Bernardinų sodas – lietuviškasis Londono parkas

Praėjusį savaitgalį vartus pravėręs atsinaujinęs Sereikiškio parkas, tiesa nuo šiol vadinamas Bernardinų sodu, tapo traukos centru vilniečiams ir sostinės svečiams. Nors sostinės centre sekmadienį vyko jubiliejinis Vilniaus maratonas, o Gedimino prospekte Tautų mugė, lankytojų netrūko ir Bernardinų sode.

Vilniečiai nusprendę pailsėti nuo miesto šurmulio su šeimomis sekmadienį skubėjo Bernardinų sodo link.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Vilniečiai nusprendę pailsėti nuo miesto šurmulio su šeimomis sekmadienį skubėjo Bernardinų sodo link.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Sep 15, 2013, 6:06 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:38 AM

Šeimos su vaikais, vyresni ir neįgalieji rinkosi pasižiūrėti šokančių fontanų, pailsėti pageltusių ir paraudusių rudeninių medžių paunksnėje. Po rekonstrukcijos Bernardinų sodas pasikeitė neatpažįstamai.

Nuo praėjusio sekmadienio vilniečiai ir sostinės svečiai jau gali grožėtis įspūdingais fontanais, gėlynais, sutvarkyta Vilnios pakrante.

Erdvė pailsėti ir pabūti su šeima

Vilniečiai nusprendę pailsėti nuo miesto šurmulio su šeimomis sekmadienio rytą būriavosi prie pagrindinio Bernardinų fontano, kuris savo grožiu nenusileidžia Europos sostinių fontanams.

Silpnai švirkšdama į viršų vandens srovė po truputį vis stiprėja, taip užaugindama įspūdingą keleto metrų vandens reginį.

Vėliau srovė taip susilpnėja, kad vanduo krinta žemyn – tarsi išnykdamas į gelmes, tokiu būdu priversdamas aikčioti suaugusiuosius ir žvygauti iš nuostabos mažuosius.

Savo veidą pakeitusiame parke padaugėjo pramogų vaikams. Gausu įvairiausių sūpynių, čiuožyklų, žaidimų aikštelių.

Sodas ypatingas ir tuo, kad jame daug suoliukų, kėdžių. Norintys pailsėti, gali pasirinkti medžių paunksnę ar mėgautis ant kalvos saulės atokaitoje.

Įspūdingi gėlynai, išpuoselėti žolynai su specialia drėkinimo sistema retą palieka abejingą, o panūdę pasigrožėti gėlynais – gali prisėsti ant šalia esančių suoliukų, o kad nepabostų gėlynai – sodo lankytojų akį traukia kiekviename skvere įrengtas fontanas.

 Traukia augalai ir gėlynai

Augalai pasodinti neseniai, todėl tikrąjį savo grožį ir spalvų įvairovę jie atskleis ateinančiais metais.

Projekto architektai pasistengė, kad čia būtų pasodinta tokių augalų, kurie lankytojus džiugintų nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens.

Bernardinų sodui suoliukus padovanojo miesto vadovas Artūras Zuokas su žmona Agne, buvęs Vilniaus meras Vilius Navickas su žmona Jolanta, verslininkas Benediktas Gylys.

Devynių hektarų teritoriją užimantis Bernardinų sodas yra pačiame Vilniaus senamiesčio centre. Nuo šiol jis bus ne tik prižiūrimas, bet ir saugojimas. Bernardinų sodą vilniečiai ir miesto svečiai gali lankyti kasdien nuo 7 iki 22 val.

Sodo rekonstrukcija ES lėšomis

Sodo rekonstrukcija kainavo apie 18 mln. litų. Iš jų 14 mln. skyrė Europos Sąjungos struktūriniai fondai, 2 mln. – Vilniaus savivaldybė, dar 2 mln. – mecenatai.

Po rekonstrukcijos Bernardinų sodas atgavo autentiškus XIX a. pabaigos bruožus: atvirų ir uždarų erdvių sistemą, dailininko Vladislovo Štrauso kurtą centrinę dalį, botanikos ir vienuolyno sodų ekspozicijas, alpinariumą, rožyną, kitus istorinius elementus.

Sode įrengti įspūdingi gėlynai, daugiau nei 300 suoliukų, keturi fontanai, žaidimų aikštelės ir kavinės. Čia auga apie 300 rododendrų, per 900 lanksvų, beveik 300 forzitijų, per 100 erškėtrožių, 400 rožių. Pasodinta 620 kukmedžių, 1400 buksmedžių, apie 160 kalninių pušaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.