Rugsėjo 1-ąją Vilniaus mokyklose dar kaukšėjo plaktukai

Šešioms sostinėms mokykloms šių mokslo metų pradžia yra išskirtinė šventė – jos pagaliau sulaukė lėšų remontui, atsinaujino. Kai kurioms jų labai pasisekė, nes šiemet mokslo metai prasidės diena vėliau. Jeigu prasidėtų kaip įprastai, rugsėjo 1-ąją, mokiniams po iškilmių būtų tekę vaikščioti po dulkėtus koridorius, klausytis grąžtų, plaktukų garsų ir kitokios statybinės muzikos.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Sep 1, 2013, 7:44 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:09 PM

Sekmadienį po pietų skubūs darbai dar vyko Justiniškėse įsikūrusioje Taikos progimnazijoje. Statybininkai iš sienų lupo vinis, džeržgė grąžtai, nors pabaiga artėjant jau buvo matyti: vyrai nešė lauk pastolius, valytojos šlavė, plovė grindis.

Bet jei mokslo metų pradžia šiemet nebūtų nukelta diena vėliau, sunku įsivaizduoti, kaip Taikos progimnazijos mokiniai būtų šventę Rugsėjo 1-ąją – vaikščiodami kalkių nuklotais koridoriais, čiaudėdami, klupinėdami ant statybinių įrankių ir atliekų.

Atsirado papildomų darbų

Sugaišta buvo ne dėl statybininkų kaltės – mokykla rimto remonto nematė dešimtmečiais, todėl darbų atsirado gerokai daugiau, nei buvo numatyta.

„Štai ėmėme grindis šiltinti, atlupome, ogi po jomis vamzdžiai supuvę. Į darbų sąmatą juos keisti neįtraukta, teko laukti, kol mokykla gavo finansavimą“, - sakė darbų vykdytojas Ričardas Adomaitis.

Darbų rangovo, bendrovės „Ekstra statyba“ direktorius Valentinas Veževičius pašmaikštavo: „Statybos tuo ir pasižymi, kad vienos dienos nuolat pritrūksta“.

Tačiau jis patikino, kad pirmadienį mokykla bus tvarkinga, parengta šventei. Pašnekovas teigė, kad statybininkams tvarkyti nakties iš sekmadienio į pirmadienį tikrai neprireiks.

V.Veževičius paaiškino, kad laiką gaišino ir tai, jog remonto įkarštyje mokykla dar papildomai pirko darbų, ši procedūra užtruko.

Remontuojant ilgai statybininkų nemačiusias mokyklas nuolat iškyla nenumatytų, papildomų darbų.

Vienoje mokyklos patalpų sekmadienį dar buvo nemažai statybinio laužo.

Atliekas išveš vėliau

Žygimanto Augusto (Šeškinė) pagrindinės mokyklos direktorius Stanislovas Kaulius penktadienį sakė, kad visi darbai bus baigti iki šeštadienio, o pirmadienį vaikai švęs mokslo metų pradžią neatpažįstamai pasikeitusioje, gražesnėje mokykloje.

Sekmadienį mokykla iš tiesų atrodė tvarkinga, iš išorės ir iš vidaus, šviežiai dažyta. Statybų vasarą primins statybinių atliekos ir biotualetas, tvarkingai surikiuoti vieno mokymo įstaigos kiemo pakraštyje.

„Žemynos“ progimnazijos direktorė Eugenija Surmilavičienė teigė, kad kapitalinis remontas turėtų būti baigtas greitai, nors praėjusį penktadienį, likus dviems dienoms iki mokslo metų pradžios, iš pažiūros atrodė likę nemažai.

Šeštadienį paskutinius darbus skubėjo baigti ir atnaujintos Jono Pauliaus II progimnazijos patalpose triūsę darbininkai. Direktorė Janina Vysocka pripažino, kad darbai užtruko ilgiau nei numatyta (turėjo būti baigta iki rugpjūčio), užtat padaryta labai daug.

Apšiltintas stogas, pakeisti langai, lauko durys, atnaujinta šildymo sistema, pakeista visa elektros instaliacija – šeštadienį darbininkai kaip tik įsukinėjo lemputes.

Progimnazijos, kurioje dėstoma lenkų kalba, direktorė J.Vysocka džiaugėsi, kad šiais mokyklų tuštėjimo metais mokinių bus ne mažiau, o visu šimtu daugiau.

Lėšos – iš ES, Vyriausybės ir savivaldybės

Turbūt labiausiai pasisekė katalikiškajai „Versmės“ mokyklai – statybininkai viską pabaigė maždaug prieš savaitę.

Šią vasarą buvo atnaujinamos Vilniaus Šv. Kristoforo, Taikos, Jono Pauliaus II progimnazijos, remontuojami Žygimanto Augusto pagrindinės mokyklos bei Vilniaus katalikiškosios mokyklos „Versmė“ pastatai. Vilniaus Žemynos progimnazijoje atliekamas ilgai lauktas kapitalinis remontas.

Didžioji dalis remontui ir atnaujinimui skirtų lėšų gauta iš Aplinkos apsaugos ministerijos administruojamos Klimato kaitos specialiosios programos visuomeninės paskirties pastatų atnaujinimui skirtų ES pinigų.

Dalį lėšų skyrė Švietimo ir mokslo ministerija iš švietimo įstaigų modernizavimo programos, apie 3 mln. 50 tūkst. šių mokyklų renovacijai ir remontui skiria Vilniaus miesto savivaldybė.

Gyventojai skundėsi triukšmu

Nuo praėjusių metų lapkričio remontuojama ir Naujininkų vidurinė mokykla. Žinoma, pagrindiniai darbai vyko šią vasarą ir sukėlė aplinkinių gyventojų nepasitenkinimą. Saugodamiesi vidurvasario karščių darbininkai triūsti pradėdavo apie penktą ryto, gyventojai murmėjo, kad triukšmas neleidžia miegoti, o aidintys statybininkų necenzūriniai žodžiai smukdo Naujininkų mikrorajono kultūrinį lygį, kuris ir šiaip jau nėra aukštas.

Praėjusį penktadienį ir čia statybininkai plušo skubėdami. Darbus atliekančios bendrovės „Irdaiva“ vadybininkas pripažino, jog smulkių darbų gali likti ir po rugsėjo 1-sios, bet jie netrukdys mokymosi procesui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.