V.Giržadas į FNTT grįžo jau antradienio rytą (atnaujinta)

Konsultuosis su VSD 

Pirmadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nusprendė, kad V.Giržadas buvo atleistas neteisėtai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pirmadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nusprendė, kad V.Giržadas buvo atleistas neteisėtai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 17, 2013, 11:11 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:19 AM

„Man šiuo atveju buvo sėkmingas procesas, kuris pasibaigė laimėjimu, o teismas, vertino situaciją ir vis dėlto pamatė, kad valdžia kartais padaro tokių sprendimų, dėl kurių po to valstybė patiria ir žalos. Žala tokia, kad dirbu vieną darbą, o gaunu du atlyginimus už tą laikotarpį“, - sakė V.Giržadas. 

Neturi leidimo dirbti su slapta informacija V.Giržadas kol kas nėra atgavęs leidimo dirbti su slapta informacija. Tai antradienį sakė FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius. 

„Situacija jau išspręsta, jis nuo šiandien iš pat ryto yra darbe ir dirba pavaduotojo pareigybėje“, - sakė K.Jucevičius. 

Į tarnybą FNTT V.Giržadą grąžinęs teismas yra panaikinęs abu tuometinio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio įsakymus - ir dėl leidimo dirbti su slapta informacija panaikinimo, ir dėl V.Giržado atleidimo. 

Pasak K.Jucevičiaus, vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas šiuo metu sprendžia kelias teisines dilemas. Praėjusių metų vasarį atleidus V.Giržadą iš pareigų, į jo vietą praėjusių metų liepą buvo paskirtas kitas pareigūnas - Šarūnas Rameikis, šiuo metu taip pat einantis FNTT direktoriaus pavaduotojo pareigas. 

„Tai dabar ministras sprendžia teisinę dilemą, kadangi vienoje pareigybėje gavosi du žmonės. Čia jau ministro kompetencijos klausimas, pavaduotojus skiria ministras. Šiandien jis bus išspręstas, su vidaus reikalų ministru šiandien jau buvo aptartas šitas klausimas ir bus priimti sprendimai. Ir V.Giržadas tikrai bus pavaduotoju“, - sakė K.Jucevičius. 

Kita ministro sprendžiama dilema - dėl V.Giržado leidimo dirbti su slapta informacija. Šį leidimą įsakymu prieš atleisdamas V.Giržadą buvo panaikinęs tuometinis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis. Sprendimą panaikinti teisę dirbti su slapta informacija tuometinis ministras motyvavo Valstybės saugumo departamento (VSD) rekomendacija. 

„Šis klausimas  dar yra diskutuojamas, kol kas negavome aiškaus atsakymo iš VRM, kol kas tikrai diskusinis klausimas, negalėčiau pasakyti vienareikšmiškai. Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatyme nėra tiksliai reglamentuotas toks atvejis, tai kol kas dabar VRM teisininkai šiuo klausimu diskutuoja su VSD pareigūnais“, - sakė K.Jucevičius. 

„Kol neišspręstas šis klausimas, pripažinkime, po pusantrų metų nebuvęs darbe gal žmogus nepratęs nuo pačios pirmos minutės dirbti su slaptais dokumentais“, - svarstė FNTT vadovas. 

Konsultuosis su VSD 

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas sako, kad į pareigas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje (FNTT) teismo grąžintas Vytautas Giržadas jas galės eiti tik turėdamas leidimą dirbti su slapta informacija. 

Ministras teigia nežinantis, ar šiuo metu V.Giržadas tokią teisę turi - dėl to jis konsultuosis su Valstybės saugumo departamentu (VSD). 

„Yra vienintelis klausimas - ar jis turi tiesę ir galiojantį leidimą dirbti su slapta informacija. Jeigu jis tokią teisę turi, tada, aš manau, jis gali dirbti, jeigu jis tokios teisės neturi, jis negali dirbti“, - žurnalistams antradienį Vyriausybėje sakė ministras. 

„Ne teismas nusprendžia, ar turi teisę pareigūnas dirbti su slapta informacija. Šitą teisę ir patikrą atlieka VSD ir aš jau kartojau vieną kartą, kad vidaus reikalų ministras šiandien, ko gero už pusvalandžio, kreipsis į VSD, kad (jis) paaiškintų, ar turi galiojantį, ar reikia naujo leidimo V.Giržadui“, - pažymėjo jis. 

V.Gailius: „Tai didelis žingsnis link teisinės valstybės“

„Tai yra didelis žingsnis link teisinės valstybės ir konstitucinės sanklodos, ir nedidelis žingsnis suvaldant siautėjančią banditinę saugumiečių gaują“, - antradienį sakė politikas Vitalijus Gailius.

Jis drauge su V.Giržadu iš FNTT atleisti 2012 metų vasarį ir abu šį vidaus reikalų ministro įsakymą apskundė teismui. Verdiktą dėl V.Gailiaus atleidimo iš FNTT direktoriaus pareigų LVAT ketina skelbti pirmadienį, rugsėjo 23 dieną. 

Dabartinis parlamentaras teigė taip pat prašąs jį grąžinti į tarnybą, tačiau antradienį BNS V.Gailius pripažino sunkiai įsivaizduojantis savo grįžimą į FNTT. 

„Įsivaizduokite mane šiandien stovintį šalia generalinio prokuroro Dariaus Valio. Kaip aš jausčiausi? Šalia tokios nekompetencijos, turėti tokį procesinį vadovą. Šiandieninė situacija yra liūdna, kalbant apie ikiteisminio tyrimo organizavimą. Kai tokia prokuratūra, neįsivaizduoju, kaip žmonėms reikia dirbti“, - kalbėjo Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys. 

Asmeninės atsakomybės klausimas Premjeras Algirdas Butkevčius, komentuodamas teismo sprendimą sugrąžinti Vytautą Giržadą į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojo pareigas, sako, kad turi būti svarstomas ir asmeninės atsakomybės klausimas.

„Mano nuomonė yra tokia, kad tie žmonės, kurie padarė klaidas ir prieš priimant sprendimus jeigu nebuvo suderinta su teisininkais, nebuvo vizuoti sprendimai, tai tokiu atveju atsako vadovas“, - antradienį žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

„Bet jei prieš priimant sprendimą, tas sprendimas buvo derinamas su įvairiausio lygio institucijomis ir, noriu pabrėžti, svarbiausia, jeigu teisininkai tokią rezoliuciją uždėjo, tai aš manau, turėtų būti nagrinėjama šiek tiek ir dėl asmeninės atsakomybės ir turėtų atsakyti tie žmonės, kurie vis dėlto priima blogus sprendimus“, - teigė premjeras, paklaustas, ar teismui nurodžius sumokėti V.Giržadui priklausantį atlyginimą, nebus keliamas klausimas, jog tą turėtų padaryti buvęs vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Pasak jo „yra blogai“, kad valstybė turi mokėti pinigus neteisėtai iš pareigų atleistiems asmenims.

„Tai yra netvarka ir reikalinga, kad šita situacija keistųsi. Bet žinote kaip demokratinėse šalyse yra - didžiausia nuobauda yra politikui, kad jo paskui arba nebeišrenka, arba jis už padarytas klaidas turi netekti pareigų“, - dėstė premjeras.

Atleido neteisėtai

V.Giržadas buvusio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio sprendimu buvo atleistas 2012 metų vasario 16 dieną. Teismas Vidaus reikalų ministerijai nurodė atlyginti V.Giržadui neturtinę 10 tūkst. litų žalą ir turtinę žalą - per visą 1 metų ir 7 mėnesių priverstinės pravaikštos laikotarpį neišmokėtą atlyginimą. Ši turtinė žala gali siekti daugiau nei 100 tūkst. litų. 

Paklaustas, ar neturės problemų ateityje dirbdamas su dabartiniu FNTT vadovu K.Jucevičium, V.Giržadas teigė į asmeniškumus nesiveliantis. 

„Dažniausiai darbe, ypač statutinėse organizacijose, arba valstybinėse organizacijose jokio skirtumo yra personalijos, yra darbas ir daugiau jokių asmeniškumų aš čia nematau. Yra tiesiog vadovas, aš esu pavaldinys ir man jokio skirtumo, kas yra ir kaip. Kiekvienas turi atlikti savo darbą“, - teigė V.Giržadas. 

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) pirmadienį paskelbė, kad V.Giržadas iš FNTT buvo atleistas neteisėtai. 

FNTT direktoriaus pavaduotojas V.Giržadas tuometinio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio įsakymu atleistas pernai vasarį. Šį žingsnį ministras motyvavo Valstybės saugumo departamento medžiaga. 

Drauge su V.Giržadu tuomet pareigų neteko ir FNTT direktorius Vitalijus Gailius. Dėl V.Gailiaus atleidimo teisėtumo teismas spręs rugsėjo 23 dieną. 

Atleistas iš FNTT iki teismo sprendimo V.Giržadas dirbo teisininku advokatų kontoroje. 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pernai yra sakiusi, kad vidaus reikalų ministras R.Palaitis, panaikindamas leidimus dirbti su slapta informacija FNTT vadovams, pasielgė įstatymų nustatyta tvarka. 

Šalies vadovė yra sakiusi, kad „po patikrinimo ant abiejų FNTT vadovų krito įtarimų šešėlis“, o „teisėsaugos institucijų vadovų reputacija neturi kelti jokių abejonių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.