Prezidentė atšaukė ambasadorius Azerbaidžane ir Vengrijoje (papildyta)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, vadovaudamasi Konstitucija ir atsižvelgdama į Vyriausybės teikimą, pasirašė dekretus, kuriais atšaukė Artūrą Žurauską ir Renatą Jušką iš ambasadorių pareigų.

Ambasadoriai A.Žurauskas ir R.Juška atšaukti iš ambasadorių pareigų.<br>T.Bauro nuotr.
Ambasadoriai A.Žurauskas ir R.Juška atšaukti iš ambasadorių pareigų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 29, 2013, 9:13 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:39 PM

A.Žurauskas nuo rugsėjo 30 dienos atšaukiamas iš Lietuvos Respublikos nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus Azerbaidžano Respublikoje pareigų.

R.Juška nuo rugsėjo 30 dienos atšaukiamas iš Lietuvos Respublikos nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus Vengrijos Respublikoje, Serbijos Respublikai, Bosnijai ir Hercegovinai ir Juodkalnijai, Makedonijos Respublikai pareigų.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius siūlymą atšaukti ambasadorius R.Jušką ir A.Žurauską Vyriausybei įteikė neturėdamas Seimo Užsienio reikalų komiteto palaikymo.

Buvęs užsienio reikalų ministras Seimo užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko pavaduotojas konservatorius Audronius Ažubalis sako, kad Vyriausybė turės prisiimti atsakomybę už pavojingas beprecedenčio ambasadorių atleidimo pasekmes.

"Ignoruodama Seimo URK poziciją dėl ambasadorių tolesnio darbo Azerbaidžano ir Vengrijos Respublikose bei savavališkai inicijuodama jų atšaukimą, Vyriausybė ne tik sulaužė bendradarbiavimo su Seimo Užsienio reikalų komitetu 23 metų tradiciją, bet ir sukūrė teisės bei nacionalinio saugumo principus paneigiantį precedentą. Sprendimą priėmusiems valdantiesiems tenka visa atsakomybė už pavojingas tokio precedento pasekmes", - sakoma parlamentaro pareiškime.

Jo teigimu, pirmą kartą atkurtos Lietuvos istorijoje aukštų šalies pareigūnų, karjeros diplomatų likimas sprendžiamas remiantis svetimų šalių priešiškais motyvais surinkta, falsifikuota ir neteisėtai paviešinta informacija. Šiuo būdu Vyriausybės atstovai legitimavo trečiųjų šalių kišimąsi į Lietuvos vidaus reikalus bei išorinę mūsų svarbiausių valstybinių tarnybų kontrolę. Dabartinė reakcija į išplatintus įrašus parodė provokacijos autoriams, kad Lietuva galima lengvai manipuliuoti: pasiduodami spaudimui, tampame kur kas labiau pažeidžiami.

"Ambasadorių atšaukimą inicijuojanti Vyriausybė vadovaujasi ne teisiniais argumentais, o viešai išsakyta pastaba esą Užsienio reikalų ministerijoje dirbantis diplomatas prarado vieno ar kito politiko politinį pasitikėjimą. Šiuo būdu Lietuvos diplomatinė tarnyba yra politizuojama - paverčiama nestabilia pavienių politikų simpatijų ir antipatijų įkaite, užuot užtikrinus jos atstovavimą visos valstybės interesams.

2013-08-27 paviešintas pareiškimas apie papildomą, paskutinio posėdžio metu Užsienio reikalų komitetui nepristatytą informaciją bei ligšiolinės valdančiųjų dvejonės dėl jos atskleidimo verčia klausti, kodėl nuo Seimo URK narių slepiama informacija ir kodėl atvirai laužomas konstitucinis leidžiamosios ir vykdomosios valdžių bendradarbiavimo principas", - retoriškai klausia parlamentaras.

Vyriausybei apsisprendus atšaukti ambasadorius Azerbaidžane ir Vengrijoje, Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Audronius Ažubalis ir komiteto nariai Petras Auštrevičius bei Emanuelis Zingeris kreipėsi į komiteto pirmininką Benediktą Juodką prašydami sušaukti neeilinį komiteto posėdį:

Lietuvos diplomatai - ambasadorius Vengrijoje R.Juška ir ambasadorius Azerbaidžane A.Žurauskas - pateko į skandalą dėl internete paviešintų tariamų jų pokalbių įrašų. "YouTube" buvo paskelbti garso įrašai, kuriuose ambasadorius Azerbaidžane A.Žurauskas ir ambasadorius Vengrijoje R.Juška dalijosi nuomonėmis apie Armėnijos ir Azerbaidžano santykius dėl Kalnų Karabacho ir vienas iš jų neva išsakė asmeninę paramą armėnams. Diplomatai kalbėjosi apie vidaus situaciją Turkmėnijoje ir laidė replikas apie valstybės vadovus

Ambasadorius A.Žurauskas netrukus įteikė atsistatydinimo prašymą.

Įrašai "youtube.com" svetainėje paskelbti liepos 8-ąją, nors pokalbiai esą vyko balandį.

Pagal įstatymus, ambasadorius atšaukia Prezidentas Vyriausybės teikimu ir pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.