Dar vienas žmogus pareiškė, kad buvo kalinamas CŽV kalėjime Lietuvoje

Visuomeninė organizacija „Amnesty International“, Žmogaus teisių stebėjimo institutas ir Londone įsikūrusios organizacijos „Reprieve“ bei „Redress“ kreipėsi į Lietuvos generalinę prokuratūrą dėl Mustafa al-Hawsawi galimo neteisėto kalinimo Lietuvoje. Trečiadienį spaudos konferencijoje šių organizacijų atstovai žurnalistams pristatė kreipimąsi į prokuratūrą, kuriame įvardyti ir kreipimosi motyvai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-09-26 11:05, atnaujinta 2018-02-21 19:04

Įtariama, kad M.al-Hawsawi galėjo būti atgabentas į Lietuvą ir slapta kalinamas vykdant JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) slaptų sulaikymų ir ypatingųjų perdavimų programą. 

„Lietuva pirmininkauja Europos Sąjungos (ES) Tarybai, todėl ji turėtų rodyti pavyzdį ir atnaujinti tyrimą dėl JAV CŽV slaptų sulaikymų ir ypatingųjų perdavimų programos įgyvendinimo Lietuvoje“, – sakė „Amnesty International“ pareigūnė Natacha Kazatchkine.

„Lietuva dėl galimos CŽV programos 2009 metais pradėjo parlamentinį tyrimą, o vėliau 2010 metais prokuratūra – ikiteisminį tyrimą, kuris buvo nutrauktas 2011 metais.

Daug sveikinimų tarptautinėje erdvėje sulaukęs žingsnis – pradėti parlamentinį – baigėsi itin nesėkmingai“, – sakė „Amnesty International“ kovos prieš terorizmą ir žmogaus teisių ekspertė Julia Hall.

Kritikuoja Lietuvą dėl nutraukto tyrimo

Tarptautinių organizacijų atstovai kritikuoja Lietuvą už tai, kad ji atsiribojo tylos siena, ir nebereaguoja į raginimus tęsti pradėtą darbą ir atnaujinti tyrimą dėl Lieutvoje veikusios CŽV slaptų sulaikymų ir ypatingųjų perdavimų programos.

M.al-Hawsawi yra vienas iš vadinamųjų „aukštos vertės suimtųjų“ (AVS), kurie CŽV buvo suimti, gabenti per įvairių valstybių sienas ir be teismo kalinti slaptuose sulaikymo centruose, kurių vienas, kaip įtariama, veikė ir Lietuvoje.

Tarptautinės ir Europos institucijos bei pareigūnai pripažino, kad šių kalinių atžvilgiu CŽV taikyti tardymo metodai prilygo kankinimams, žiauriam ir nežmoniškam elgesiui, draudžiamam tarptautinės teisės.

„Manoma, kad keletas AVS Lietuvos teritorijoje buvo laikomi nuo 2004 m. rugsėjo iki 2006 m. rugsėjo. Prie tokios išvados priėjo ir didžiulis būrys tarptautinių ir regioninių organizacijų.

Šiuos įtarimus sustiprino ir neseniai atrasta informacija apie skrydžių maršrutus, sudaranti pagrindą rimtoms prielaidoms apie suimtųjų gabenimą į ir iš Lietuvos“, – rašoma organizacijų kreipimesi į generalinį prokurorą Darių Valį, kurio kopija pridedama ir šalies prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto patarėja teisės ir politikos klausimais Meta Adutavičiūtė įsitikinusi, kad CŽV vykdyta slaptų sulaikymų ir ypatingųjų perdavimų programa, kurią įgyvendinant buvo sulaikomi ir kalinami asmenys  – prilyginama priverstiniams dingimams, kurie yra autoritarinių, bet ne demokratinių valstybių metodai.

ET pripažįsta, kad reikia atnaujinti tyrimą

Europos Taryba pripažįsta, kad ši skrydžių informacija yra tvirtas pagrindas iš naujo pradėti tyrimus dėl galimo Lietuvos įsitraukimo į CŽV ypatingųjų perdavimų ir slaptų kalinimų programą. Prašyme pradėti ikiteisminį tyrimą remiamasi viešų duomenų analize – Europos ir tarptautinių organizacijų atliktais tyrimais bei duomenimis apie CŽV lėktuvų skrydžius.

„Informacijos analizė suteikia pagrindo manyti, kad M.al-Hawsawi Lietuvoje galėjo būti slapta kalinamas nuo 2004 metų kovo iki 2006 metų rugsėjo“, – spaudos konferencijoje kalbėjo organizacijų atstovai.

Buvo kalinamas Lietuvoje

M.al-Hawsawi yra Saudo Arabijos pilietis, JAV Karinės komisijos Gvantaname teisiamas dėl jam pateiktų kaltinimų, už kuriuos yra numatyta mirties bausmė. M.al-Hawsawi kaltinamas prisidėjęs prie 2001 metų rugsėjo 11 d. išpuolių JAV, atliekant komunikacijos organizatoriaus ir apskaitininko funkcijas.

Su REDRESS susisiekė M.al-Hawsawi advokatas Gvantaname ir jo vardu paprašė imtis teisinių priemonių dėl galimų pažeidimų, įvykdytų slapto kalinimo metu.

M.al-Hawsawi ir jam skirtas kariuomenės advokatas neturi galimybės dalyvauti teisminiuose procesuose kitose valstybėse ar tarptautiniuose teismuose dėl itin griežto slaptumo režimo.

Bet kokia M.al-Hawsawi, o taip pat ir jo advokato šiuo klausimu turima informacija yra automatiškai įslaptinama kaip aukščiausio lygio JAV valstybės paslaptis ir prieinama tik tiems, kurie turi leidimą su ja susipažinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.