Lietuvos teismas išteisino M.Campbellą ginklų prekybos byloje

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį „Tikrosios Airijos respublikonų armijos“ byloje priėmė  Airijos piliečiui palankų sprendimą. Apeliacinio teismo teisėjui paskelbus nuosprendį, airis iš teismo pastato išėjo laisvas. Apeliacinis teismas išaiškino, kad M.Campbello veiksmuose nebuvo baudžiamojo nusikaltimo sudėties. Buvo panaikintas ankstesnis Vilniaus apygardos teismo sprendimas nuteisti M.Campbellą 12 metų laisvės atėmimo bausme.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2013-10-02 14:55, atnaujinta 2018-02-21 13:53

Teismas pareiškė, kad Jungtinės Karalystės ir Lietuvos institucijos nepateikė duomenų, kurios paneigtų gynybos argumentus, jog kaltinamasis veikė išprovokuotas. Teisėjas pareiškė, kad valstybės institucijos nesugebėjo pateikti įrodymų, kurie paneigtų teiginius, kad M.Campbellas veikė išprovokuotas MI5 agentų. 41 metų airis išleistas teismo salėje.

Teisėjo teigimu, nebuvo galimybės visapusiškai išnagrinėti bylos dėl to, kad Didžiosios Britanijos ir Airijos institucijos atsisakė bendradarbiauti su Lietuvos teismais ir prokuratūra.

Atvesdintas vyras teisėjo žodžių išklausė ramiai. Airis prieš paskelbiant sprendimą buvo visiškai ramus, jo nesutrikdė ir didelis žiniasklaidos dėmesys. M.Campbellui prieš teisėjui pradedant kalbėti, buvo nuimti antrankiai.

Baigęs skaityti išteisinamąjį sprendimą, teisėjas paklausė, ar M.Campbellas suprato, kas jam ką tik buvo pasakyta. Išgirdęs žodžius „paleisti į laisvę iš posėdžių salės“ Airijos pilietis nušvito iš džiaugsmo.

„Aš esu labai laimingas“, - paklaustas kaip jaučiasi išklausęs nuosprendį, atsakė Airijos pilietis. Išklausęs teisėjo žodžius, M.Campbellas pagaliau parodė emocijas ir neslėpė šypsenos, bei džiaugsmo. Jis žada skristi į Airiją.

„Grįšiu kaip įmanoma greičiau“, - nusišypsojo M.Campbellas.

„Jo laisvė dabar niekaip nėra varžoma. Iš tiesų su teismo motyvais nenorėčiau sutikti. Situacija yra ir buvo sudėtinga, aš asmeniškai su teismo motyvu, kad jis buvo išprovokuotas daryti nusikalstamas veikas, nesutikčiau. Vien dėl to, kad dar iki jo atvykimo į Lietuvą, jis su slaptuoju agentu (Jungtinės Karalystės slaptosios tarnybos MI5 agentu. - Red.) nekontaktavo“, - iš posėdžių salės išėjęs sakė prokuroras Gedgaudas Norkūnas.

„Vilniaus apygardos teismas gynybos pateiktų argumentų visiškai neanalizavo ir nevertino. Apeliacinis teismas išanalizavo kodėl Vilniaus apygardos teismo nuosprendis buvo neteisėtas ir nepagrįstas“, - sakė M.Campbello advokatė Ingrida Botyrienė.

Teismo sprendime buvo išaiškinta, kad nebuvo rasta jokių duomenų, kad M.Campbellas būtų tiesiogiai susijęs su kokia nors Didžiosios Britanijos ar Airijos teroristų grupuote. Anksčiau šių šalių teisėsaugai M.Campbellas nebuvo žinomas. Airijos pilietis M.Campbellas net neketino vykti į Lietuvą, juolab vykdyti nusikalstamų veiklų. Esą anksčiau M.Campbellas net nežinojo kur yra Lietuva, ją painiojo su Ukraina.

Naująjį sprendimą galima skųsti kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Neigė kaltinimus

Rugpjūčio pabaigoje tardamas paskutinį žodį nuteistasis M.Campbellas neigė ryšius su teroristine laikoma organizacija ir tikino, kad byla paremta neteisėta britų slaptosios tarnybos MI5 veikla Airijoje.

Teismo nuosprendį buvo apskundęs ir prokuroras - jis prašė 12 metų laisvės atėmimo bausmę pailginti ketveriais metais.

Airijos pilietis buvo nuteistas dėl kelių skirtingų nusikaltimų - paramos teroristinei grupei, neteisėto ginklų laikymo ir pasikėsinimo tiekti kontrabandą.

M.Campbellas Vilniuje suimtas 2008 metų sausį, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento.

Viename teismo posėdyje prokuroras yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad M.Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

Tikroji Airijos respublikonų armija“ priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.