Lietuvoje ligonių daug, o ligoninių lovos – tuščios

Jeigu jūsų artimasis sunkiai serga ir jam reikia nuolatinės medikų priežiūros, žinokite, kad greitai patekti į ligoninę Lietuvoje ne visada įmanoma, nors dalis ligoninių lovų yra tuščios. Pasirodo, ligoninėms trūksta pinigų, todėl jos riboja pacientų skaičių.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 19, 2013, 10:38 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:21 AM

Kritinė situacija sunkius ligonius slaugančiose gydymo įstaigose paaiškėjo, kai neapsikentę dėl lėšų trūkumo į Seimo Sveikatos reikalų komitetą kreipėsi medikai.

Pasirodo, ligoninės nepriima pacientų, nors tuščių lovų gydymo įstaigose netrūksta.

Vilniaus Vilkpėdės ligoninėje iš 300 lovų neužpildytų paprastai būna apie 40 lovų. Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje iš 200 lovų neužimtų būna apie 30 lovų.

Vilkpėdės ligoninės direktorė Zina Ramanauskienė portalui lrytas.lt patvirtino, kad dėl neigiamo veiklos rezultato pirmąjį šių metų pusmetį dalis lovų pastaruoju metu laikomos tuščios. Į skolas ligoninė įklimpo, nes gydė daugiau žmonių, nei galėjo sumokėti valstybė.

Mirštančius ligonius medikai priima per dieną kitą, o sergantiems Alzheimerio liga slaugos gali tekti palaukti apie mėnesį.

Pasak direktorės, valstybė mirštančių žmonių priežiūrai, kuri kainuoja daug, pinigų duoda vos 10 lovų, nors realiai tokių žmonių yra bent dvigubai daugiau. Į ligoninę vežami paskutines dienas skaičiuojantys onkologiniai ligoniai.

„Paslaugų prieinamumas gyventojams neužtikrinamas, nors eilės yra didelės“, – konstatavo padėtį slaugos ligoninėse trečiadienį svarstę Seimo nariai.

Jie pareikalavo, kad Sveikatos apsaugos ministerija rastų papildomų lėšų tokioms ligoninėms. Politikai norėtų didinti finansavimą mažoms ir rajoninėms ligoninėms, kurios užsiima sunkiai sergančių ligonių slauga. Nepadidinus finansavimo, joms gresia bankrotas.

„Senėjant visuomenei slaugos ir palaikomojo gydymo poreikis nuolat didėja, todėl sveikatos sistemą būtina pritaikyti prie senėjančios visuomenės“, – teigiama Sveikatos reikalų komiteto išvadoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.