Užkliuvote už kuolo? Sveiki atvykę į Vilnių!

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Sep 21, 2013, 10:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:18 PM

Tose nuotraukose – dešimtys sostinėje stūksančių stulpų ir kuolų, kurių paskirtis protu nesuvokiama. Kiti likę dar nuo sovietmečio, lyg sąžinės priekaištas.

Stulpai ir kuolai liudija, kad mes dar neatitrūkę nuo žemės. Juk kam kuolas naudojamas kaime? Gyvuliui pririšti. O kuo mušasi kaimo jaunimas iš šokių grįždamas? Tvorų žiogriais.

Vilniuje tokių sunkiai surasi, bet kuolų pasodintiems medžiams prilaikyti daugybę. Juos ir rauna jaunieji vilniečiai, kad nugarą vienas kitam pašventintų.

Juokas juokais, bet visa tai penkerius metus fotografavęs vilnietis priėjo išvadą – miesto valdžia nepadarė nieko, kad miestas būtų saugesnis, kiekviename kampe nekyšotų vamzdžių ar aptrupėjusių armatūros gabalų.

Kasdien matydamas surūdijusį stulpą, ant kurio kabojo sovietinės Lietuvos vėliava, nesusimąstai, kad jam čia – ne vieta, kad jis darko miesto veidą. Kaip ir metaliniai griaučiai, ant kurių kadaise buvo pritvirtinta pašto dėžutė.

Stulpų ir kuolų ne tik nemažėja. Jie, anot vilniečio, dauginasi lyg tarakonai. Pavyzdžiui, kelininkai nusuko kelio ženklą, o stulpas taip ir liko stirksoti. Matote, jį sunku iš žemės išrauti. O jeigu stulpą kelininkai ir nupjauna, jo galas lieka kyšoti iš žemės. Kiek Vilniuje yra šaligatvių su tokiais pavojingais kyšuliais? Daugybė.

Daugiabučių kaimynų karuose miestas taip pat nieko nelaimi. Atvirkščiai – pralaimi. Kovodami dėl kiekvienos žemės pėdos automobilių aikštelėse, pergalę tų namų gyventojai žymi taip pat kuolais, kuoleliais, armatūros gabalais ir net pamatų blokais.

Kieme radęs naują kuolą ne vienas vilnietis kreipiasi į savivaldybę: jeigu jau kaimynas taip vietą savo automobiliui pasižymėjo, gal ir aš galiu kuolą įbesti?

Nors visi užtvarai, atitvarai nelegalūs, savivaldybė labai retai juos naikina ir pjausto. Juk kiekvienas atvykimas į daugiabučio kiemą sukelia protestų bangą, demonstraciją ar mitingą.

Arba betoninės suolų kojos. Kiek jų stirkso vadinamuosiuose miegamuosiuose rajonuose? Nulupo chuliganai medines suolų lentas, negi miesto tvarkytojai nupjaus ir betonines kojas? Ne, čia pat jie pastato naują suolą. Ir tokių nuotraukų vilnietis savivaldybei įteikė ne vieną.

Vyras, savivaldybei padovanojęs stulpų ir kuolų nuotraukų kolekciją, įžvelgia ir rimtesnę problemą.

Jis įsitikinęs, kad peržvelgus gatvėse patiriamų traumų statistiką, Vilnius būtų lyderis. Deja, niekas rimtai neskaičiavo, kiek vilniečių kasmet susižaloja užkliuvę už visokiausių iš po žemės kyšančių stulpelių ir vamzdžių.

Šios kliūtys pavojingos ne tik pėstiesiems, bet ir dviratininkams. O kiek mamų su vežimėliais yra už jų užkliuvusios?

Ką siūlo stulpų ir kuolų pro akis nepraleidžiantis vilnietis? Griebti pjūklus ir kastuvus, kad Vilnius taptų saugesniu miestu. O paskui, kai lengviau atsikvėpsime, jis žada surengti nuotraukų parodą, kad primintų, koks kadaise stulpais ir kuolais buvo apaugęs Vilnius.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.