„Lietuvą“ išterliojusio vandalo bendraminčiai: „Reikia dar daugiau!“

„Lietuvą“ išterliojęs grafičių piešėjas gali išsisukti visai lengvai. Kino teatro pastato siena buvo ištepta žaibiškai – vilniečiai sugadintą menininko Ernesto Zacharevičiaus kūrinį išvydo trečiadienio rytą. Tačiau policijai įrodyti, kad tai padarė konkretus asmuo, gali būti nelengva - aplink kino teatrą nėra vaizdo kamerų. Be to, šis Vilniaus „bomberis“ pasižymi ne pirmą kartą – sostinė pilna jo piešinių.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Sep 20, 2013, 4:31 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:46 PM

Skel slapyvardžiu save vadinantis tepliotojas prieš vienerius metus milžinišką užrašą buvo palikęs ir ant bankrutavusio banko „Snoras“ pastato. Skel piešinių galima aptikti ne tik Lietuvoje, tačiau ir Didžiojoje Britanijoje bei Airijoje.

„Labai gerai, bet dar reikia daugiau! Būkit budrūs, negailėkit spalvų, būkit mldc pacanai, i'll respect, palaikau! Parodykit, kad gatvės vaikai su virvėm geriau pavaro nei kažkokie hipsteriai su keltuvais!“ – taip apie grafičius ant „Lietuvos“ kino teatro kalba Vilniaus sienų tepliotojai.

Kitas tinklaraštininkas apie tą patį įvykį įspėjo savo draugus: „Liežuviai už dantų.“

„Į policiją nesikreipėme. Manau, kad tuo turėtų pasirūpinti miestas. Pats menininkas žino apie įvykį ir kaip jis pats sakė, kad neteisina tų, kurie sugadino piešinį. Tačiau visuomenės reakcija yra žiauri. Agituojama jį pagauti, sulaužyti rankas ir panašiai. Labai agresyvi reakcija. Pats užrašas yra agresyvus poelgis, todėl nenuostabu, kad reakcija yra lygiai tokia pati“, – sakė festivalio „Vilnius Street Art“, kurio metu ir buvo papuošta teatro siena, vadovė Ūla Ambrasaitė.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato teigimu, kol kas pareiškimas dėl išpaišytos „Lietuvos“ sienos nėra gautas. Jį turi pateikti pastato savininkas.

Paišo ne gatvės vaikėzai

„Visuomenei trūksta proto. Labai paprastas atsakymas, kodėl aš nieko kol kas nedarau. Kol visuomenėje pilna visokiausių rožickų kuriems tai patinka, tol visuomenė ir neturės švarių sienų“, - sakė gerai apverktiną sostinės sienų situaciją žinantis Algis Ramanauskas-Greitai.

Jis pritarė kitų aktyvistų užmojui pagauti „Lietuvos“ kino teatro sienos terliotoją. Tačiau A.Ramanauskas abejoja, kad jiems tai pavyks. A.Ramanauskas tuo įsitikino prieš kelerius metus pradėjęs kovą su grafičių piešėju Solomon.

„Žinote, kaip bus su šia kritine mase? Parėkaus – ir viskas baigsis. Turi praeiti laiko ir turi pasikeisti visuomenės mentalitetas. Nes yra per daug idiotų, kurie sako, kad „ai, čia vaikai paišo“. Ne vaikai čia paišo, o suaugę galvijai, kurie miestui ir privatiems asmenims daro dešimtis tūkstančių litų žalos. Kol nebus priimti atitinkami prokuratūros ir teismų darbo metodai, tol į tai bus žiūrima pro pirštus. Bėda ta, kad prokurorai ir teismai juos paleidžia“, – sakė A.Ramanauskas.

Apibendrindamas grafičių piešėjų gaudynes, anksčiau A.Ramanauskas teigė: „Aš nesitikėjau, kad išjudinsiu tokį padugnyną. Jūs neįsivaizduojate, kokių laiškų gavau, ką man rašė apie mane ir mano šeimą. Tie žmonės yra vandalai, vandališkos ir jų manieros.“

Pasiūlė premiją

Žinomas Lietuvos tinklaraštininkas Mykolas Kleck pasiūlė šimto litų premiją tam, kas suteiks arba suras „Lietuvą“ suniokojusį vandalą. Kol kas Mykolas neatidavė nė vienos šimtinės. Žmonės siunčia tik abstrakčią informaciją.

„Jį surasti nėra sunku. Dar visiškai nesame įsitikinę, tačiau tas asmuo mums jau yra žinomas. Tačiau nėra jokių būdų surinkti įrodymus, kad tai padarė konkrečiai jis. Mano pasisakymas skirtas ne vien jo baudimui. Bjauriausia yra tai, kad užpaišomas kito žmogaus piešinys. Universalaus metodo, kaip sutramdyti terliotojus, negaliu pasakyti. Galima bandyti visiškai uždrausti, ar įrengti daugiau legalių vietų piešimui, tačiau tai neveikia“, – sakė Mykolas.

Iš Mykolo surinktos informacijos, gali būti, kad pats Skel nepiešia. Piešia kitas sukčius, kuris bando sudaryti įspūdį, kad tai Skel darbas. Nors tai gali būti ir netiesa.

„Tikrų įrodymų kol kas nėra. Tik klausimas, ar tų įrodymų pakaks policijai. Mano pasisakymas buvo skambus ir piktas, bet jeigu gautume patikimus duomenis, atiduotume juos policijai“, – sakė tinklaraštininkas.

„Lietuvos“ kino teatro pastatas priklauso bendrovei „Litectus“. Jos vadovas Edvinas Malevskis sakė, kad bandys piešinį atkurti. Jeigu tai nepavyks, siena bus paprasčiausiai uždažyta viena spalva.

„Stengsimės pagerinti vaizdą, kuris yra dabar. Buvo labai gražus darbas, tačiau kažkokiam begalviui niežtėjo rankos“, – nusivylimo neslėpė E.Malevskis. Jis sakė, kad pareiškimo policijai nerašys.

„Ten juk nėra kamerų, tai kam rašyti pareiškimą, kuris gulės stalčiuje? Iš pradžių stengsimės susisiekti su menininku“, – sakė E.Malevskis.

Kentė nuolatines atakas

Vilniaus centre bandelių parduotuvę turintis verslininkas Pranas Blažys su grafičių piešėjais susiduria nuolatos. Jį vandalai net buvo pradėję terorizuoti. Tik uždažius parduotuvės sieną, po kelių savaičių lygiai toje pačioje vietoje atsirasdavo naujos terlionės.

Verslininko karas buvo taip įsibėgėjęs, kad grafičių piešėjas net paliko bandelių parduotuvei skirtą žinutę. Vieną naktį vandalas ant sienos išraitė tokią užrašą: „Atėjau, perdažiau, nugalėjau. Jeigu esate teisi – kovokite, ponia Bandelini!“.

Vėliau siena buvo gražiai išpuošta kitu piešiniu. Nepaisant kelių užrašų, jis nėra visiškai subjaurotas.

„Galvojome, kad suveiks psichologiniai dalykai, ir nepaišys ant kito piešinio. Iš viso esame uždažę sieną apie penkis kartus. Dažymai kainavo apie 600 litų, naujas piešinys – apie 2 tūkst. litų. Blogiausia, kad jie sugadino ir vitrinų langus. Jų neįmanoma nuvalyti, planuojame juos pakeisti, tačiau tai kainuos apie 12 tūkst. litų. Pagavus „piešėją“, jis pats turėtų sutvarkyti sieną. Pamatytų, kiek tai kainuoja. Lygiai tą patį patiria ir aplinkinių kavinių savininkai. Iš tiesų, mes nuo to labai pavargome“, – apmaudo neslėpė P.Blažys.

Verslininkas prisidėtų ir prie piniginės premijos žmonėms, kurie pričiuptų sienų terliotojus.

Vilniaus miesto savivaldybė valo terliones nuo jai nuosavybės teise priklausančių pastatų ir statinių, kurie neturi šeimininkų. Praėjusiais metais iš viso nuvalyta 420 kv.m., šiemet – 949 kv.m. plotas. Bendra darbų suma kainavo apie 38 tūkstančius litų.

Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas trečiadienį viešai paragino ką nors žinančius atskleisti tepliotojo pavardę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.