Majoras – vėl į darbą, ministras – į krūmus

Nors teismas pripažino, kad į darbą FNTT sugrąžintas majoras Vytautas Giržadas turi teisę dirbti su slapta informacija, vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas staiga ėmė trypčioti, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nei pusantrų metų bylinėjęsis V.Giržadas pagaliau pasiekė pergalę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nei pusantrų metų bylinėjęsis V.Giržadas pagaliau pasiekė pergalę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-18 06:00, atnaujinta 2018-02-22 02:21

„Tvarkiečių” deleguotas D.Barakauskas vakar prisipažino nežinantis, kaip išduodamos ir naikinamos pažymos dirbti su slapta informacija, ir negalėjo atsakyti, ar teismo į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojo postą grąžintas V.Giržadas tokią teisę turi.

Ministras samprotavo, kad ne teismas sprendžia, ar pareigūnas turi teisę dirbti su slapta informacija: „Patikrą atlieka Valstybės saugumo departamentas, jis ir paaiškins, ar V.Giržadas turi tokį leidimą, ar jam reikia naujo.”

Politikas pridūrė, kad patikrinimas gali užtrukti nuo mėnesio iki dviejų, atsižvelgiant į slaptumo lygį.

Pribloškė neišmanymas

Tai išgirdęs buvęs FNTT vadovas Seimo narys Vitalijus Gailius buvo priblokštas: „Jei ministras mano, kad teisingumą Lietuvoje vykdo VSD, lieka tik apgailestauti dėl jo kompetencijos. Manau, kad ministras yra priklausomas nuo, jo nuomone, teisingumą vykdančio departamento.”

„Lietuvos rytui” parlamentaras užsiminė, kad įstatymų neišmanančiam vidaus reikalų ministrui reikėtų skelbti interpeliaciją.

V.Gailius aiškino, jog pirmadienį paskelbtame Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) galutiniame ir neskundžiamame sprendime aiškiai pasakyta, kad V.Giržadas turi leidimą dirbti ir susipažinti su valstybės paslaptimis. Tas leidimas galioja iki 2016 metų.

FNTT direktoriaus pavaduotojo atleidimo iš darbo priežastis buvo leidimo dirbti su įslaptinta informacija panaikinimas.

Teismas išaiškino, kad tai buvo padaryta neteisėtai, vadinasi, ir atleidimas buvo neteisėtas.

Nežinojo ir dėl kompensacijos

D.Barakauskui neaiškumų kilo ir dėl priteistų kompensacijų neteisėtai atleistam V.Giržadui. Ministro teigimu, dar nėra tiksliai apskaičiuota, kiek reikia išmokėti, bet tai turėtų būti apie 119 tūkstančių litų: „Kai paaiškės tiksli suma, kreipsimės į Finansų ministeriją, kad būtų išmokėta kompensacija.”

Toks atsakymas irgi nustebino V.Gailių.

Anot Seimo nario, teismas nusprendė, kad atsakovas yra Vidaus reikalų ministerija, o ne valstybė ar Finansų ministerija, todėl kompensacijos turi būti mokamos iš pinigų, skirtų FNTT darbuotojų darbo užmokesčiui.

Paklaustas apie asmeninę buvusio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio, neteisėtai atleidusio FNTT vadovus, atsakomybę, D.Barakauskas pabrėžė, kad tai ne pirmas atvejis, o šis klausimas politinis, nes šiuo metu nėra galiojančių teisės aktų, apibrėžiančių, kad kompensaciją sumokėtų buvęs ministras.

„Čia reikėtų keisti teisinę bazę, rengti rimtas diskusijas. Į šį klausimą jau atsakė premjeras. Aš pritariu jo nuomonei”, – kalbėjo D.Barakauskas.

Premjero Algirdo Butkevičiaus manymu, turėtų būti taikoma ir asmeninė atsakomybė: „Mano nuomone, jei klaidingi sprendimai prieš juos priimant nebuvo derinami su teisininkais, už juos atsako vadovas.

Bet jeigu tai buvo derinama su įvairiausio lygio institucijomis atskirai, turėtų būti nagrinėjama kiekvieno priimančiojo sprendimą asmeninė atsakomybė.”

Ministro atsakymo negavo

Po pirmosios neaiškios darbo dienos V.Giržadas lankėsi „Lietuvos ryto” televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai” ir atsakė į žurnalistės Daivos Žeimytės klausimus.

– Kaip praėjo diena, ką nuveikėte?

– Į darbą grįžau nepraėjus nė parai po LVAT sprendimo. Iš tiesų buvau darbe, bet iki šiol neturiu raštiško įsakymo ar kokio kito dokumento, patvirtinančio, kad aš ten iš tiesų dirbu ir esu FNTT pareigūnas.

Bet girdėjau žodinį savo direktoriaus Kęstučio Jucevičiaus patikinimą, kad teismo sprendimas bus vykdomas.

Šiuo metu dar kalbu kaip privatus žmogus.

– Ką veikėte visus tuos pusantrų metų, kol bylinėjotės dėl savo atleidimo aplinkybių?

– Pirmiausia kovojome už savo teises. Su advokatu rinkome argumentus ir dokumentus teismui, kad įrodytumėme, jog sprendimai, dėl kurių netekau darbo, buvo neteisėti. Tai užėmė daugiausia laiko.

Šiaip dirbau teisės srityje, užsiėmiau individualia veikla ir nuo teisės sferos labai nenutolau.

– Kaip manote, ar dabartinis jūsų vadovas tikėjosi, kad taip greitai grįšite į darbą?

– Sudėtinga pasakyti, kas ko tikėjosi. Kiekvienas teismo procesas vis tiek kuo nors baigiasi. Vieni laimi, kitų reikalavimai nepatenkinami.

Manau, procesas man buvo sėkmingas.

Yra nutartis, kurioje aiškiai pasakyta, jog sprendimai mano atžvilgiu buvo neteisėti. Ta nutartis yra galutinė ir neskundžiama, todėl ją privalu vykdyti.

– Šiandien įvykdytas tik vienas teismo sprendimas. Jūs grįžote į darbą, bet teisės dirbti su slapta informacija dar negavote.

– Aš nežinau, ar ją gavau. Antradienio rytą vidaus reikalų ministrui pateikiau prašymą mane raštu informuoti apie visus teisės aktus, kurie bus priimti mano atžvilgiu.

Tai bus svarbu, jei atsakovas ar kuri kita šalis sumanys nevykdyti teismo sprendimų.

Darbo diena jau baigėsi, bet jokio patvirtinimo raštu negavau.

Galbūt dokumentai, patvirtinantys, kad turiu teisę dirbti su įslaptinta informacija, jau yra, bet manęs jie dar nepasiekė. Todėl negaliu tiksliai atsakyti, ar teismo sprendimas jau įvykdytas. Tačiau raštiško pranešimo, kad tai padaryta, aš neturiu.

– Kiek laiko gali tekti laukti tokio pranešimo?

– Tai priklauso nuo šalių kantrybės. Teismo sprendimas įsigaliojo kitą dieną ir jis turi būti vykdomas. Aš jį vykdau ir atėjau į darbą FNTT.

Kita pusė sprendimą taip pat privalo vykdyti.

– Ar galėsite ramiai dirbti tarnyboje, iš kurios buvote skandalingai atleistas?

– Aš tai vertinu ne kaip skandalą, o kaip neteisėtus, desperatiškus veiksmus. Tai buvo daroma nesiskaitant su teisės normomis. Sakyčiau, mes su V.Gailiumi iš tarnybos buvome tiesiog išmesti kaip beteisiai žmonės.

O teismas nutarė, kad tokiems sprendimams nebuvo net menkiausių prielaidų.

Dabar mes įgyjame tas pačias teises kaip prieš išmetimą. Jeigu bus vykdomas teismo sprendimas, nematau jokių kliūčių dirbti. Darbas turi būti tik darbas.

Nuo asmenybių ir asmeniškumų aš atsiriboju.

Bus du pavaduotojai

„Situacija jau išspręsta, V.Giržadas yra darbe ir dirba pavaduotoju”, – vakar rytą BNS patikino K.Jucevičius.

Praėjusių metų vasarį atleidus V.Giržadą iš FNTT direktoriaus pavaduotojo pareigų, į jo vietą pernai liepą buvo paskirtas Šarūnas Rameikis. Taigi vakar šioje tarnyboje buvo du vadovo pavaduotojai.

Bet D.Barakauskas dėl to problemų neįžvelgė. Pasak ministro, jau anksčiau buvo numatyta, kad nuo šių metų pabaigos FNTT direktorius turėtų ne vieną, o du pavaduotojus.

Grįžimą sunkiai įsivaizduoja

K.Jucevičius antradienį teigė dar nesvarstantis, ką darytų, jei kitą savaitę LVAT priims palankų sprendimą ir dėl jo pirmtako V.Gailiaus.

Pastarasis iš pareigų buvo atleistas dėl to, kad nesutiko atleisti savo pavaduotojo V.Giržado.

V.Gailius teismo taip pat prašo grąžinti į tarnybą, bet prisipažino sunkiai įsivaizduojantis savo darbą FNTT: „Įsivaizduokite mane šiandien stovintį šalia generalinio prokuroro Dariaus Valio. Kaip jausčiausi? Šalia tokios nekompetencijos turėti tokį procesinį vadovą. Kai tokia prokuratūra, neįsivaizduoju, kaip žmonėms reikia dirbti.”

V.Gailius, kuris yra Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys, praėjusią savaitę viešai pareiškė, kad D.Valys yra netinkamas eiti generalinio prokuroro pareigas.

Vakar komentuodamas teismo sprendimą dėl V.Giržado parlamentaras išrėžė: „Tai yra didelis žingsnis teisinės valstybės ir konstitucinės sanklodos link ir nedidelis žingsnis suvaldant siautėjančią banditinę saugumiečių gaują.” (LR, BNS, ELTA)

Teismų nepaveikė prezidentės žodžiai

* Prezidentė D.Grybauskaitė pernai yra pareiškusi, kad vidaus reikalų ministras R.Palaitis, panaikindamas leidimus dirbti su slapta informacija FNTT vadovams ir juos atleidęs iš pareigų, pasielgė įstatymų nustatyta tvarka.

* Šalies vadovė yra sakiusi, kad po patikrinimo poligrafu ant abiejų FNTT vadovų krito įtarimų šešėlis, o teisėsaugos institucijų vadovų reputacija neturi kelti jokių abejonių.

* Tačiau iš pradžių Vilniaus apygardos, o vėliau Vyriausiasis administracinis teismas konstatavo, kad Vidaus reikalų ministerija nepateikė įrodymų, kurių pagrindu turėtų būti nustatyta, jog V.Giržado asmeninės bei dalykinės savybės patvirtintų nepatikimumą ir negalėjimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.

* Teismas pabrėžė, kad poligrafo išvada yra tik papildoma informacija ir jokiu būdu negali būti esminė, kuria remiantis panaikinamas leidimas dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.