Kam prilygs nauja Seimo vadovė: I.Degutienei ar B.Vėsaitei?

Naujajai Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei bendražygiai linki tapti tokiai pat autoritetingai, kokia buvo Seimui praėjusią kadenciją vadovavusi Irena Degutienė. Tačiau apžvalgininkai pastebi, kad L.Graužinienei reikia dar daug mokytis. Kitu atveju ji kritikų greitai bus sumalta į miltus ir galės lygiuotis su pajuoką kėlusia buvusia ūkio ministre Birute Vėsaite.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 7, 2013, 12:29 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:12 AM

Kandidatės į Seimo pirmininkus prisistatymas iš Seimo tribūnos praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose sukėlė patyčių ir juoko bangą, o kai kurios frazės virto anekdotais. Interneto komentatoriai vėl prisiminė prieš kelis mėnesius Lietuvą juokinusią buvusią ūkio ministrę B.Vėsaitę.

„Pradžia buvo tikrai labai prasta. Dabar visi žiūrės ir lauks, kada ji vėl suklys arba nusišnekės. Taip pasirodžius taps labai sunku būti įtakinga politike“, – pirmąjį L.Graužinienės kaip Seimo vadovės pasirodymą komentavo portalo lrytas.lt kalbinti ekspertai.

Pirmas pasirodymas – silpnas

Viešųjų ryšių agentūros „Bosanova“ vadovas Kristinas Taukačikas pirmiausia pastebėjo, kad tarp žurnalistų, politikos apžvalgininkų ir kitų įtakingų viešosios nuomonės formuotojų L.Graužinienės pasisakymas sukėlė juoko ir patyčių bangą. O tai gali reikšti labai pavojingos tendencijos pradžią.

„Labai svarbus yra pirmo įspūdžio efektas. Tuomet žmonės susidaro pirmąją nuomonę, kurią vėliau labai sunku pakeisti. L.Graužinienės kalba Seime jos įvaizdžiui buvo didelis minusas, kuris išliks ilgam laikui“, – kalbėjo komunikacijos ekspertas.

L.Graužinienė kreivą įvaizdį turi po praėjusių prezidento rinkimų, per kuriuos žmonės labiau aptarinėjo jos staiga pasikeitusią šukuoseną ar sukneles, o ne rinkimų programą. K.Taukačikas sako, kad rimtai pasirodžiusi per Seimo vadovo rinkimus, L.Graužinienė galėjo nubraukti visą istoriją, pagerinti savo reputaciją, tačiau šios progos neišnaudojo.

„Dabar žurnalistai ar kiti aštrią plunksną turintys žmonės lauks, kol ji vėl paslys. Ją jau pradeda lyginti su buvusia ūkio ministre B.Vėsaite. Toks požiūris sumažina galimybes turėti gerą autoritetą, bet viskas yra įmanoma. Vienas iš didžiausių iššūkių L.Graužinienei bus susitvarkyti su naujai užgulusia atsakomybe ir dėmesiu. Tam reikia didelės politinės patirties, reikia būti daug kartų muštam ir vėtytam. Kol kas jos politinis svoris ir patirtis neleidžia tikėtis, kad jai bus lengva. Ji bus po padidinamuoju stiklu. Kiekvienas jos paslydimas bus tiražuojamas. Toks požiūris suteikia mažai šansų“, – mano komunikacijos specialistas.

Imsis motinos vaidmens?

Politinės komunikacijos specialistas Andrius Šuminas mano, kad L.Graužinienė dėl savo aktyvumo ir noro ginti Darbo partijos interesus bus kur kas labiau matoma ir žinoma nei buvęs Seimo vadovas Vydas Gedvilas. Tačiau jis nemano, kad reitingų lentelėse naujoji parlamento vadovė pajėgs konkuruoti su šiuo metu populiariausiais politikais.

„L.Graužinienė taiko į politikės „motinos“ nišą, kuri tapo laisva, kai į Europos Parlamentą buvo išrinkta Vilija Blinkevičiūtė. Šią taktiką naudojo ir buvusi Seimo vadovė Irena Degutienė“, – teigė A.Šuminas, pastebėjęs, kad prisistatydama Seimui L.Graužinienė bandė save pateikti kaip jautrią moterį.

Vis dėlto Seimo vadovės retorika komunikacijos specialistui nepadarė didelio įspūdžio. Esą panašiai ji kalba jau daugybę metų, kai dirbo Seime, kandidatavo į prezidento postą. Tąkart ji rinkėjų neįtikino, todėl dabar tapti reitingų lydere taip pat bus sunku.

A.Šuminas pabrėžė, kad I.Degutienė ir L.Graužinienė yra skirtingo lygio politikės. Užimamos pareigos dar nieko nereiškia. Visų pirma, I.Degutienė vadovaudama Seimui turėjo didesnę politinę patirtį, antra, skyrėsi visuomenės požiūris į ją ir naująją Seimo vadovę.

„Visi kalba, kad L.Graužinienė yra Viktoro Uspaskicho statytinė. To nusikratyti jai nepavyks. Tuo tarpu I.Degutienė buvo laikoma savarankiška politike“, – priminė specialistas.

A.Šuminas taip pat pastebėjo, kad socialiniuose tinkluose iš L.Graužinienės imama šaipytis. Jis pripažįsta, kad naujoji Seimo pirmininkė yra tinkama figūra pašaipoms, tačiau mano, kad ji nebus tiek daug pajuokiama kaip B.Vėsaitė.

„B.Vėsaitė ir L.Graužinienė yra skirtingo tipo moterys. Seimo vadovė yra atviresnė, paprastesnė draugiškesnė. Ji netaps tokio puolimo objektu, kokia buvo B.Vėsaitė. Pastaroji netinkamai reagavo į kritiką ir pajuoką, o kai pradedi pykti ir nervintis, tai tas pašaipų ratas užsisuka dar labiau“, – pastebėjo mokslininkas.

Reitingai dar maži

Gyventojų nuomones tiriančios sociologinių apklausų bendrovės „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys gali išvardyti daug Seimo vadovų, kurie nebuvo žinomi ar populiarūs: Viktoras Muntianas, Vydas Gedvias, Arūnas Valinskas, iš dalies Artūras Paulauskas. Taigi gautas postas dar negarantuoja šlovės.

„I.Degutienė iš tiesų yra charizmatiška. Ji buvo populiari per pastarąją ekonominę krizę, per 1999 m. krizę, nors laikai išties buvo nelengvi“, – pastebėjo V.Gaidys.

Praėjusį mėnesį paklausti, koks politikas geriausiai atstovauja jų interesams, L.Graužinienę, kai ji dar neužėmė svarbių postų, rinkosi apie 0,5 proc. apklaustųjų. Panašų reitingą prieš tapdama Seimo vadove turėjo ir I.Degutienė. Taigi šioje srityje startinės pozicijos yra lygios.

„Seimo pirmininkui yra lengviau būti populiariam, nes šios pareigos nėra tokios atsakingos, kaip premjero, jis dažnai išvengia nepopuliarių sprendimų priėmimo“, – kalbėjo „Vilmorus“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.