Pagrobta mergina, bagažinė, pagalbos skambutis ir laiminga pabaiga

Ką galėjo padaryti smulkutė septyniolikametė panevėžietė, šeštadienio naktį patekusi į monstrų puotą? Dvikojų žvėrių, kurie buvo ką tik pakilę iš dvokiančios Panevėžio „Duobės“ aludės. Į bagažinę užtrenkta dviejų pabaisų auka turėjo mobiliojo ryšio telefoną ir skambino. Ieškojo pagalbos. Nesulaukė. Lietuvos žmonės - priblokšti. Apie tai jie kalba namuose, mokyklose, darbe. Dažnam išsprūsta: „Siaubo filmas“. Ir jie teisūs.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Pučėta

Sep 24, 2013, 10:39 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:17 PM

Tai velniškai primena šiųmetį režisieriaus Brado Andersono filmą „Pagalbos šauksmas“ (angl. „The Call“) su Holivudo žvaigžde Halle Berry.

Oskaro laureatė šiame JAV trileryje vaidina darbuotoją, kuri atsiliepia į moksleivės pagalbos šauksmą. Moksleivės, kuri guli užtrenkta automobilio bagažinėje, o prie vairo sėdintis nusikaltėlis ketina paauglę išniekinti ir nužudyti. Prieš tai jis jau nužudė vieną jauną šviesiaplaukę.

Filmo kūrėjai norėjo parodyti, kokia išradinga ir sumani gali būti telefonu 911 atsiliepianti operatorė. Tokia, iš kurios galėtų pasimokyti viso pasaulio gelbėjimo tarnybų darbuotojai. O galbūt ir mergina, prieš savo valią atsidūrusi mašinos bagažinėje.

„Kvėpuokite. Turite išlikti rami, susitvardyti, įveikti paniką“, - skambučius priimanti profesionalė tą patį pataria ir plėšiko užspeistai merginai, ir moteriai, kurią namuose išgąsdino šikšnosparnis.

Nors kaip sunku kartais būna šio patarimo laikytis pačiai operatorei. Ypač kai žinai, kad auką nuo žudiko skiria tik tavo balsas.

Halle Berry įkūnyta veikėja Džordan suklysta. Klaida kainuoja gyvybę. Bet herojus filmuose visada turi antrą šansą, ar ne? Juk aplink susispiečia daug kitų veikėjų, kurie juo tiki, padeda ir myli. Su tokiais nesunku ištverti net penktadienio vakarą. „O kas būna penktadienio vakarą?“, - klausia viena iš mokinių. Iš H.Berry lūpų nuskamba atsakymas: „Prasiveria pragaro vartai“.

Pasirodo, ir Los Andžele, ir Panevėžyje galioja tie patys dėsniai - penktadienis yra penktadienis. O šėlsmas gali tęstis iki šeštadienio paryčių. Ir baigtis degančiu automobiliu su mergina viduje.

Sunku įsivaizduoti, kaip dabar jaučiasi Bendrojo pagalbos centro darbuotojai, kurie tą rytą kalbėjosi su jaunąja į mirtį vežama Dembavos gyventoja. Ar BPC yra psichologas, kuris padeda šalinti slogutį?

Dūzgiančiame Los Andželo 911 tarnybos avilyje toks specialistas yra. Tikriausiai ne vienas. Užtat po vienos skaudžios nesėkmės filmas „Pagalbos šauksmas“ tęsiasi toliau.

Gavusi antrą progą Džordan veikia tiksliai lyg kalbantis šveicariškas laikrodis. „Koks filmas tau labiausiai patinka? „Sunokusios pamergės“?! Puiku! Aš jį taip pat dievinu ir mes kartu būtinai į jį nueisim! O koks tavo zodiako ženklas? Ožiaragis! Aš taip pat ožiaragis! Ar žinai, kad visi ožiaragiai yra gimę kovoti?“, - iš šono šie pagalbos tarnybos darbuotojos klausimai gali pasirodyti kvaili, tačiau veikėja iš tikrųjų rūpi ne astrologija. Ji siekia nuraminti į nelaimę pakliuvusią merginą.

Aprimusi auka pareigūnams gali geriau pastebėti aplinkos detales, pateikti daugiau informacijos ir priimti geresnius sprendimus.

Nesvarbu, kad telefonas neleidžia iškart nustatyti merginos buvimo vietos. Nesvarbu, kad bagažinės neįmanoma atidaryti iš vidaus. Visada galima rasti kitą išeitį.

Būdama bagažinėje „Pagalbos šauksmo“ belaisvė sugeba išspirti automobilio žibintą ir ima mojuoti iš paskos važiuojantiems vairuotojams. Ją netrukus pastebi ir policijai praneša greta važiuojanti vairuotoja. Bėda, kad kartais piliečiai pasišauna nudirbti policijos darbą ir viską sumauna. Žmonės, nebūkite abejingi, bet leiskite dirbti profesionalams! Ypač, kai situacija yra gyvybės ir mirties klausimas.

Pakliuvus į nelaimę jums gali praversti viskas, kas pakliūva po ranka. Bet koks įrankis, net skardinė dažų. (Norite daugiau? Pažiūrėkit, kaip su iššūkiais susidoroja ponas Gryllsas „Discovery“ laidoje „Žmogus prieš gamtą“).

Tačiau būna (net Amerikoje), kad į orą pakilęs sraigtasparnis negali padėti rasti pagrobtosios.

Net Holivudo filmuose pasitaiko ne visagalės policijos. Tokios, kuri iš kaminų dūmų ir vėjo šiurenimo krūmuose negali nustatyti, kur važiuoja įtariamasis. Tada nusikaltėlio aukai tenka toliau kapanotis pačiai.

Jeigu jau taip atsitiko, labai pareigūnams perduoti kuo daugiau informacijos apie savo skriaudiką. Siūlo galu gali tapti menkiausia detalė. Kokia nusikaltėlio apranga? Koks amžius? Veidas? Ūgis? Koks jo automobilis?

Galiausiai, kur jis važiuoja - greitkeliu ar miesto gatve (apie tai galima nuspręsti iš mašinos greičio ir garsų aplink)?

Apgalvoti merginos veiksmai filme priverčia grobiką nervintis. Jis tampa labiau pastebimas aplinkiniams, palieka pėdsakų. Kai nusikaltėlis nervinasi, didėja klaidos tikimybė. O nusikaltėlių klaidos policijai padeda juos susekti.

Galbūt būdama „Volkswagen Passat“ bagažinėje žibintą galėjo iškrapštyti ir panevėžiečių auka? Bet ar jos ranką ankstų šeštadienio rytą būtų kas nors pastebėjęs? Ar kiti vairuotojai būtų supratę, kad tai - pagalbos šauksmas, o ne „prikolas“?

O kaip būtumėte pasielgęs jūs, kuris neatsispiria pagundai šviesomis įspėti vairuotojus, kai netoliese pamato policijos ekipažą? Toks suokalbiškas mirktelėjimas nepažįstamajam - giliai pasąmonėje slypinčios neapykantos savo policijai, valstybei, pasauliui ženklas. Neapykantos, kuri šeštadienį gyvą sudegino jūsų dukrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.