Sergantieji vėžiu jau beldžiasi į dvasinės pagalbos centro duris

„Prireikė labai daug laiko, kol įtikinome politikus, kad tai nebus dar viena ligoninė“, - pripažino pranciškonas brolis Astijus Kungys, penktadienį Klaipėdoje pašventinęs duris atvėrusį Švento Pranciškaus onkologijos centrą. Tai tik dalis grandiozinio projekto, kuris bus baigtas po kelerių metų. Tačiau nuo šiol šiaurinėje miesto dalyje, netoli didžiųjų ligoninių statomas kompleksas teiks informaciją ir Meno terapijos paslaugas vėžiu sergantiems žmonėms ir jų artimiesiems.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Sep 20, 2013, 6:44 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:35 PM

Pirmąjį tokio pobūdžio pagalbos centrą šalyje kuriantys klaipėdiečiai jau dabar sulaukia daug ligonių ir jų šeimų narių skambučių. Žmonės teiraujasi, kada galės atvykti pasisemti dvasinių jėgų sunkiai kovai su mirtina liga.

Informacijos ir meno terapijos centre jaukiai įrengti muzikos, šokio, rankdarbių terapijos kabinetai. Čia vyks užsiėmimai, stiprinantys dvasinę ligonių sveikatą.

Didžiojoje dalyje būsimojo centro teritorijos vis dar šeimininkauja darbininkai ir statybinė technika - statomas vienuolynas, šalia kyla dar vienas statinys, kuriame ilsėsis ir jėgų semsis chemoterapiją ir radioterapiją iškentę ligoniai. Centro kūrėjai pastebi, kad su vėžiu kovojantys žmonės po organizmą alinančios chemoterapijos grįžę į namus neturi galimybės pabūti sterilioje aplinkoje, čia jiems tokia galimybė bus suteikta.

Vėžio diagnozę kasmet Lietuvoje išgirsta apie 17 tūkst. žmonių. Pripažįstama, jog mūsų šalyje onkologiniams pacientams nėra užtikrinama psichologinė ir dvasinė pagalba. Šią spragą žada užpildyti kuriamas Šventojo Pranciškaus onkologijos centras.

Padėti nepalūžti kovojant su vėžiu ligoniams padės visas būrys specialiai apmokytų savanorių, taip pat vienuoliai. Pacientams ir jų artimiesiems centre bus suteikta galimybė už nedidelį čia apsistoti.

Būsimojo centro pastatų kompleksą iš abiejų pusių supa pušynai, tikimasi, kad gamtos prieglobstyje sergantieji pasijus lengviau.

„Pacientui pranešama diagnozė ir pasakoma, kad po šešių mėnesių pradės gydymą, ką jam daryti visus tuos mėnesius? Pasinaudoję britų, amerikiečių patirtimi nusprendėme įkurti dienos centrą, kurio pagrindinė misija – teikti dvasinę pagalbą sergantiesiems ir jų artimiesiems. Kaip paaiškėjo, tokios pagalbos ne mažiau nei vaistų reikia mūsų žmonėms“, - kalbėjo Šv. Pranciškaus onkologijos centro projekto iniciatorius brolis Benediktas - Sigitas Jurčys.

Onkologijos centro įkūrėjai pabrėžia, jog centre nebus teikiama medicininė pagalba, čia atvykę ligoniai ir jų artimieji gaus psichologinę ir dvasinę pagalbą.

Centro įkūrėjai jau sudarė sutartį su Klaipėdos universitetine ligonine dėl informacijos teikimo ligoninėje besigydantiems žmonėms. Ateityje numatoma bendradarbiauti ir su kitomis gydymo įstaigomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.