Peštynėse dėl milijonų prireikė ir prokurorų

Europos Sąjungos pinigai, už kuriuos informuojama apie Briuselio paramą Lietuvai, kelia didžiulį šurmulį. Kyšininkavimu apkaltintas žemės ūkio viceministras „darbietis” Rytis Šatkauskas davė grąžos – kreipėsi į prokurorus dėl šmeižto, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

Oct 9, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:31 AM

TV3 televizija, kuri rodo nemažai laidų apie ES paramą kaimui ir žemės ūkiui, paskelbė neva sensacingą įrašą.

Siužete užsimenama apie tai, kad sutartis su Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) turintys tarpininkai, padedami verslininko Gintaro Kaminsko, turi sumokėti R.Šatkauskui pusę milijono litų.

Tokiu atveju esą būtų išsaugota teisė iki šiol viešinimo paslaugas teikusiems veikėjams toliau darbuotis po ŽŪM sparnu ir maitintis iš šios dosnios lesyklos.

Viceministras R.Šatkauskas neliko skolingas: paprašė prokurorų pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto, grasinimo valstybės tarnautojui, o kaltininkus pasiūlė patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Kas tokio galėjo nutikti ministerijos kabinetuose ir koridoriuose?

Teko pasitelkti teisėsaugą

Skandalas įsižiebė po to, kai valstybės kontrolieriai pabandė išsiaiškinti, ar ŽŪM teisingai panaudojo Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programai ir Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007–2013 metų veiksmų programai viešinti skirtas lėšas.

Išvados buvo tokios, kad su jomis nepakako supažindinti vien dabartinės ministerijos vadovybės.

„Viskas nukeliavo į teisėsaugininkų rankas.

Informacija apie viešinimo konkursą perduota Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai, o medžiaga pateikta ir Generalinei prokuratūrai”, – sakė Valstybės kontrolės tarnybos atstovė Violeta Kiburytė.

Generalinė prokuratūra rugsėjo pabaigoje medžiagą perdavė tirti Vilniaus apygardos prokurorams, o sprendimas dėl to kol kas nėra priimtas.

Vietoj užstato – avansas

Teigiama, kad ŽŪM galėjo gerokai permokėti viešinimo konkursą laimėjusiam konsorciumui ir netgi pakeisti kai kurias sąlygas būtent jo naudai.

Kadangi informacijos sklaidai skiriama suma siekė ne vieną milijoną litų, konkurse dalyvavo daugelis žinomų šalies viešųjų ryšių įmonių. Tačiau viena po kitos jos buvo nupurtytos, kol liko vienintelis laimėtojas – konsorciumas, kurį sudaro trys bendrovės.

Tai – su TV3 televizija senokai draugaujanti Virginijaus Gaivenio prodiuserių įmonė Virginijaus studija, skaitmeninių sprendimų kompanija „Gaumina” ir bendrovė „Antikos stilius”.

Pastaroji savo paslaugas ministerijai sugebėjo įpiršti jau ne pirmą sykį. Panašiame konkurse dar 2007 metais jai buvo atitekęs riebus kąsnis – beveik 4,4 mln. litų vertės sutartis.

Valstybės kontrolės išvados rodo, kad seniai pažįstamiems verslininkams kai kurie ŽŪM valdininkai nusprendė padaryti neregėtų nuolaidų.

Prieš dvejus metus vykusio konkurso sąlygose buvo nurodyta, jog tiekėjas privalo turėti 300 tūkst. litų apyvartinių lėšų arba galimybę gauti tokio dydžio paskolą.

Tai – tarsi užstatas, užtikrinantis, kad konsorciumą sudarančios įmonės galės įvykdyti savo įsipareigojimus.

Tačiau ministerija nusprendė pakeisti sutarties sąlygas ir pati dosniai atvėrė piniginę, sumokėjusi laimėtojams 580 tūkst. litų avansą, apie kurį anksčiau netgi nebuvo užsiminta.

Permokėjo milijonus litų

Tačiau tai – menkniekis, palyginti su kitais valstybės kontrolierių nustatytais pažeidimais.

Įžvelgta, jog ŽŪM užmerkė akis į tai, kad minėto konsorciumo pasiūlymas neatitiko pirkimo dokumentuose nustatytų reikalavimų – buvo pakeisti perkamų paslaugų mato vienetai.

Už informacinės medžiagos viešinimo internete organizavimą ir koordinavimą ŽŪM galėjo permokėti 17,37 tūkst. litų, o už reklamos skydelių interneto portalams kūrimą – per 22 tūkst. litų.

Palyginti su trijų pašalintų konkurso dalyvių siūlytomis kainomis, už straipsnius nacionalinėje spaudoje laimėtojai gavo 547 tūkst. litų daugiau, nei siekė šios paslaugos vidutinė rinkos kaina.

Ir tai – dar ne viskas. Kontrolierių manymu, apmokant už pirkimo dokumentuose nurodytą preliminarų skaičių straipsnių nacionalinėje, regioninėje, rajoninėje ir specializuotoje spaudoje, galėjo būti panaudota net 2,118 milijono litų didesnė suma, nei pagal atvirajame konkurse pateiktus pasiūlymus apskaičiuota šios paslaugos vidutinė rinkos kaina.

Tarpininkams – didžioji dalis

Žemės ūkio viceministras R.Šatkauskas teigė, jog vos jam pradėjus darbą kilo įtarimų, kad viešinimo paslaugos galėjo būti perkamos ne pačiu skaidriausiu būdu.

„Mūsų tikslas – kad šie pinigai atitektų tam, kam yra skirti. Šiuo atveju – žiniasklaidai.

Teko bendrauti su kai kurių žiniasklaidos įmonių atstovais.

Paaiškėjo, kad jie atlieka visą juodą darbą, tačiau už tai gauna tik kokius 40–50 procentų sumos, kurią tam skiria ŽŪM. O tarpininkai pasiima likusią dalį”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo pareigūnas.

Šiuo metu panaudota jau kone 8 milijonai litų, skirtų minėtam projektui.

Be to, tarpininko paslaugas atliekantis konsorciumas reikalauja, kad ministerija pratęstų sutartį ir dar padidintų sumą iki 12 mln. litų.

„Kol kas mes patys negalime imtis jokių veiksmų, nes reikia apskaičiuoti, kas valstybei būtų naudingiau: pratęsti sutartį ar ją nutraukti. Tokias šiltnamio sąlygas sudarę ministerijos tarnautojai pas mus jau nebedirba, todėl negalime iš jų nieko pareikalauti. Bet esame nusiteikę laukti teisėsaugininkų išvadų.

Mano nuomone, požymių pradėti ikiteisminį tyrimą pakanka”, – tvirtino R.Šatkauskas.

Geriausia gynyba – pulti

Tuo metu ŽŪM konkursus nuolat laiminčios bendrovės „Antikos stilius” savininkė ir vadovė Kristina Toleikienė tvirtino ne sykį pasitarusi su advokatais ir pastarieji esą nurodė, kad jokio teisinio pagrindo nutraukti galiojančią sutartį nėra ir negali būti.

„Aš nežinau, ką veikia Valstybės kontrolė. Jos išvadose neminima nei mūsų, nei kuri kita konsorciumą sudaranti bendrovė”, – iš pradžių aiškino verslininkė.

Vėliau K.Toleikienė prasitarė, kad kontrolierių išvados išvis gali būti specialiai užsakytos, nes iš konkurso laimėtojų reikalaujama kyšio.

Būtent apie tai ir užsiminta TV3 kanalu parodytame siužete: esą koją į ŽŪM įkėlusi Darbo partija nori atsiriekti dalį laimėtojams tekusios sumos, o tai padaryti gali padėti R.Šatkauskas.

Kaltinimus vadina absurdu

Pats viceministras jam metamus kaltinimus vadina visišku absurdu: „Tai – paprasčiausias šmeižtas. Neneigsiu, esu pažįstamas su verslininku G.Kaminsku, buvau susitikęs ir su tuo žmogumi, kurio balsas skamba per televiziją parodytame įraše.

Tačiau visa tai – kažkokia avantiūra.”

Anot R.Šatkausko, TV3 paskelbtame įraše apie galimą pusės milijono litų kyšį su G.Kaminsku kalbasi ne kas kitas, o bendrovės „Antikos stilius” atstovas Ričardas Savickas, anksčiau ne kartą lankęsis ministerijoje, kai buvo tiesiamas kelias jo įmonei naudingoms sutartims.

Sukruto ir konservatoriai

Anksčiau Žemės ūkio ministerijai vadovavę konservatoriai stojo mūru ginti jų valdymo laikais sudarytos sutarties. Opozicijos lyderis Andrius Kubilius irgi kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir paprašė pradėti tyrimą dėl R.Šatkausko.

– Kaip vertinate kilusį skandalą? – „Lietuvos rytas” pasiteiravo buvusio žemės ūkio ministro, dabartinio Seimo nario Kazio Starkevičiaus.

– Tai – Darbo partijai būdinga sistema, kurią, atėjusi į valdžią, ji bando įdiegti ir ministerijoje.

– Tačiau Valstybės kontrolės medžiaga įrodo, kad viešinimo konkursas vargu ar buvo skaidrus?

– Valstybės kontrolė įsipainiojo ne laiku.

Darbo partija panaudojo pirminę jos medžiagą kaip spaudimo priemonę konkursą laimėjusiems verslininkams: matote, kas atsitiks, jei nedirbsite su mumis.

Mano duomenimis, viceministras R.Šatkauskas susitikinėjo su Valstybės kontrolės atstovais, o tai – jau tam tikras spaudimas ir valstybės institucijų panaudojimas savais tikslais.

– Tačiau šiuo atveju kalbama apie tuos laikus, kai jūs vadovavote ministerijai.

– Pirmiausia konkursą vykdo ne ministras, o ministerijos administracija.

Antra vertus, kaip galiu prisiimti kažkokią kaltę, jei šiuo atveju viešinimo įkainiai kelis kartus mažesni, nei, pavyzdžiui, mokama Nacionalinės mokėjimo agentūros skelbto konkurso laimėtojams?

Aišku, dėl tų procedūrų visuomet ko nors būna, tačiau Viešųjų pirkimų tarnyba mums jokių priekaištų neturėjo. Todėl mano sąžinė visiškai rami.

Įtarimų ratilai nuo pat pradžios

* Kad Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) skelbiamuose informacijos sklaidos konkursuose iki šiol nuolat laimėdavo tik viena įmonė, buvo kalbama jau seniai.

* Todėl mažai ką nustebino tai, kad ir 2011 metais kiti konkurso dalyviai buvo išspardyti vienas po kito.

* Iš konkurso pašalinta viena didžiausių ir seniausių šalies viešųjų ryšių įmonių „VRP Hill+Knowlton Strategies” mėgino dėl to ginčytis teisiniais būdais, tačiau vėliau nuleido rankas.

* „Kol teismai baigtųsi, traukinys jau seniai būtų toli toli. Žinoma, keista, kad nuo pat ŽŪM skelbiamų viešinimo konkursų pradžios sėkmė šypsosi vienam jų dalyviui. Kodėl nuspręsta mus pašalinti, nesuprantame iki šiol. Dirbame šioje rinkoje jau 15 metų. Tad jeigu mes neatitinkame kriterijų, kas juos dar gali atitikti?” – stebėjosi „VRP Hill+Knowlton Strategies” valdybos pirmininkas Mykolas Katkus.

Ar užuomaršos, ar apsileidėliai?

* „Antikos stilius” pagrindinę savo veiklą nurodo itin skambiai: pasirodo, tai yra naujienų agentūra.

* Tačiau įmonė vengia pagal įstatymus jai priklausančių prievolių. Antai Registrų centre galima rasti tiktai 2009 metų jos finansinę ataskaitą, nors uždarosios akcinės bendrovės ją turi teikti kiekvienais metais.

* Tokią žinią išgirdusi „Antikos stiliaus” vadovė K.Toleikienė dėjosi nustebusi: „Negali būti, mes viską teikiame. Pasikalbėsiu su mūsų audito įmone, gal jie ką nors pražiopsojo.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.