolegijos nuomojosi patalpas, nuomai ir remontui jau išleidome beveik 1,5 mln. litų. Ten mes niekada nebuvome šeimininkai, nesijautėme saugiai.

Ypač nesaugiai jaučiamės dabar, kai artėja sprendimo dėl patalpų perdavimo policijai priėmimas. Kolegijos patalpose įsikūrusi mokykla taip pat negali pasigirti geromis darbo sąlygomis, pedagogai ir vaikai tapo savotiškais situacijos įkaitais. Manau, šios bėdos dings pastačius daugiafunkcį centrą, kuriame įsikurs kelios mūsų įstaigos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.