D.Grybauskaitė skeptiškai vertina FNTT vadovų reputaciją

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pripažino, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų Vitalijaus Gailiaus ir Vytauto Giržado atleidimas buvo procedūriškai neteisėtas, tačiau šalies vadovė vis tiek skeptiškai vertina jų reputaciją.

Pasak D.Grybauskaitės, faktas, kad melo detektoriai parodė nepalankius FNTT vadovams rezultatus, vis dar išlieka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasak D.Grybauskaitės, faktas, kad melo detektoriai parodė nepalankius FNTT vadovams rezultatus, vis dar išlieka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 19, 2013, 11:15 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:13 AM

„Teismai sprendė atleidimo procedūrinius klausimus. Jeigu yra toks sprendimas, kad jie buvo grąžinti į darbą, vadinasi, buvo padaryti procedūriniai pažeidimai. Čia tenka atsakomybė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) juristams“, - ketvirtadienį sakė Prezidentė.

Vis dėlto, pasak D.Grybauskaitės, faktas, kad melo detektoriai parodė nepalankius FNTT vadovams rezultatus, vis dar išlieka. Prezidentės teigimu, šie parodymai meta šešėlį ant V.Gailiaus ir V.Giržado.

„Dėl melo detektorių parodymų - joks teismas negali panaikinti šių rezultatų. Visada sakiau, kad visų teisėsaugos institucijų vadovai turi būti nepriekaištingos reputacijos. Po to, kai du melo detektoriai dviejose institucijose parodė neigiamą rezultatą vienam iš FNTT vadovų, manau, kad moraliai tas vadovas turėjo pats atsistatydinti“, - sakė D.Grybauskaitė.

Šalies vadovės teigimu, moralinis klausimas dėl tolesnio darbo FNTT jiems vis dar turi būti keliamas.

„Teismas nusprendė, kad jie gali (grįžti į darbą, - ELTA), o moralinės ir kitos priežastys išlieka. Kaip minėjau, melo detektorių parodymų nepanaikins niekas. Taigi šešėlis dėl šių žmonių reputacijos išlieka“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

ELTA primena, kad teismui į darbą sugrąžinus buvusį FNTT direktoriaus pavaduotoją V.Giržadą, tą patį trečiadienį padarė ir VRM. Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas pasirašė įsakymą, kuriuo vidaus tarnybos majoras V. Giržadas grąžintas į eitas FNTT direktoriaus pavaduotojo pareigas.

V.Giržadas buvusio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio sprendimu buvo atleistas 2012 m. vasario 15 d.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, išnagrinėjęs buvusio FNTT direktoriaus pavaduotojo V.Giržado bylą, pirmadienį priėmė nutartį, kuria teisėtomis ir pagrįstomis pripažino Vilniaus apygardos administracinio teismo išvadas dėl pareiškėjui V.Giržadui išduoto leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija panaikinimo nepagrįstumo, jo atleidimo iš pareigų neteisėtumo bei grąžinimo į FNTT direktoriaus pavaduotojo pareigas.

V.Giržadui valstybė turės sumokėti per 100 tūkst. litų siekiančią kompensaciją.

Be V.Giržado, R.Palaitis iš pareigų atleido ir tuometį FNTT vadovą, dabartinį Seimo narį V. Gailių. R.Palaitis tai padarė teigdamas, kad jie nutekino informaciją apie būsimą banko „Snoras“ bankrotą. V.Gailius yra viešai pareiškęs, kad Prezidentė D. Grybauskaitė jam nurodžiusi atleisti V. Gailių.

Dėl V.Gailiaus atleidimo teismas taip pat priims sprendimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.