Sereikiškių parkas pasikeitė neatpažįstamai

„Lyg Niujorko centrinis parkas“, – pamatęs įspūdingai sutvarkytą Sereikiškių parką aiktelėjo vienas vilnietis. Rekonstrukcijos rezultatai nustebino net visko mačiusius gyventojus. Parkas pasikeitė neatpažįstamai. Įprastas Vilnelės priekrančių vaizdas smarkiai pasikeitė, o Bernardinų sodas tikrai tapo vakarietiškai jaukiu.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Sep 8, 2013, 3:11 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:22 PM

Ilgai uždarytas rekonstrukcijai Vilniaus Sereikiškių parkas sekmadienį atvėrė savo vartus. Po rekonstrukcijos sodas pasikeitė neįtikėtinai. Tiesa, nuo šiol jis bus vadinamas senuoju, Bernardinų sodo vardu. Parkas Bernardinų sodu buvo vadinamas nuo XV a. pabaigos iki Antrojo pasaulinio karo.

Pasižiūrėti naujojo parko suplūdo apie tūkstantis vilniečių. Jie galėjo pagaliau išvysti šokantį ir grojantį fontaną, pasigrožėti gėlynais, ar tiesiog pasėdėti prie Vilnelės. Parke bus galima žaisti ir didžiuliais šachmatais.

Be to, parke sumontuotos šiuolaikiškos ir saugios žaidimų aikštelės vaikams, kur jie ras įvairių sūpuoklių ir laipynių. Žaidimų aikštelėje buvo patiesta speciali minkšta aikštelių danga tam, kad netyčia pargriuvę vaikai nesusižeistų.

Atidarymas buvo nukeltas

Darbus atliko bendrovė „LitCon“. Jos generalinis direktorius Linas Piliponis per atidarymą džiaugėsi, kad darbai buvo atlikti sklandžiai.

Anksčiau buvo žadėta parko rekonstrukcijos darbus baigti vasarą, tačiau šioje teritorijoje teko padirbėti archeologams, aptikusiems XVI-XVII a. dalį gatvės, gyvenamojo namo pamatus, dalį gynybinės sienos ir kitų radinių. Bernardinų sodo atidarymas buvo nukeltas ir dėl užsitęsusios praėjusios žiemos – balandį dar kamavo šalčiai, todėl rekonstrukcijos darbai buvo sustoję.

„Šio parko centre buvo rastas iki tol nežinomas senojo miesto kvartalas, kuris kadaise buvo sugriautas. Tačiau vis tai praeityje, šiandien mes galime didžiuotis galėję prisidėti prie šio reikšmingo Vilniaus miestui ir jo gyventojams projekto įgyvendinimo“, – sakė L.Piliponis.

Jis pabrėžė, kad parkas tapo ne tik gražus ir jaukus. Bernardinų sode galima smagiai praleisti laiką, pasivaikščioti su šeima.

„Čia galima pažinti ir aplinkos įvairovę. Dabar tikimės, kad šis parkas savo modernumu ir grožiu galės lygiuotis į gražiausius Europos parkus. Tikimės, kad rezultatas pateisins jūsų lūkesčius. Įmonės vardu norime padovanoti parkui ąžuolą, kaip ilgaamžiškumo simbolį“, – per atidarymą kalbėjo „LitCon“ vadovas L.Piliponis.

Atidarymo proga Bernardinų sodui suoliukus padovanojo miesto vadovas Artūras Zuokas su žmona Agne Zuokiene, buvęs Vilniaus meras Vilius Navickas su žmona Jolanta Navickiene ir verslininkas Benediktas Gylys.

Parkas – reto grožio

„Manau, kad vilniečiai, kurie dalyvavo Bernardinų sodo atidaryme, jo reikšmę įvertins patys. Iš tiesų, tai yra unikalus, reto grožio gamtos ir istorijos laiko ir žmonių kūrinys. Manau, kad tai bus viena mėgstamiausia vilniečių ir miesto svečių apsilankymo vieta“, – sakė A.Zuokas.

Vilniaus meras pažadėjo, kad pavasarį, kai sužydės visi gėlynai, bus dar gražiau. Augalai pasodinti neseniai, todėl tikrąjį savo grožį ir spalvų įvairovę jie atskleis ateinančiais metais. Projekto architektų dėka, želdiniai pasodinti taip, kad džiugintų parko lankytojus nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens.

Parko rekonstrukcija kainavo apie 18 mln. litų, iš kurių 14 mln. skyrė Europos Sąjungos struktūriniai fondai, 2 mln. – Vilniaus savivaldybė, dar 2 mln. – mecenatai. Parką palaimino Vilniaus Šv. Pranciškaus ir Šv. Bernardinų brolijos kunigas Algirdas Malakauskis.

Prisiminė senojo parko vaizdą

75 metų folkloristas Kazimieras Kalibatas į Vilnių atvažiavo prieš penkiasdešimt metų. Jis vadovavo daugybei ansamblių.

„Ne kartą buvau ir šiame parke. Anksčiau parkas buvo tikrai ne toks, medžiai buvo žemi, neužaugę. Tai buvo pradžia – kultūringai kalbant parkas atrodė kukliai“, – nuo parke įrengto suoliuko dairėsi ponas Kazimieras.

2012 metais jis buvo apdovanotas Kultūros ministerijos premija už tradicinės kultūros puoselėjimą ir skleidimą. Patriotu save vadinantis K.Kalibatas subūrė ne vieną folkloro ansamblį dar sovietiniais laikais.

Virš dvidešimt ansamblių vadovavęs K.Kalibatas lankėsi po visą Lietuvą. Jo ansamblių atliekamos lietuviškos dainos skambėjo ir Sereikiškių parke. Vyras prisimena ne vieną folkloristų pasisėdėjimą prie Vilnelės. Dažnai ir su vynu ar kitais stipriaisiais gėrimais, tačiau K.Kalibatas juokėsi: „Daugiau nepasakosiu“.

Ateis su vaikais

„Dabar vilniečiai turės kur pasėdėti šiltomis rudens dienomis. Šis parkas jau kitokios kokybės. Nebenusėstas girtuoklių, nebeprimėtyta butelių. Džiaugiuosi, kad Vilnius turi pirmą normalų parką. Dideli medžiai suteikia ramybės ir didingumo. Alėjos sutvarkytos labai gražiai, smagu būti šiame parke. Tikimės, kad Bernardinų sodas bus prižiūrimas, valomas ir bus prižiūrima augmenija“, – sakė mažą iškylą parke pasidarę vilniečiai Vytautas, Agnė ir Johanna.

Iš Suomijos atvykusi Johanna džiaugėsi, kad tai bus puiki vieta pasivaikščioti mamos su kūdikiais: „Anksčiau mamos eidavo prie Katedros. Be to, nesu mačiusi tokio gražaus parko Suomijoje. Tokie aukšti medžiai, upė, jaučiasi senovė. Tikrai labai gražu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.