Įkaušę Seimo nariai ir juokina, ir slapstosi

Nuo Seimo nario Egidijaus Vareikio sklindantis alkoholio kvapas ir neadekvatus politiko elgesys Vilniaus oro uoste žurnalistams iškart priminė garsiai nuskambėjusias istorijas apie neblaivius Seimo narius. Praeitis rodo, kad dažniausiai girti politikai prisiverda košės, kai nusprendžia sėsti prie automobilio vairo. Jų girtumą tada aiškiai nustato policijos pareigūnai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 29, 2013, 1:06 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:27 PM

Tačiau pasitaiko atvejų, kai akivaizdžiai įkaušę valdžios žmonės bando pasislėpti, vengia dėmesio, o vėliau aiškina esą jų savijautą valdė ne alkoholis, o negalavimai ar ligos.

Kolegę įklampino gudobelių antpilas

Dėl girtumo šių metų pavasarį nemalonumų turėjo kaunietė Vincė Vaidevutė Margevičienė. Egidijaus Vareikio partijos kolegės vairuojamą „Mitsubishi“� patruliai sustabdė balandžio 10-ąją Kaišiadorių rajone, netoli Žiežmarių.

Pareigūnai iškart pasiūlė patikrinti konservatorės blaivumą. Moteris sutiko, o alkoholio tikrintuvas užfiksavo 0,61 promilės. Tai lengvas girtumo laipsnis.

„Neįsivaizduoju, kodėl mane sustabdė, nes nepadariau jokio pažeidimo“, – prisiminė jau trečią kadenciją iš eilės į Seimą renkama kaunietė. Administracinių teisės pažeidimų protokolas atsidūrė Kaišiadorių rajono apylinkės teisme.

Jis parlamentarei skyrė 1 tūkst. litų baudą ir atėmė teisę metus sėsti prie automobilio vairo.

Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininko pavaduotoja V.V.Margevičienė seniai skundžiasi dėl silpnos širdies, todėl visada rankinėje turi vaistų, širdį stiprinančių lašų.

Politikė „Lietuvos rytui“ sakė tą dieną niekur neketinusi važiuoti, todėl ir išgėrusi gudobelių antpilo, kurio sudėtyje yra alkoholio. Patikrinimo rezultatas esą galėjo būti visai kitoks lašus užgėrus vandeniu.

A.Vidžiūnas nuo bausmės išsisuko

2009-ųjų gegužę neblaivus prie vairo sėdo ir konservatorius Arvydas Vidžiūnas. Jam policijos pareigūnai nustatė 0,83 promilės girtumą.

Seimo narys neneigė išlenkęs porą taurių vyno, tačiau teismas jo nenubaudė dėl padarytų pažeidimų nustatant girtumą.

A.Vidžiūnas savo kaltę pripažino ir paaiškino, kad tą dieną jis dalyvavo konferencijoje Seime, kurios pabaigoje išgėrė 2 taures apie 200 gramų vyno, po to greitai išvažiavo, neblaivus nesijautė ir, jam važiuojant Vilniuje, jį sustabdęs kelių policijos patrulis pasiūlė nuvažiuoti į policijos komisariatą neblaivumui pasitikrinti.

Alkoholio matuoklis parodė 0,83 promilės, jis su parodymais nesutiko, kadangi jam nebuvo suprantama, kaip pavartojus tokį kiekį alkoholio buvo nustatytas didelis neblaivumas, dėl to, kas atsitiko nuoširdžiai gailisi.

Teisėjas, vertindamas A.Vidžiūno paaiškinimą, kad vairuoti sėdo iš karto po alkoholio (vyno) vartojimo ir po kelių minučių buvo sulaikytas, atsižvelgdamas į liudytojo R.Pitkausko parodymus, kad A.Vidžiūnas neatrodė neblaivus, nuo jo sklido lengvas alkoholio kvapas, nebuvo nušalintas nuo vairavimo, galėjo suklysti dėl sustabdymo laiko, padarė išvadą, kad nuo A.Vidžiūno alkoholio vartojimo ir jo patikrinimo alkoholio matuokliu galėjo ir nepraeiti bent 15 minučių, todėl yra pakankamas pagrindas abejoti alkoholio matuoklio parodymų objektyvumu.

Visos abejonės, kilusios bylos nagrinėjimo metu, buvo įvertintos politiko naudai, todėl administracinio teisės pažeidimo byla A.Vidžiūno atžvilgiu buvo nutraukta, neužfiksavus pažeidimo sudėties.

Alkoholio matuokliu Seime niekas netikrina

Rokas Žilinskas - girtas Seime“, - tokios antraštės prieš porą metų žiniasklaidoje išprovokavo karštą diskusiją apie tai, ar tikrai Seime išgėręs šlitinėja ne vienas parlamentaras. Pats Seimo narys sako, kad tą dieną, kai žurnalistų buvo užfiksuotas keistai atrodantis, buvo labai pavargęs, nes visą naktį ruošėsi Atominės energetikos komisijos, kuriai jis ir vadovauja, posėdžiui.

Algimantas Salamakinas yra sakęs, kad per 20 metų nepagautas nė vienas girtas parlamentaras, nes niekas nesikreipė girtumui nustatyti. Pasirodo, Seimo kanceliarijoje yra alkoholio matuoklis, tačiau juo nesinaudojama, nes nėra numatyta įstatymu, kaip kilus įtarimui patikrinti tautos išrinktąjį. O kol kas įtartinai atrodančių, į sienas besiramstančių ir net taurelę pilstyti bandančių plenarinių posėdžių salėje Seimo narių būklę bando įvertinti tik žurnalistai.

Žilvinas Šilgalis tada laidoje „Valanda su Rūta“ buvo atviras: „Taip, pas mus klesti kabinetinis pijokavimas, yra keli kolegos, kurie turi labai rimtų problemų, tik to nepripažįsta. Apie tai žino visi Seimo nariai, tai - vieša paslaptis“. Kitas diskusijos dalyvis, verslininkas Gediminas Daukšys stebėjosi, kaip galima priiminėti visai tautai svarbius įstatymus neblaivia galva.

G.Mikolaitis apstulbino ne tik žurnalistus

2006 metų kovą tuomečio Seimo nario socialdemokrato Gintauto Mikolaičio vairuojamas automobilis „Mitsubishi Carisma“, išvažiuodamas iš pakelės kavinės kiemo į automagistralę, rėžėsi į neleistinoje vietoje sustojusį vilkiką. Iš įvykio vietos pabėgęs politikas, kuris galėjo būti neblaivus, nubaustas 3 tūkst. litų bauda.

Šiaip jau pilką savo karjerą Seime G.Mikolaitis ryškiais potėpiais nuspalvino 2008-aisiais, kai plenarinio posėdžio metu, kaip teigiama, visiškai girtas priėjo prie žurnalistų ir pasiteiravo, ar šie nenorėtų iš jo paimti interviu.

Tuo metu iš tribūnos metinį pranešimą skaitęs socialdemokratas premjeras Gediminas Kirkilas turėjo gerokai nustebti. Televizijos kameros ir kiti žurnalistai staiga nustojo klausytis, ką kalba premjeras, ir nulėkė paskui girtą jo partijos kolegą. Šis, rodos, nelabai besiorientuodamas erdvėje pasivaikščiojo Seimo salės balkonu, vėliau trankėsi koridoriais. Galų gale įsmuko į posėdžių salę, kur patekti leidžiama tik parlamentarams.

Po kelių valandų G.Mikolaitis išėjo iš salės, atsisakė papūsti į žurnalistų pasiūlytą alkoholio matuoklį ir paskelbė, kad keliauja į sostinės Santariškių klinikas girtumo pasitikrinti. Tačiau atvykęs apsigalvojo, tiesiog vaikščiojo ligoninės koridoriais ir bendravo su žurnalistais.

Kitą dieną Seimo narys jau paskelbė, kad visiškai nebuvo girtas. „Kvapas iš tiesų galėjo sklisti, aišku. Iš vakaro mes su kolegomis buvome, aptarėme rezultatus. Šventėme. Na, o rytą taip pat vaistai buvo. Kai susidėjo, matyt, dvigubas pasidarė dalykas“, - svarstė parlamentaras.

2006 metų vasarą tuometis Seimo narys socialdemokratas Juozas Palionis neblaivus sulaikytas per policijos reidą Vilniuje. Jo kraujyje rasta daugiau nei pusantros promilės alkoholio. J.Palionis per policijos reidą pareigūnams įkliuvo neblaivus prie savo automobilio vairo Vilniuje. Jam buvo skirta 1750 litų bauda ir teisės vairuoti atėmimas 20 mėnesių. Tačiau vėliau teismas J.Palioniui apribojimą vairuoti sušvelnino 10 kartų.

2008 metų vasarį neblaivus prie vairo sulaikytas tuometis Seimo Pilietinės demokratijos frakcijos narys Vladimiras Orechovas. Jo kraujyje rasta beveik 2 promilės alkoholio. Teismas politikui skyrė 2,5 tūkst. litų baudą ir 9 mėnesiams atėmė vairuotojo pažymėjimą.

Įtarimai dėl girtumo - ir po avarijos

Pernai gruodį Vilniaus apygardos teismas atmetė avariją sukėlusio ir iš jos pabėgusio buvusio Seimo nario Vinco Babiliaus skundą dėl paskirtos nuobaudos.

Apygardos teismas nusprendė, kad apylinkės teismo skirta 3,5 tūkst. litų bauda ir ketveriems metams atimta teisė vairuoti yra tinkama nuobauda ir ją keisti nėra jokio pagrindo. Vilniaus apygardos teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

V.Babiliui nuobauda skirta už tris pažeidimus - transporto priemonių vairavimo tvarkos pažeidimą, taip pat Kelių eismo taisyklių pažeidimą, nulėmusį kitiems asmenims priklausančių transporto priemonių apgadinimą bei pasitraukimą iš įvykio vietos.

Parlamentaras į nuobaudos paskelbimą teisme neatvyko, jis taip pat nedalyvavo nė viename teismo posėdyje.

Liberalcentristas V.Babilius pavasarį sukėlė avariją, per kurią atsitrenkė ir nepataisomai sugadino kitą automobilį, apgadino šviesoforą, ir pasišalino įvykio vietos.

Teisme parodymus davė automobilį „Mazda 6“, į kurį trenkėsi V.Babiliaus visureigis „VW Touareg“, vairuotojas Mindaugas Novikovas, su juo vykusi bendrakeleivė Ieva Murauskaitė, jaunuolio tėvas ir „Mazda 6“ savininkas Anatolijus Novikovas, įvykio liudytojas Donatas Blinkevičius, avarijos vietoje tuomet dirbę policininkai.

M.Novikovas tvirtino, kad eismo įvykį sukėlęs parlamentaras jam atrodė neblaivus ir siūlė 20-25 tūkst. litų už tai, kad nebūtų kviečiama policija, o nepataisomai sugadintas automobilis „Mazda 6“ būtų patrauktas nuo kelio. Tai patvirtino I.Murauskaitė, su V.Babiliumi telefonu po įvykio kaip automobilio savininkas kalbėjęs A.Novikovas, taip pat D.Blinkevičius.

Visi jie teisme teigė, kad V.Babilius neatrodė kaip ligonis, nesiskundė prasta sveikata, nors pats parlamentaras aiškino, jog įvykio vietoje likti negalėjo dėl sveikatos problemų. Parlamentaras viešai yra pripažinęs kovo 19-ąją vairavęs automobilį, kuris pateko į avariją Vilniuje, tačiau neigė, kad prie vairo sėdo neblaivus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.