Prie „Šaulio“ skulptūros pastebėtas autokeltuvas suneramino šiauliečius

„Ką tik restauravo, o jau vėl lopo“, - kraipė galvas šiauliečiai penktadienį pastebėję į Saulės laikrodžio aikštę įvažiavusį autokeltuvą, kuriuo į viršų pakilę du vyrai ne tik įdėmiai apžiūrinėjo neseniai restauruotą „Šaulio“ skulptūrą, bet ir kažką jai darė.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2013-09-06 17:20, atnaujinta 2018-03-01 12:48

„Nieko blogo nenutiko. Tai - standartinė procedūra, kurią pavadinčiau užbaigimo procedūra.

Auksuotojas patikrino, kaip po restauravimo laikosi skulptūra ir pataisė kelių kvadratinių centimetrų ploto patrynimą, kuris galėjo atsirasti skulptūrą keliant“, - jam telefonu paskambinusį portalo lrytas.lt žurnalistą pasiskubino nuraminti „Šaulio“ skulptūros rekonstrukcijos darbus atlikusios įmonės „Restauravimo projektai“ vadovas Stasys Pocius.

Šiaulių simboliu tapęs skulptoriaus Stanislovo Kuzmos „Šaulys“ Saulės aikštę papuošė 1986 metų rugsėjį – švenčiant Šiaulių miesto 750-ąjį gimtadieniui.

Skulptūrai prireikė remonto

Šį pavasarį „Auksiniu berniuku“ Šiauliuose vadinamą skulptūrą apžiūrėję specialistai konstatavo, kad jai reikia remonto.

Skulptūrą buvo apsispręsta suremontuoti iki 777-ojo Šiaulių gimtadienio, kurio minėjimas prasidės jau rusėjo 16-ąją.

Per keturis mėnesius trukusius restauravimo darbus nuo „Šaulio“ skulptūros buvo pašalinta senoji aukso danga. Sutvarkyta skulptūra buvo padegta net šešiais grunto, antikorozinės dangos ir įvairaus lako sluoksniais, o to apklijuota plonyčiais aukso lakšteliais.

Panaudojo 60 gramų aukso

„Auksiniam berniukui“ apklijuoti prireikė 1900 plonyčių 24 karatų aukso lakštelių. Šie 4–5 mikronų storio aukso lakšteliai buvo pargabenti iš Vokietijos.

Už „Šaulio“ auksavimui panaudotus 60 gramų aukso buvo sumokėta 20 tūkst. litų. Skulptūros restauravimas kainavo 86 tūkst. litų.

Skulptūrą vėl auksavo ir prieš 27 metus ją auksu dengęs aukščiausios kategorijos auksuotojas-restauratorius vilnietis Arvydas Paulionis.

Į Saulės laikrodžio aikštę restauruota „Šaulio“ skulptūra sugrįžo rugpjūčio 29-ąją.

Ant kolonos Ausinis berniukas buvo užkelta iškilmingai – stebint miniai šiauliečių ir grojant pučiamųjų orkestrui.

Pataisė patrintą dangos dalį

„Jei ne šios iškilmės, pastatytą skulptūrą būtume įdėmiai apžiūrėję iškart. Dėl šventinės ceremonijos taip vadinamą užbaigimo procedūrą teko atidėti vėlesniam laikui“, - portalui lrytas.lt paaiškino skulptūros rekonstrukcijos darbus atlikusios įmonės „Restauravimo projektai“ vadovas S.Pocius.

Penktadienį autokeltuvu į viršų pakilęs ir skuptūrą dar kartą įdėmiai apžiūrėjęs A.Paulionis pastebėjo kad yra patrinta skulptūros alkūnė.

Vos kelių kvadratinių centimetrų patrynimas galėjo atsirasti skulptūrą keliant ant postamento.

Ant patrintos vietos buvo uždėta papildoma danga. Šie pataisymo darbai ilgai neužtruko ir miestui papildomai nekainavo.

Tikimasi, kad nauja „Auksinio berniuko“ danga atlaikys bet 35 metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.