Bernardinų sodą „ekspertai“ jau sumalė į miltus

Jeigu nors kartą lankeisi pas gydytoją, esi gydytojas, jeigu vaikystėje

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Sep 7, 2013, 10:30 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:35 PM

Toks įspūdis susidaro pasiklausius vilniečių kalbų apie rekonstruotą Bernardinų sodą, kuris atidaroma šį sekmadienį.

Kol daugiau nei metus vyko Bernardinų sodo rekonstrukcijos darbai, teritoriją budriai saugojo apsaugininkai, vartai pašaliniams buvo užverti. Bet, pasirodo, vilniečiai viską apie sodą žino ir jiems net nereikia laukti atidarymo.

„Ekspertai“ jau išdėstė nuomones. Nereikia ilgai spėlioti, kokios jos. Aišku, kad neigiamos.

Kapinės su suolais iš prekybos centro „Senukai“. Disneilandas. Vieta, netrukus prasmirsianti šlapimu, nes aplinkui tualetų nėra. Taip apie dar vartų neatvėrusį Bernardinų sodą kalba vilniečiai.

Žvelgdami į ateitį vertintojai tikina, jog po trejų ar ketverių metų suolai supus, tarp trinkelių sužels žolė ir miesto svečiui Bernardinų sodą bus gėda parodyti.

Vilniečių komentarai dvelkia pesimizmu. Anot jų, ši vieta nepataisomai suniokota. Sereikiškių parkas ar Jaunimo sodas sovietmečiu jiems buvo daug gražesnis.

O apie atidarymą išvis nereikėjo skelbti, nes sekmadienį sulėkusios minios lankytojų ištryps gėlynus, apšnerkš.

Kai kas vaikščiodamas šalia tvoros, kai kas - žaisdamas tenisą aikštyne spėjo pastebėti, kad Bernardinų sode pasodinti augalai nepalaistyti ir iš jų likę tik stagarai. Net pensininkai galėtų pavydėti tokių fantazijų.

Sodo vertintojai teisūs tik dėl vieno dalyko. Šalia jo esančios Sereikiškių parko miesto transporto stotelės pavadinimą teks keisti.

Nori nenori Sereikiškių parko pavadinimą vilniečiams teks ištrinti iš atminties, nes ši vieta Bernardinų sodu buvo vadinama nuo XV amžiaus pabaigos iki pat Antrojo pasaulinio karo.

Patinka ar nepatinka, bet Bernardinų sode gėlynuose žydės gėlės, vešės įvairiausi augalai, veiks keturi fontanai, vienas jų - šokantis. Šeimos laiką galės leisti didžiulėse žaidimų aikštelėse ir kavinėse.

Bernardinų sode nebebus vargo ieškant vietos prisėsti - bus daugiau nei 300 suolų.

Atgavusiame savo istorinį pavadinimą parke sukurta autentiška XIX amžiaus aplinka.

Bernardinų sodo atidarymo data buvo ne kartą keičiama. Planus atrakinti parko vartus pavasarį arba liepos pradžioje Lietuvai pradedant pirmininkavimą Europos Sąjungai teko pakoreguoti dėl netikėtų archeologinių radinių.

Kantrybės, laukti liko nedaug. O gal rudenėjantį sekmadienį pasivaikščiojus po atgijusį sodą pasirodys, kad ne viskas taip blogai?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.