Baltijos ir Šiaurės šalys: Sirijoje būtinas politinis sprendimas

Lietuva ir dar septynios Baltijos

Lietuva ir dar septynios Baltijos ir Šiaurės valstybės paragino Sirijos konfliktą spręsti diplomatinėmis priemonėmis.<br>AP nuotr.
Lietuva ir dar septynios Baltijos ir Šiaurės valstybės paragino Sirijos konfliktą spręsti diplomatinėmis priemonėmis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 27, 2013, 3:17 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:41 PM

„Vienintelis karo Sirijoje sprendimas yra politinis. Tik per diplomatiją galime išsaugoti Sirijos suverenitetą ir vienybę bei padėti pamatus tiek ilgalaikei taikai, tiek laisvei, demokratijai ir teisės viršenybei, kurios nusipelno Sirijos žmonės“, - sakoma bendrame aštuonių valstybių pareiškime.

Šį pareiškimą Niujorke vykusiame Sirijos žmonių draugų grupės ministrų lygio susitikime su Sirijos opozicijos prezidentu Ahmadu al Jarba perskaitė Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas.

Sirijos opoziciją palaikančią vadinamąją Sirijos draugų grupę sudaro 11 valstybių, tarp kurių - JAV, Prancūzija, Didžioji Britanija, Turkija, Kataras.

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM), šios grupės susitikime su Ahmadu al Jarba dalyvavo Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, JAV valstybės sekretoriumi Johnas Kerry, Europos, Artimųjų Rytų ir Lotynų Amerikos šalių užsienio reikalų ministrai.

Lietuvos, Latvijos, Estijos, Danijos, Islandijos, Norvegijos Suomijos ir Švedijos užsienio reikalų ministrų kreipimesi, kurį perdavė Lietuvos URM, taip pat reiškiamas ypatingas susirūpinimas humanitarine situacija Sirijoje ir kaimyninėse šalyse.

„Šiaurės ir Baltijos šalys suteikė reikšmingą humanitarinę pagalbą Sirijos žmonėms ir šio regiono šalims, kurios dosniai laikė savo sienas atviras. Mūsų šalys pasiruošusios tęsti šią paramą ir ragina kitas likti įsitraukusias“, - sakoma kreipimesi.

Jame taip pat pabrėžiama, kad pirmiausia pareiga už tai, kad nebūtų pažeidinėjamos žmonių teisės, išnaudojami vaikai ar daromi seksualinio pobūdžio nusikaltimai, tenka Sirijos valdžiai.

Be to, išsakomas palaikymas cheminių ginklų likvidavimo operacijai, dėl kurios susitarė Rusija ir Jungtinės Valstijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.