Prieš Biržų nusikaltėlius stojusį ūkininką palaiko ir kaimynai, ir politikai

„Situacija Biržuose man panaši į Panevėžį, „Tulpinių“ gaujos siautėjimo laikais“, – tokią nuomonę susidarė partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis, europarlamentaras Rolandas Paksas. Jis pirmadienio popietę lankėsi pas biržietį ūkininką Romualdą Misevičių, prieš savaitę viešai prabilusį, kad Biržus valdo gerai organizuoti banditai.

Europarlamentaras R.Paksas paragino ūkininką R.Misevičių (dešinėje) atsilaikyti prie nusikaltėlių terorą.<br>R.Stundžienės nuotr.
Europarlamentaras R.Paksas paragino ūkininką R.Misevičių (dešinėje) atsilaikyti prie nusikaltėlių terorą.<br>R.Stundžienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 2, 2013, 8:54 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:39 PM

R.Paksas pas R.Misevičių atvyko norėdamas iš pirmų lūpų išgirsti, kas iš tiesų dedasi šiame, iš pažiūros ramiame, Lietuvos pasienio regione.

Apie tai, kad už gražios statistikos slepiasi ne itin graži tikrovė, o biržiečiai bijo nusikaltėlių, R.Misevičius atvirai prabilo praėjusią savaitę, per Generalinio komisaro pavaduotojo Renato Požėlos susitikimą su Biržų gyventojais, o po to sulaukė naujo nusikaltėlių keršto.

Svarbus policijos pareigūnas Biržuose apsilankė po didžiulį atgarsį visuomenėje sukėlusio nusikaltimo –rugpjūčio 24-osios vakare gatvėje Biržų centre du nepilnamečiai buvo apšaudyti iš kovinio pistoleto „Makarov“. Vienas jų, septyniolikametis, buvo nušautas, kitas spėjo pabėgti.

Savo šeimai priklausančioje kaimo turizmo sodyboje europarlamentarą R.Paksą priėmęs R.Misevičius buvo atviras. „Juk šios partijos atstovai – Vidaus reikalų ir Aplinkos ministrai, apie kurių biržiečių pavaldinių darbą aš galiu daug papasakoti. Gal po šio vizito bus kokių pokyčių?“, – spėliojo politiko iš Vilniaus laukdamas 47 metų ūkininkas.

„Mano motina sako – Biržuose kalbama, kad man bus „amen“. Bet aš tikiu, kad teisėsauga atliks savo darbą. Jeigu visi bijosime, tai kas toliau bus?“, – atvirai sako R.Misevičius.

Ūkininko teigimu, šiomis dienomis jam nuvažiavus į turgų vyrai spaudė ranką ir gyrė už drąsą, tačiau prisipažino patys atvirai apie situaciją Biržuose kalbėti bijantys.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovui R.Paksui R.Misevičius papasakojo, kad atviro nusikaltėlių persekiojimo jo šeima sulaukė nuo šio pavasario, kai kartu su keturiais vietinio medžiotojų būrelio nariais jis sučiupo brakonieriaujančius du su Biržų nusikalstamu pasauliu susijusius vyrus.

„Tuomet pasipylė grasinimai, kad bus blogai – susidoros su mano šeima, ūkiu“, – prisiminė grasinimus ūkininkas. Pabūgę spaudimo, trys medžiotojai parodymus pakeitė, brakonieriai liko nenubausti, o R.Misevičiaus šeimą imta persekioti.

Kelis kartus buvo subadyti ūkininko žmonos Astos, vyresniojo sūnaus automobilių padangos – vos tik jie atvažiuoja į Biržus. Pastarąjį kartą A.Misevičienės automobilio padangos buvo subadytos pačiame Biržų centre, kai moteris užsuko į kirpyklą. Nors buvo žmonių, mačiusių tai padariusį jaunuolį ir R.Misevičius išsiaiškino jo pavardę, jie atsisakė būti liudytojais, prisipažinę, kad bijo nusikaltėlių keršto. „O policijos tyrėjas man paaiškino, kad tai padaręs jaunuolis buvo su kauke, todėl jo niekas atpažinti negalėjo“, – pasakojo nusikaltėlių taikiniu tapęs ūkininkas.

Tačiau didžiausios R.Misevičiaus bėdos prasidėjo rugpjūtį, kai į jo laukus išvažiavo technika nuimti derliaus. Tuomet paaiškėjo, kad laukuose nusikaltėliai prismaigstę metalinių strypų, gadinančių kombaino dalgius, paslėpę supjaustytų akėčių gabalų, badančių padangas.

„Jau būtume nukūlę iki šito lietaus, turėjom užtektinai laiko, bet neįmanoma normaliai dirbti – technika nuolat lūžta“, – pasakojo europarlamentarui ūkininkas, ketinantis dalį laukų palikti iš viso nekultų. Mat paaiškėjo, kad ir tuose laukuose kombaino laukia metalinės žabangos.

„Dabar Biržuose ramu. Visi tie BMW išsilakstė, tarsi žiurkės banditai pasislėpė“, – R.Pakso paklaustas, ar kas nors pasikeitė po jo atviro pasisakymo per susitikimą su R.Požėla, sakė R.Misevičius. Tačiau teroras prieš jį tęsiamas. Kitą dieną po didelį triukšmą sukėlusio susitikimo su Generalinio komisaro pavaduotoju, pradėjus kulti pupų lauką, vėl į strypus buvo sulaužyti du modernaus ūkininko kombaino dalgiai. Pasak R.Misevičiaus, U formos armatūros strypai į žemę šiame lauke buvo sukalti šviežiai –net augalai nebuvo spėję atsitiesti. „Tikriausiai norėjo parodyti“, kad jie nieko nebijo“, – spėja ūkininkas.

R.Misevičius tikisi, kad situacija pasikeis, nes ikiteisminį tyrimą dėl jo šeimos persekiojimo perėmė Panevėžio pareigūnai. „Biržų pareigūnai tik skėsčiojo rankomis, kad nieko negali padaryti. Ragino radus strypą lauke, kviesti policiją. Bet juk lauke ne vieną strypą randam, o keliasdešimt. Tai gal tegul būdelę pasistato ir budi“, – piktinosi nesulaukęs realios pareigūnų pagalbos žemdirbys.

R.Misevičius R.Paksui pasakojo, kad biržiečiai ne itin pasitiki vietos policija. Jie įtaria, kad iš ten informacija nuteka nusikaltėliams.

„Germaniškyje prieš kurį laiką vietos jaunuolius, leidžiančius laiką kaimo bendruomenės patalpose, užpuolė kaukėti, lazdomis ginkluoti nusikaltėliai ir žiauriai sudaužė – sulaužė rankas, kojas. Vaikinai dar ligoninėje gulėjo, kai jiems banditai ėmė skambinti, grasinti, kad pareiškimus atsiimtų. Tie išsigando ir atsiėmė“, – pasakojo biržietis.

„Arba kaip paaiškinti, tokį dalyką. Mane jau kurį laiką, vos atvažiavus į miestą, imdavo sekti kelios nusikaltėlių mašinos. Tačiau vos įrengiau savo automobilyje vaizdo kameras ir pasakiau apie tai policijoje, „uodegos“ dingo“, – ne itin vietos pareigūnais pasitiki ir pats R.Misevičius.

„Situacija Biržuose man labai panaši į Panevėžį, kai jį valdė Tulpiniai“, – prisiminė R.Paksas, tuomet buvęs Lietuvos ministru pirmininku. Politiko teigimu, Tulpinių gauja buvo sutriuškinta, o jos vadeivos atsidūrė už grotų, kai šia gauja domėtis pradėjo ne vietos teisėsaugininkai, tačiau pareigūnų desantas iš Vilniaus.

R.Misevičius tiki, kad padėtis mieste keisis į gera, o nusikaltėliai bus pažaboti. Pavyzdžiui, po R.Požėlos vizito Biržuose padaugėjo patruliuojančių policijos ekipažų. „Ir naktimis ėmė daugiau jų patruliuoti, o anksčiau kur nors pasislėpę patruliai tiesiog miegodavo“, – pasakojo ūkininkas.

Netgi nepažymėtas Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato automobilis, kuriame įmontuotas greičio matuoklis,, šiomis dienomis Biržų apylinkėse pasirodė, nors anksčiau čia atvažiuodavo itin retai. O praėjusio savaitgalio nusikaltimų suvestinėje įrašyta, kad Biržuose sulaikyti keli asmenys, turėję narkotinių medžiagų.

„Dėl situacijos Biržuose reikėtų tarpžinybinio tyrimo, kad bendrai dirbtų Vidaus reikalų, prokuratūros, Valstybės saugumo departamento atstovai“, – sakė partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis, pažadėjęs raginti tokį tyrimą inicijuoti. Savo ruožtu, „tvarkiečio“ Dailiaus Barakausko vadovaujama Vidaus reikalų ministerija jau pradėjo vidinį patikrinimą dėl Biržų policijos darbo.

„Aš atvykau čia tam, kad valstybės institucijos parodytų savo poziciją, kad apgintume šį žmogų, kad Biržų žmonės atsikratytų baimės. Nėra normalu, kai žmonės atsiima pareiškimu, nes bijo, o nusikaltėliai gali atvirai tyčiotis iš žmonių“, – lrytas.lt po pokalbio su R.Misevičiumi sakė R.Paksas, paraginęs biržietį ūkininką nenusiminti ir nepasiduoti nusikaltėlių spaudimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.