Laiškanešiai į namus pasibeldžia ir su prekėmis rankose

Daugelis laiškanešių, kurie aptarnauja kaimiečius, dabar vienu metu atlieka net tris darbus: savo tiesioginį, pardavėjo ir socialinio darbuotojo, rašo „Lietuvos rytas”.

A.Aleksendravičienės automobilio bagažinėje – ir prekės kaimiečiams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Aleksendravičienės automobilio bagažinėje – ir prekės kaimiečiams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2013-10-10 07:54, atnaujinta 2018-02-21 07:33

Vaikiški lovos užklotai, indų plovikliai, tualetinis popierius, atšvaitai, net Lietuvos trispalvė. Visa tai kartu su spauda į Anykščių rajono kaimus gabena Asta Aleksendravičienė.

Svėdasų miestelio pašte dirbančios moters automobilio bagažinėje – dėžės su įvairiomis prekėmis.

A.Aleksendravičienė prisipažino, kad jos misija nėra iš lengvųjų. Tenka suktis, kad per mėnesį pavyktų pasiekti 500 litų apyvartą. Laiškanešiams, kurie parduoda suplanuotą kiekį prekių, kas ketvirtį kartu su alga mokamas nedidelis priedas.

Užėmė apytuštę nišą

Linkmenų pašte Ignalinos rajone 64 metų Sigitas Mackonis darbuojasi šešioliktus metus.

„Jau geri metai, kai prekyba yra viena mūsų teikiamų paslaugų. Kaimo žmonės iš pradžių stebėdavosi, kai jiems pasiūlydavome nusipirkti tualetinio popieriaus, skalbimo miltelių ar degtukų. Ilgainiui įprato. Ir nebeprašo, kad viso to artimieji parvežtų iš miesto”, – sakė paštininkas.

Anot S.Mackonio, paštas, sugalvojęs, kad laiškininkai kaime imtųsi prekybos buities ir kitokiomis prekėmis, užėmė apytuštę nišą. Mat mobiliosios parduotuvės, kartą kitą per savaitę prasukančios ratus per kaimus, daugiausia gabena maisto prekių.

„Prekių, kurios parduodamos pašte, pasirinkimas ne toks mažas. Vienas jų nuolat vežiojuosi automobilio bagažinėje, kitas atgabenu, kai žmonės jų užsisako iš katalogo.

Šiuo metu per paštą galima nusipirkti patalynės, sodo ir daržo įrankių, mobiliųjų telefonų, grandininių pjūklų”, – pasakojo linkmeniškis.

Lanko vienišius

Kaime, ypač vienkiemiuose, gyvenantys žmonės nenusigręžė ir nuo spaudos.

Laikraščių ar žurnalų jie užsisako ne tik iš įpročio, bet ir dėl vienatvės: kas bus, jei teks sunkiai susirgti ar net galuotis mirtimi? Tuomet bent spaudą atnešęs laiškininkas pravers namų duris.

Kai 1997-aisiais S.Mackonis pradėjo dirbti pašte, kaimuose, kur yra susispietę dešimt ar daugiau trobų, netrūko gyvybės. Dabar iš tų sodybų tik vienoje kitoje nuolat gyvenama.

Tad pas tuos vienišius paštininkas ir traukia dukart per savaitę.

Nukasa ir gėles

„Atliekame medikų, daržininkų ir socialinių darbuotojų darbą.

Neseniai viena močiutė į rankas įdavė kastuvą, kad jurginus nukasčiau. Šalnos artėjo. Kita prieš keletą dienų paprašė, kad iš ambulatorijos atvežčiau šeimos gydytojos išrašytą siuntimą – jai esą reikia pas kardiologą vaistų važiuoti.

Kaimiečiai neretai prašo pamatuoti kraujospūdį ar užrašus ant vaistų dėžučių perskaityti. Kartais tenka ir gydytojui paskambinti – paklausti, kokius vaistus ir kada tiems žmonėms būtina išgerti”, – pasakojo S.Mackonis.

Paslaugos praverčia

Aurelija Jonušaitė

Lietuvos pašto atstovė

„Viena Lietuvos pašto teikiamų paslaugų yra mažmeninė prekyba. Tai ypač aktualu kaimo gyventojams, kuriems iki artimiausio prekybos centro – keliolika ar keliasdešimt kilometrų.

Tokios paslaugos praverčia ir mieste gyvenantiems vyresnio amžiaus ar neįgaliems žmonėms, kuriems nelengva nueiti iki pašto ar artimiausios parduotuvės. Iš laiškininkų jie gali nusipirkti įvairių prekių.

Pašte parduodamų prekių asortimentas labai įvairus – nuo kanceliarinių prekių, knygų iki buities chemijos. Gyventojų pageidavimu laiškininkai nedideles prekes jiems atneša tiesiai į namus.

Laiškininkai taip pat turi specialų prekių katalogą, kuriame žmonės gali išsirinkti ir per laiškanešį užsisakyti didesnių prekių, pavyzdžiui, čiužinių, puodų, stalo įrankių, peilių rinkinių, įvairų buities technikos prietaisų, sveikatai ar laisvalaikiui skirtų prekių.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.